Sam Gamgee 18.09.2004 08:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Września 2004 Witam Czy znacie jakieś miejsca, do których warto się wybrać na grzyby? Uwielbiam je pod każdą postacią. MNIAM! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
BK 18.09.2004 10:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Września 2004 Mój Tato ma jakieś miejsce w puszczy noteckiej, drugie miejsce gdzieś koło Piły, trzecie miejsce - okolice Zawadzkiego w opolskim. Zawsze przywoził (po dwóch-trzech dniach grzybobrania) jakieś 20-30 kg grzybów, które nasstępnie musiałyśmy z Mamą i siostrą przetworzyć - suszenie, słoiki, grzybki w occie ... Za grzybami przepadam tak sobie, mogłabym bez nich żyć, ale nie ma jak podgrzybki do pieczeni, na Wigilię muszą być, no i maślaczki ze słoiczka np. do jajecznicy ... W dzieciństwie jeździłam do Węgierskiej Górki na grzyby, a w Beskidach (okol. Nowego Sącza) pamiętam że (też w dzieciństwie czyli ze sto lat temu ) zbieraliśmy rydze - prawdziwe rydze. Ponoć do dziś gdzieniegdzie są. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Anam 18.09.2004 11:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Września 2004 Na grzyby to tylko w okolice puszczy białowieskiej. Jechałam dzisiaj obok tamtejszych lasów i na poboczach same rejestracje warszawskie. Przy okazji można skoczyć do Białowierzy. Polecam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
preev 18.09.2004 16:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Września 2004 a ja zbieram w okolicach Siewierza (dziś mam znów pełny koszyk ) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Charlie 19.09.2004 09:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Września 2004 polecam Bory Tucholskie - Lipczynek (znajdziecie na dokładnych mapach). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 19.09.2004 18:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Września 2004 Zapraszam w Lubuskie, ale dopiero po deszczach.U nas normalnie można kosić grzyby, ale wczoraj i dzisiaj nic nie nazbieraliśmy, tak sucho.Gdzie nocować: Ośrodek Agroturystyczny koło Drezdenka "Wilcze Doły" - super warunki, pyszna kuchnia i nawet suszarnia dla grzybów. w zeszłym roku warszawianka nazbierała ogromny kosz prawdziwków i podgrzybków w 2 godziny.zapytaj Kroyena - on też tam przyjeżdża, a my tam jeździmy często na jeden dzień.Tańsze noclegi:Camping "U Dziadka" - 100zł za domek 5 osobowy bez wyżywienia lub 50 zł za skromniutki camping - miejscowośc Dankowo koło Barlinka Mój dobry znajomy kupił i wyremontował niedawno komfortowy domek nad jeziorem Długie koło Strzelec Krajeńskich - tam też mnóstwo grzybowych lasów. na razie jednak nie ma miejsc, bo ma właśnie Ślązaków - grzybiarzy na 2 tygodnie. Chyba że później , mogę zapytać i przesłać adres i - mail.Byłam tam dzisiaj - cudna okolica, cieplutko, piękne lasy. Za 2 tygodnie organizujemy u niego w chacie, jak co roku Pożegnanie lata. To są imprezy na ponad 30 osób, piwo się leje, piecze prosiak, albo jakiś mały dzik, albo zamawiamy gar bigosu w szkole gastronomicznej. Jest wspaniała zabawa.Oni mają tam 2 domy, to może akurat się uda Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Funia 21.09.2004 15:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Września 2004 Popieram LUBUSKIE! Tak jak napisał mimilapin Ale oprócz tego polecam lasy w okolicach:- Lipek Wielkich,- Goszczanowa,- Gościmia A w tej osttniej miejscowości także super ośrodek z tanimi domkami. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 21.09.2004 15:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Września 2004 zgadza się Funia A właśnie Wilcze Doły to są w Goszczanowie.No i jeszcze okolice Brzozowca , ale tam za dużo miejscowych, za to jeszcze super miejsce - Lubniewice - nie tylko pełno tam grzybów, ale i sama miescowość prześliczna - jeziora (kajaki, rowery), pełno ośrodków campingowych i kwater prywatnych, aż 6 stadnin koni.Tam zaczęłam się uczyć jazdy, ale fatalnie mi szło Przyzwoity camping ma tam Telekomunikacja Polska, oddział we Wrocławiu, drugi dobry ośrodek należy do Zakładów Włókien Chemicznych w Gorzowie Wlkp. Gdybym miała sama wybrać, to były by to Lubniewice albo Łagów Lubuski (bardzo podobnie, jest też zamek, w którym można nocować, albo zjeść obiadek). A my pojedziemy w sobotę i myślę, że padnie na Goszczanowo. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 25.09.2004 17:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Września 2004 Byłam dzisiaj na grzybach i skończzyło sie na kupnie koszyczka przy ulicy za 10 zł 2 dni padało i zero grzybów. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Hydraulik 26.09.2004 08:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Września 2004 A ja jeżdżę na grzyby a nie do lasu Wszyscy wstają rano i jadą do olbrzymich lasów a ja jade po śniadaniu do lasku w granicach miast lub do jakiegoś rowu i po godzinie mam reklamówkę młodziutkich grzybków do marynowania http://www.grzyby.pl/ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 26.09.2004 21:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Września 2004 A mnie się już grzybków odechciało.ugotowałam sos grzybowy i takie to było pyszne, że no wiecie..hm cały talerz raz dwa.No i teraz czuję je na żołądku Ale samo chodzenie po lesie jest super.Jak byliśmy wczoraj, to taki był obłędny zapach.Do tego ciepło i wrzosy kwitły Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tomek1950 27.09.2004 00:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Września 2004 a w Beskidach (okol. Nowego Sącza) pamiętam że (też w dzieciństwie czyli ze sto lat temu ) zbieraliśmy rydze - prawdziwe rydze. Ponoć do dziś gdzieniegdzie są. Są rydze! W niedzielę znalazłem kilkanaście, ale niestety jakiś grzybowy debil kilka dni wcześniej wlazł w rydzowe miejsce i kopał je jak popadło. Prawdopodobnie mylił je z wełnianką. Tylko dlaczego niszczył? Idąc przez las staram się nie zdeptać muchomora, nie kopnąć purchawki, nie zgnieść jakiegoś "psiaka" nieznanego z nazwy. Ludzie szanujcie przyrodę. To ostatnie zdanie nie odnosi się do PT FOTUMOWICZÓW. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tomek1950 27.09.2004 00:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Września 2004 Kilka lat temu zbierałem tam kilka kilogramów, wczoraj tylko kilkanaście sztuk. Łatwiej niestety znaleźć w lesie puszkę po piwie, butelkę po napoju gazowanym, worek po nawozach niż rydza. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 27.09.2004 18:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Września 2004 Oj to niestety prawda.2 lata temu pojechaliśmy po długiej przerwie na Czantorię.Załamałam się na widok zadeptanych i totalnie zaśmieconych beskidów.Jeden wielki śmietnik. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kroyena 28.09.2004 06:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Września 2004 A czego się spodziewacie, cięcia na oswiatę, a potem chcielibyście mieć ąę. Polecam Lasy Obornickie, chociaż i tam niedługo więcej grzybiarzy niż grzybów. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tola 30.09.2004 21:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Września 2004 Zapraszam na Podlasie, okolice Królowego Mostu. Grzybów nie brakuje, a wrzosowiska najpiękniejsze na swiecie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kubanki 01.10.2004 07:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Października 2004 A na naszej własnej ziemi rosną: - czubajki kanie - prawdziwki - maślaki - koźlarze (zarówno zwykłe, jak i czerwone) A ostatnio pojawiły się przepiękne muchomory czerwone (szkoda, że niejadalne). Kto da więcej? :D:D Pozdrawiam, Kuba Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Agnieszka1 05.10.2004 12:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Października 2004 Grzybkow duzo jest w gminie Węgorzyno i gminie Police Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Magdzia 05.10.2004 12:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Października 2004 Dużo grzybów jest w lasach, a jeszcze więcej na poboczach dróg szybkiego ruchu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tomek1950 05.10.2004 21:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Października 2004 A na naszej własnej ziemi rosną: - czubajki kanie - prawdziwki - maślaki - koźlarze (zarówno zwykłe, jak i czerwone) A ostatnio pojawiły się przepiękne muchomory czerwone (szkoda, że niejadalne). Kto da więcej? :D:D Pozdrawiam, Kuba Wszystkie grzyby są jadalne. Ale niektóre tylko raz. Kiedyś, w czasach głębokiego PRLu miałem atlas grzybów w którym stało napisane o niektórych grzybach: "Silnie trujący - w Związku Radzieckim jadalny" Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts