Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Sprzedaż działki a podatek- Pytanie

ryba1990

Recommended Posts

Witam,

Sprawa wygląda następująco , sprzedaje część działki ,której właścicielem jest moja mama. Aczkolwiek ta część ,którą sprzedaje należy do mnie ( nie ma spisanego aktu notarialnego,więc nadal właścicielem jest moja mama) . Chciałbym zapytać czy przy podpisaniu umowy z klientem mogę podać moje konto bankowe,aby od razu tam trafiły pieniądze ? Czy lepiej będzie jak pieniądze trafią na mamy konto ,a mama przeleje mi tą kwote na moją. Chodzi tutaj o darowizne i uniknięcie podatku.

Czy jakiś podatek od sprzedaży bądź wzbogacenia się , ja bądź moja mama będzie musiała zapłacić ?

Jak najlepiej zrobić ,aby zapłacić jak najniższy podatek ? Nie ukrywam ,że wolałbym aby pieniądze trafiły od razu na moje konto.

Pozdrawiam Serdecznie

Czy lepiej będzie jak pieniądze trafią na mamy konto ,a mama przeleje mi tą kwote na moją. Chodzi tutaj o darowizne i uniknięcie podatku.
zdecydowanie lepiej, w tytule musi być opis , że to darowizna na rzecz syna imię i nazwisko i zgłosić do US. W przeciwnym razie zapłacisz podatek (chyba 20%)

Aczkolwiek ta część ,którą sprzedaje należy do mnie ( nie ma spisanego aktu notarialnego,więc nadal właścicielem jest moja mama) .
jesteś w błędzie, nie należy do Ciebie tylko do mamy