Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Witam! Zacząłem już sezon grzewczy i wcześniej nie zwracałem na to uwagi lecz przy takich temp rzędu 3 stopnie w nocy 9 stopni w dzień kocioł potrafi pociągnąć nawet 30 kg groszku na dobę. 150kg zasobnik starcza mi na 5 dni. Dom ma około 170 metrów kwadratowych dach nieocieplony. Kocioł to Semrau premium U19KW z podajnikiem ślimakowym, sterownik Titanic.

Ustawienia:

Nastawa kotła:50 stopni C

Czas podawania: 10 sekund

Czas między podaniami: 59 sekund

Wydajność dmuchawy: 7 na 12

Czas przedmuchu: Wyłączony

Czas przerwy w podtrzymaniu 17 minut

Krotność: 1

Nastawa CWU: 45 stopni

Popiół wyrzucałem dzisiaj i jest z niego pyłek dosłownie żadnych spieków itd tylko martwi mnie to że kocioł pobiera tak dużo węgla. Czytając inne wpisy na forum niektórym przy takich temperaturach zewnętrznych pali nawet 18 kg...

Prosiłbym o jakąś poradę :)

https://forum.murator.pl/topic/233294-du%C5%BCe-spalanie-ekogroszku-na-dob%C4%99/

• 1 month później...
Witam! Zacząłem już sezon grzewczy i wcześniej nie zwracałem na to uwagi lecz przy takich temp rzędu 3 stopnie w nocy 9 stopni w dzień kocioł potrafi pociągnąć nawet 30 kg groszku na dobę. 150kg zasobnik starcza mi na 5 dni. Dom ma około 170 metrów kwadratowych dach nieocieplony. Kocioł to Semrau premium U19KW z podajnikiem ślimakowym, sterownik Titanic.

Ustawienia:

Nastawa kotła:50 stopni C

Czas podawania: 10 sekund

Czas między podaniami: 59 sekund

Wydajność dmuchawy: 7 na 12

Czas przedmuchu: Wyłączony

Czas przerwy w podtrzymaniu 17 minut

Krotność: 1

Nastawa CWU: 45 stopni

Popiół wyrzucałem dzisiaj i jest z niego pyłek dosłownie żadnych spieków itd tylko martwi mnie to że kocioł pobiera tak dużo węgla. Czytając inne wpisy na forum niektórym przy takich temperaturach zewnętrznych pali nawet 18 kg...

Prosiłbym o jakąś poradę :)

Witam. jestem tu pierwszy raz. z tego co wiem to cykl obiegu powinien zamknac sie w 1 minucie ja mam ustawienia 7 sekund podawania i 53 przerwy nadmuch jest na 2

https://forum.murator.pl/topic/233294-du%C5%BCe-spalanie-ekogroszku-na-dob%C4%99/#findComment-7446608

Ciekawa teoria. To 59 podawania i 1 przerwy powinno być ok

Do autora: jak spalanie przebiega prawidłowo (popiół ok, nie ma spieków, niedopału) to co chcesz ustawieniami zmienić? Tak jak koledzy wyżej pisali brak ocieplenia dachu/stropu to największe straty. Mniejsze straty byś miał przy nie ocieplonej elewacji a ocieplonym dachu.

Odwiedź cieplowlasciwe.pl tam dowiesz się ile kasy ucieka do góry

https://forum.murator.pl/topic/233294-du%C5%BCe-spalanie-ekogroszku-na-dob%C4%99/#findComment-7446687