ryba1990 25.10.2017 18:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Października 2017 Witam, Sprawa wygląda następująco , sprzedaje część działki ,której właścicielem jest moja mama. Aczkolwiek ta część ,którą sprzedaje należy do mnie ( nie ma spisanego aktu notarialnego,więc nadal właścicielem jest moja mama) . Chciałbym zapytać czy przy podpisaniu umowy z klientem mogę podać moje konto bankowe,aby od razu tam trafiły pieniądze ? Czy lepiej będzie jak pieniądze trafią na mamy konto ,a mama przeleje mi tą kwote na moją. Chodzi tutaj o darowizne i uniknięcie podatku. Czy jakiś podatek od sprzedaży bądź wzbogacenia się , ja bądź moja mama będzie musiała zapłacić ? Jak najlepiej zrobić ,aby zapłacić jak najniższy podatek ? Nie ukrywam ,że wolałbym aby pieniądze trafiły od razu na moje konto. Pozdrawiam Serdecznie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Slawko123 25.10.2017 19:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Października 2017 Czy lepiej będzie jak pieniądze trafią na mamy konto ,a mama przeleje mi tą kwote na moją. Chodzi tutaj o darowizne i uniknięcie podatku.zdecydowanie lepiej, w tytule musi być opis , że to darowizna na rzecz syna imię i nazwisko i zgłosić do US. W przeciwnym razie zapłacisz podatek (chyba 20%) Aczkolwiek ta część ,którą sprzedaje należy do mnie ( nie ma spisanego aktu notarialnego,więc nadal właścicielem jest moja mama) .jesteś w błędzie, nie należy do Ciebie tylko do mamy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts