radauskas 26.10.2017 19:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Października 2017 Ostatnio zmodyfikowałem sobie kotłownie. Do zasilania podłogówki zastosowałem trójdrożny mieszacz sterowany elektrycznym siłownikiem. Elektronika odczytuje temperaturę z sondy NTC umieszczonej na wylocie mieszacza i koryguje temp. wody z uwzględnieniem odczytu z sondy pogodowej również podłączonej do układu. I spodziewałem się, że ten układ będzie dosyć stabilnie utrzymywał temperaturę zasilania podłogówki, a tymczasem temperatura "szaleje". Pierwszego dnia zauważyłem, że temperatury na wyjsciu z mieszacza oscylują pomiędzy 26 a 33 stopni. A wczoraj zauważyłem, że pojawiła się nawet temperatura 40st. Ręczne przestawienie mieszacza nie powodowało wcale natychmiastowej korekcji przez automatyke. Dziś po pracy sprawdzę czy to w ogóle "żyje" i czy się czasem nie popsuło. Ale pytanie brzmi - jak to jest z precyzja tej regulacji ? Czy taka automatyka powinna utrzymywać precyzyjnie temperaturę czy jest jakaś duża tolareancja? .. co wydaje mi się absurdalne i zaprzeczające idei stosowania. P.S. Pod określeniem "elektronika" nie ukrywa się jakiś samodzielnie skonstruowany sterownik tylko centralka Immergasa od rozdzielacza DIM, który własnie do tego służy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
BrodowskiG 26.10.2017 20:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Października 2017 a nie ma jakiś ustawień czasu co ile dokonuje korekty albo jak długo podaje prąd na silnik zaworu? jakieś inne nastawy? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
radauskas 26.10.2017 21:14 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Października 2017 Jedyne co mogę ustawić to krzywą zmian temperatury wody w zależności od temp. zewnętrzenej. Pierwszego dnia po uruchomieniu ten mieszacz jakoś częściej reagował,.. ale też z dużą tolerancją. Następnego dnia prawie zamarł. Reagował rzadziej , a rozrzut temperatur był jeszcze większy. Dziś sie nie przyglądam,.. nie ma mnie w domu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
VPS 27.10.2017 03:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Października 2017 Wstaw zdjęcia zamontowanego mieszacza oraz co jest obok mieszacza. Często instalatorzy nie zwracają uwagi na podmieszanie które powinno "iść" z podłogówki, a "idzie" również z instalacji grzejnikowej o wyższym parametrze ponieważ nie zamontowali zaworu zwrotnego. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
radauskas 27.10.2017 06:28 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Października 2017 Zawór zwrotny - też o tym myslałem. Na niektórych schematach są, na innych ich nie ma. U mnie nie ma zaworów zwrotnych i zastanawiałem się czy to nie błąd. Niezaleznie od tego zaowru zwrotnego zastanawia mnie brak reakcji mieszacza. Jeśłi zasilanie za mieszaczem robi się zbyt ciepłe to automatyka powinna mieszacz przymknąć. Tymczasem automatyka nie reaguje i to mnie własnie zastanawia.Na fotce brak jest jeszcze zamontowanego siłownika elektrycznego na mieszaczu bo fotka zrobiona w trakcie montażu. . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fachman19 28.10.2017 17:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Października 2017 (edytowane) s Edytowane 28 Października 2017 przez fachman19 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fachman19 28.10.2017 17:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Października 2017 dokładność sterowania to 1 stopień. Sprawdź czy :zawór jest we właściwej pozycji .siłownik przestawia zawieradło w odpowiednim zakresie ( odpowiednie wloty do zaworu)czy jest przepływ czy jest zwrotnica ( jaki kocioł) Albo- jak kocioł jest podłaczony do rozdzielacza Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
VPS 29.10.2017 05:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Października 2017 (edytowane) Na 100 % nasz zwierciadło zaworu w 3D źle ustawione. Ustaw zwierciadło tak jak na zaznaczonej grafice (zaznaczyłem na czerwono) oraz wstaw zawór zwrotny. Osobiście radziłbym wstawić termometr na powrocie z podłogówki. Silnik ustaw w połowie skali zamontuj na 3D. Potem pozostaje sprawdzić odpowiednio kierunek zamykania i otwierania zaworu 3D. Jeśli będzie taka potrzeba to odpowiednio trzeba zamienić przewody w kostce mieszacza automatyki. nieprawidłowe w Twojej konfiguracji. Edytowane 29 Października 2017 przez VPS Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
teres1719510421 29.10.2017 08:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Października 2017 Kolega faktycznie nie popatrzył w jakiej pozycji montował.Drugi zawór zwrotny powinieneś mieć na powrocie z grzejników, albo za pompami na miedzi zamontuj te zawory zwrotne (gdzie Ci będzie wygodniej). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
radauskas 29.10.2017 12:22 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Października 2017 (edytowane) Poobserwowałem sobie działanie przez ostatnie 2 dni, zrobiłem jakieś dodatkowe działania testowe i na szczęście zawór 3D mam dobrze zamontowany. Reaguje prawidłowo choć mam wrażenie, że precyzja regulacji ma zbyt dużą tolerancje,.. ale może się mylę. Zrobiłem sobie tabelkę i będe notował temperature zewnetrzną i temperature za zaworem 3D. Może się okaże, że jednak te temperatury są ok. Co do zaworów zwrotnych - rozmawiałem z producentem sprzęgła i ten stwierdził, że nie zawsze są niezbędne. Zalecił obserwacje układu i jeśli nie będzie "cofek" w różnych stanach pracy to możne je odpuścić. Jeśli jednak przyjdzie mi je załozyć zdecydowanie łatwiej będzie to zrobić od strony miedzi.Na fotce nie mam termometru powrotu z podłogówki bo mam termometry na powrotach z petli podłogówki i tam podglądam sobie temp. powrotów. Edytowane 29 Października 2017 przez radauskas Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts