radauskas 26.10.2017 18:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Października 2017 Mam taki kociołek kondensacyjny, wisi na scianie już 13 lat. Przez cały czas pompa w piecu była ustawiona na maksymalną wydajność (3). Ale teraz zrobiłem pewną modyfikację kotlowni i potrzebuje zmniejszyć wydajność. Po przełaczeniu przełącznika na pompie na pozycje (2) czasami wyskakuje błąd 10. A jak ustawie pozycję (1) to wyskakuje natychmiast. Po ustawieniu ponownie pozycji (3) kocioł pracuje bezproblemowo. Widać pracę czujnika cisnienia za pompą. Jak jest na (3) to bez problemów załacza zamontowane tam styki. Czym niższy stopień mocy pompy (2) (1) to włącznik się cofa. Czy to wina starej pompy, która straciła już wydajność czy może presostatu ( np. zesztywniała, zakamieniona membrana ) ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
BrodowskiG 26.10.2017 20:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Października 2017 w różnych modelach są różne czujniki.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
radauskas 26.10.2017 21:07 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Października 2017 I jaki z tego wniosek w związku z moim pytaniem ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
BrodowskiG 26.10.2017 21:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Października 2017 taki, że nikt nie jest wróżką, żeby zgadywać jak sprawdzić czujnik jak nie wiadomo jaki tam jest, ale widze że znalazł się mysliciel... a nawet ciezko podac model Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
radauskas 26.10.2017 21:46 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Października 2017 "Myśliciel" odbieram jako komplement Nie wiedziałem, że w Twojej odpowiedzi jest ukryte pytanie o model kotła. To chyba jakiś Victrx Zeus Plus ( tak było na instrukcji ) z roku ok. 2003. Moje pytanie było bardziej ogólne. Czy prędzej padła pompa czy może presostat. One chyba są podobnej budowy w Immergasach. Ale proszę konkretnie u mnie jest taki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
BrodowskiG 26.10.2017 22:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Października 2017 (edytowane) ogólnie troche lipa, możesz odkręcić korek na pompie i zobaczyc czy wirnik nie zatrzymuje się po dotknieciu srubokretem, ale jak bedzie pompa mocno zajechana to może ostro leciec woda, inna opcja to porównanie temperatur zasilania i powrotu, jak jest instalacja zimna i wlaczy sie grzanie i po chwili wycodzi z kotła parząca woda a na powrocie zimna to brak obiegu, tylko nie wiadomo czy wina pompy czy cos zapchane. mozna tez wymontowac pompe i na sucho na moment wlaczyc i zobaczyc czy wirnik sie łatwo nie zatrzymuje albo nie jest wyrobiony na wale PS do testów presostat trzeba oszukac jak idzie zdjac czesc elektryczna to srubokretem wcisnąć zeby myslal ze jest ok a jak nie idzie to mostek na plycie glownej tylko tak nie zostawiaj PS2 może membrana jest uszkodzona, jak sie uda zdjąć część elektryczną zobacz jak pracuje trzpien Edytowane 26 Października 2017 przez BrodowskiG Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
radauskas 26.10.2017 23:01 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Października 2017 PS - nawet nie trzeba odkręcać. Od dołu wystaje blaszka załaczająca i można ją palcem załaczyć.PS2 - własnie rozebrałem presostat. Troche syfu było wewnatrz. Na membranie troche kamienia/rdzy (?). Poczyściłem, złożyłem. Na (1) nadal wywala bład 10 ale na (2) chodzi,.. póki co.Obieg jest. Jak zasilanie się grzeje to i powrót robi się ciepły.Bede obserwował. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
radauskas 26.10.2017 23:14 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Października 2017 Zastanawia mnie jeszcze jedno. Zamontowałem sprzęgło hydrauliczne. Na różnych rysunkach, które przeglądałem są lub ich nie ma - zawory zwrotne na "nitkach" zasilających,.. przed sprzęgłem z kotła i za sprzęgłem. Ja zaworów nie dałem. Do czego one miałyby słuzyć ? Mi tylko przyszło do głowy, że sprężyna zaworu zwrotnego na nitce zasilania sprzęgłą z kotła dawałby pewien opór, a więc może i wzrost ciśnienia na wyjściu z kotła i zniknąłby problem błędu 10 ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
BrodowskiG 27.10.2017 07:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Października 2017 ten czujnik działą na podstawie różnicy ciśnień między zasilaniem a powrotem, nie dochodzi do niego jakaś cienka rurka? jakby była to ją też trzeba przeczyścić. zawór zwrotny pewnie zwiększyłby różnicę ciśnień tylko już chyba lepiej zostawić ten 2 bieg. ogolnie pierwszego się nie zaleca bo pompa może miec problem z ruszeniem jak już swoje przejdzie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
radauskas 27.10.2017 08:49 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Października 2017 Coś w stylu "cienkiej rurki" to pewnie taka mała dysza ( dziurka ) w korpusie presostatu pod membraną. Pogmerałem tam jakims drucikiem Pomysł z zaworem zwrotnym na zasilaniu sprzęgła obalam. Przecież błąd 10 wywala mi też przy tłoczeniu wody do zasobnika c.w.u. więc zwór na sprzęgle nic tu nie pomoże Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts