majki 26.10.2017 15:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Października 2017 Witam Nadeszła ta wiekopomna chwila i się doczekałem wody i kanalizacji w ulicy Na etapie budowy domu (fundamenty) mam poprowadzoną już rurę PE 32 pod budynkiem do pomieszczenia gospodarczego a z drugiej strony wychodzi pod samym ogrodzeniem, więc do przyłącza w ulicy, jest powiedzmy 2m. Wykonawca powiedział (tak jest też w warunkach), że odbiór jest na otwartym wykopie i nie będę mógł mieć wodomierza w budynku, tylko musi być studnia wodomierzowa (co jest niewątpliwie dodatkowym kosztem). Nie można zrobić podobnież w takiej sytuacji wodomierza w budynku, bo nie widać rury ... No i tu pytanie do osób które to przerabiały czy się znają czy to prawda ? Liczyłem na to, ze wykonując te wszystkie prace ileś lat temu, będzie to tylko ułatwieniem ... Jasne, nie musze zrywać kostki, czy nasadzeń, ale nie bardzo rozumiem, fakt, ze musi być widoczna rura przed podłączeniem. Z góry dzięki za wypowiedzi. pozdrawiam, majki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
CityMatic 26.10.2017 15:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Października 2017 To jest podyktowane tym, że ludzie w Polsce nadal kradną w tym i wodę, szczególnie jest to ułatwione na prywatnych posesjach i dlatego wiele przedsiębiorstw życzy sobie, aby był wgląd do instalacji przed jej odbiorem.Dodatkowo dochodzi strona techniczna i własności...z reguły właścicielem części rurociągu do zasuwy i układu pomiarowego jest przedsiębiorstwo doprowadzające wodę do odbiorców . Nie chce się zajmować ewentualnymi awariami tej części która jest na prywatnym terenie, a najgorsze poza ogrodzeniem, czy w budynkach stąd wymóg, aby układ pomiarowy był poza tym obszarem, a najlepiej w bezpośrednim sąsiedztwie rury głównej przyłączeniowej czyli sieci wodociągowej. Mam nadzieję że wyjaśniłem zrozumiale - pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kemotxb 26.10.2017 15:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Października 2017 Studnia wodomierzowa być nie musi, bo po co ? To zbędny element, robi się zasuwę wodną w miejscu przyłącza i zakłada licznik w budynku, instalacja ma być prosta. Żądają widocznej rury i studni bo możesz mieć inne rozgałęzienia pod ziemią i po prostu nie ufają. Studnia wodomierzowa to lipa, ani tam wejść ani sprawdzić, ani odciąć zawór, stoi takie niewiadomo co na działce i sporo kosztuje. Poczytaj warunki przyłącza i projekt jeśli takie ustalono i wyraziłeś zgodę ileś lat temu to niewiele się da zrobić. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
majki 26.10.2017 16:08 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Października 2017 Jasne, to tłumaczenie do mnie dociera Dzięki. Choć nadal czuje pewien czarny przedmiot gdzieś .... Rozumiesz, człowiek ileś lat temu myśli za wszystkich dookoła i teraz w sumie i tak nici z tego. Bo wstępnie wiem, ze jakbym zerwał teraz kostkę, wsadził rurę, ktoś by ją sobie pooglądał, potem wszystko z powrotem ułożył to koszt byłby ten sam a wodomierz w domu ... pozdrawiam, majki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
majki 26.10.2017 16:14 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Października 2017 Studnia wodomierzowa być nie musi, bo po co ? To zbędny element, robi się zasuwę wodną w miejscu przyłącza i zakłada licznik w budynku, instalacja ma być prosta. Żądają widocznej rury i studni bo możesz mieć inne rozgałęzienia pod ziemią i po prostu nie ufają. Studnia wodomierzowa to lipa, ani tam wejść ani sprawdzić, ani odciąć zawór, stoi takie niewiadomo co na działce i sporo kosztuje. Poczytaj warunki przyłącza i projekt jeśli takie ustalono i wyraziłeś zgodę ileś lat temu to niewiele się da zrobić. Tak, własnie wiem, że studnia wodomierzowa nie jest najlepszym rozwiązaniem ... W warunkach mam: Zestaw wodomierza głównego powinien być zlokalizowany w pierwszym wydzielonym, oświetlonym pomieszczeniu (...) W piwnicy lub na parterze budynku w łątwo dostępnym miejscu zabezpieczonym przed zalaniem wodą, zamarzaniem lub dostępem osób niepowołanych i zaczynać się nie dalej niż 1m od ściany zewnętrznej budynku. Jeżeli działka jest niezabudowna lub lokalizacja wodomierza w budynku przekracza 15 m należy zaprojektować szczelną studnie pomiarową jak najblizej linii regulacyjnej (...) i jeszcze o odbiorze: Odbioru dokonuje komicja na tzw otwartym wykopie. To tyle z zapisów. pozdrawiam, majki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kemotxb 27.10.2017 13:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Października 2017 No więc jeśli spełniasz wymagania zapisane w warunkach to studni wodomierzowej być nie powinno. Problem w tym że warunki wydaje się na określony czas, u mnie było to bodajże dwa lata od momentu wydania. Jeśli warunki wydano i minął czas ich ważności ze względu na czas trwania budowy instalacji to trzeba określić nowe i w sumie tak powinno być, powinien być także nowy projekt dostosowany do aktualnej sytuacji. Więc same problemy i koszty. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts