Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Wyburzenie ściany / Otwarcie kuchni w kamienicy

LeszekGw

Recommended Posts

Witam wszystkich.

Mieszkam w trzykondygnacyjnej kamienicy wzniesionej w 1936 roku, mam zamiar wyburzyć część ściany dzielącą kuchnie z jednym z pokoi.

Ogólny schemat mieszkania i ściany załączę w postaci obrazu.

Ściana wraz z tynkiem ma 16 cm grubości, murowana z cegły, strop drewniany, w drugiej części ściany biegną kanał kominowe, wysokość do sufitu 3,2m, szerokość 4.5m, przewiduję wyburzyć ścianę na 2-2,5m szerokości i 2-2,5m wysokości.

Mieszkanie znajduje się na pierwszym piętrze, układ mieszkania na parterze jest mi nie znany (mogę się zorientować), na drugim piętrze posiadam drugie mieszkanie układ taki sam(jest i zostanie ściana) natomiast na trzecim pietrze sąsiadka wyburzyła tą ścianę został jedynie odcinek z kanałami kominowymi.

Szczerze powiedziawszy im więcej czytam na ten temat tym mniej wiem i tak na prawdę wolał bym uniknąć całej tej papierologi, ale czy aby na pewno to dobry pomysł? Jeśli sąsiadka nie ma tej ściany a wszystko wskazuje na to że to ściana działowa i prawo budowlane z tego co się zdążyłem zorientować nie nakazuję uzyskać pozwolenia na tego typu działania.

Jeśli nawet będę musiał zasięgnąć języka u specjalisty (konstruktora,architekta) czy jest przymusem zrobienie projektu? jeśli nie będzie jakich kol wiek przeciw wskazań do wyburzenia.

Dodam że mam dostęp do belek drewnianych o wymiarach 14x14cm i gdyby wszystko było przychylne ku wyburzeniu ściany mogę je wykorzystać do podtrzymania ściany?

Chętnie udzielę niezbędnych informacji które pomogą w uzyskaniu odpowiedzi.

Dziękuje z góry za wszystkie odpowiedzi i czas poświęcony na to.

1.jpg

Pozwoliłem sobie powielić temat ze względu na to że zależy mi na jak najszybszej odpowiedzi.

z Twoich informacji nie wynika, czy to ściana nośna, czy działowa, czy też ściana tarcza, czy coś "trzyma" , czy nie - w zasadzie nie wiadomo nic !

proponuje tym samym zapukać do najbliższego architekta, konstruktora który na miejscu określi możliwości wyburzenia części ściany