xbinek 27.10.2017 18:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Października 2017 Witam, Proszę o pomoc w wyborze odpowiedniego kotła. Interesuje mnie kocioł z jak najniższą mocą minimalną oraz oczywiście bezawaryjny + tanie części zamienne.Cały dom jest w podłogówce, ok 150 m2, rozbite na 2 rozdzielacze po 10 pętli. Zastanawiam się pomiędzy: 1.Junkers Pakiet Cerapur Compact ZSB 14-1 DE + ST 120-5Z + CW 400 + AZB 616/1 8734100467 (http://kotlykatowice.pl/junkers-pakiet-cerapur-compact-zsb-14-1-de-st-120-5z-cw-400-azb-616-1-8734100467.html)2. Termet EcoCondens gold plus 20 (http://kran.tychy.pl/pakiet-termet-ecocondens-gold-plus-20-zasobnik-s,3,21384,119713)3. Immergas Victrix 12 kw (http://kran.tychy.pl/victrix-12-1-9-12-0kw-eco-plus-160-zestaw-k,3,21384,68776) pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
BrodowskiG 27.10.2017 20:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Października 2017 bezawaryjnych to nie ma, tanie czesci ma termet Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
xbinek 27.10.2017 20:47 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Października 2017 bezawaryjnych to nie ma, tanie czesci ma termet To troche inaczej, najmniej awaryjny Termat jako jedyny nie ma chyba 5 letniej gwarancji, tzn ma jak sie wykupi ich jakies dziwne kupon oprocz samych przegladow ;| Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
BrodowskiG 27.10.2017 22:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Października 2017 termet ma na 7 lat, junkers 5 ale tez beda platne Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
xbinek 28.10.2017 08:17 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Października 2017 termet ma na 7 lat, junkers 5 ale tez beda platne Tylko zeby utrzymac ta 7 letnia gwarancje trzeba wydac ponad 2k, wiec to jest 2/3 wartosci kotla. pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
BrodowskiG 28.10.2017 08:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Października 2017 Tylko zeby utrzymac ta 7 letnia gwarancje trzeba wydac ponad 2k, wiec to jest 2/3 wartosci kotla. pozdrawiam wiem, po 5 czy któryms roku wentylator jest wymieniany Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
xbinek 28.10.2017 09:48 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Października 2017 wiem, po 5 czy któryms roku wentylator jest wymieniany @BrodowskiG, Biorác dla siebie, który bys zestaw wzial ? pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
BrodowskiG 28.10.2017 10:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Października 2017 (edytowane) termeta, bo tani, dobre opinie i tanie czescigwaranji nie trzeba miec na caly okres, bo co roku decydujesz czy przedłużaszserwisuje kotły to też inaczej, do junkersa mogę kupić większość części w buderusie, zreszta do junkersa łatwo dostac czesci.a immergaz to ani zachwytow ani zlych opinii, taki neutralny ale jak dla mnie ciężej zdobyć części.nie wiem jak w junkersie wygladają pakiety, bo w buderusie kocioł trochę droższy niż w junkersie, ale masz pakiety z zasobnikami, sterownkami itd i taki zestaw dużo lepiej wychodzi i zmniejsza się różnica w cenie między sprzętem z górnej półki a średnią, ale części też droższe, ale co roku się nie naprawia a po wycofaniu kotłów turbo i części atmosferycznych, kondensaty mocno potaniały i widzę, że części w nowych kotłac mają niższe ceny np. potrójna elektroda i uszczelka pod wentylatora 120zł a tyle potrafi kosztowac pojedyncza elektroda jonizacyjna do innego kotłaPS pakietów nie przeglądałem tylko o samych kotłachPS2 jeszcze różnica jest taka, że np. Buderusa mogę sprzedać, podłączyć, uruchomić i jak będzie trzeba to naprawić a w Termecie jest tak, że jest dużo instalatorów ale są limity serwisantów i jeden się narobi a do pieczątki i tak trzeba ściągnąć serwisanta, a jak będzie coś nie tak to będzie przerzucanie winą, a to, że taniej kupić w internecie niż może kupić autoryzowany instalator to jeszcze inny aspekt. Edytowane 28 Października 2017 przez BrodowskiG Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
xbinek 29.10.2017 17:00 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Października 2017 termeta, bo tani, dobre opinie i tanie czesci gwaranji nie trzeba miec na caly okres, bo co roku decydujesz czy przedłużasz serwisuje kotły to też inaczej, do junkersa mogę kupić większość części w buderusie, zreszta do junkersa łatwo dostac czesci. a immergaz to ani zachwytow ani zlych opinii, taki neutralny ale jak dla mnie ciężej zdobyć części. nie wiem jak w junkersie wygladają pakiety, bo w buderusie kocioł trochę droższy niż w junkersie, ale masz pakiety z zasobnikami, sterownkami itd i taki zestaw dużo lepiej wychodzi i zmniejsza się różnica w cenie między sprzętem z górnej półki a średnią, ale części też droższe, ale co roku się nie naprawia a po wycofaniu kotłów turbo i części atmosferycznych, kondensaty mocno potaniały i widzę, że części w nowych kotłac mają niższe ceny np. potrójna elektroda i uszczelka pod wentylatora 120zł a tyle potrafi kosztowac pojedyncza elektroda jonizacyjna do innego kotła PS pakietów nie przeglądałem tylko o samych kotłach PS2 jeszcze różnica jest taka, że np. Buderusa mogę sprzedać, podłączyć, uruchomić i jak będzie trzeba to naprawić a w Termecie jest tak, że jest dużo instalatorów ale są limity serwisantów i jeden się narobi a do pieczątki i tak trzeba ściągnąć serwisanta, a jak będzie coś nie tak to będzie przerzucanie winą, a to, że taniej kupić w internecie niż może kupić autoryzowany instalator to jeszcze inny aspekt. Ok,czyli na ta chwile immergas odpada i zostaje Junkers i Termet na placu boju. Oba te piece w pakiecie(piec+zasobnik+sterownk+komin) mozna dostac w bardzo podobnych cenach ~5600 pln Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fotohobby 29.10.2017 18:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Października 2017 Ja akurat o Termecie czytałem słabe opinie, że głośny i często się psuje. Tanie części, fakt. Junkers po bojach użytkowniczek Elfir i GraMar też odpuściłem Zresztą w wątku o nim, sporo wpisów o usterkach. Ostatecznie wybierałem między Buderusem, Vaillantem a Immergasem, wybrałem ten ostatni, bo mam w mieście dwóch serwisantów i mają dobre ceny Warto podzwonić po autoryzowanych serwisantach i ich dopytać w tym temacie. Jak się chce mieć 5lat, czy 7 lat gwarancji, to te serwisy trzeba robić... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
BrodowskiG 30.10.2017 06:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Października 2017 Ok,czyli na ta chwile immergas odpada i zostaje Junkers i Termet na placu boju. Oba te piece w pakiecie(piec+zasobnik+sterownk+komin) mozna dostac w bardzo podobnych cenach ~5600 pln jak podobne ceny to junkers wyższa półka, tylko w razie czego części też droższe Junkers po bojach użytkowniczek Elfir i GraMar też odpuściłem ... Ostatecznie wybierałem między Buderusem, Vaillantem a Immergasem... junkers i buderus należy do boscha, często to są prawie te same kotły, tylko buderus ma bardziej rozbudowane sterowanie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fotohobby 30.10.2017 07:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Października 2017 Wiem, ale jakos tak czasem bywa, ze "prawie" robi różnicę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
polcad 14.01.2018 09:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Stycznia 2018 (edytowane) Juz pisałem w innym wątku. Szczerze odradzam wszystko co Termetowe. Piec jak piec. Ale serwis panie to jest cyrk!!! Przez miesiąc nie moglem uruchomić pieca. Pierwsze uruchomienie ma przeprowadzić serwis, nie mogę tego zrobic sam. Chociaż pierwsze uruchomienie sprowadza sie do włożenia wtyczki do gniazdka. Obdzwoniłem wszystkich serwisantów. ZADEN nie chce przyjechać. Gosc, ktory ma jakieś 12km mówi, ze on " w te stronę nie jeździ". Inny ma 2-miesieczna kolejke. Za "przeskoczenie " kolejki chce 500zl. ahh, pierwsze uruchomienie jest "darmowe", ale dojazd pokrywa klient. Zgadnijcie ile kosztuje dojazd 24km? - czterocyfrowa sumka! No ale uruchomienie jest darmowe! Mieszkam 6km od Wawy i nikt z Wawy nie chce przyjechać bo to za daleko. Pisałem do Termetu.. Zlewaja mnie. Zostałem z piecem za parę tysiaków, którego nie mogę używać. A dlaczego? Wyjaśnił mi to w końcu jeden z instalatorów. Firma Termet limituje liczbę serwisantów. Termet chce mieć w danym województwie np 50 serwisantów i żeby wpuścić nowego serwisanta to jeden z tych 50 musiałby umrzeć. Serwisanci Termetu tworzą w pewnych rejonach swego rodzaju mafie. Ponieważ nie ma konkurencji sa zmowy cenowe. Nie zainstalujesz i nie wyserwisujesz pieca w normalnych cenach. Bylem w kontakcie z Rzecznikiem Praw Konsumenta. Chcialem piec zdemontować i obciążyć Termeta kosztami. Po ponad miesiącu przyjechal jakis serwisant i z wielka laska mi wtyczke do gniazdka wlozyl.Piec na poczatku chodzil normalnie (Silver). Ale teraz juz po ok 2 miesiącach robi sie coraz glosniejszy. Wyraznie glosniejszy. Silver ma w komplecie podkladki gumowe. Przypilnuj żeby je założyć. Na kolki na których wisi tez zaloz jaas grubsza gume lub koszulki plastikowe. Generalnie zwroc uwage na "cichy" montaz.Zastanów sie. Piec moze i tani, ale co zrobisz jak sie zepsuje? To jest ważniejsze niz cena zakupu. Termet przejął od zachodu najbardziej chamskie metody skubania klienta. Uwierz mi, w ciagu miesiąca przeszedłem z ta firma więcej niz przez cale zycie z wszystkimi poprzednimi piecami razem wziętymi innych firm. A piec ciągle nieuruchomiony. Nie chce mi sie myśleć co będę musiał przejść kiedy sie zepsuje w srodku zimy przy -20stopniach. Nie wiem gdzie mieszkasz, ale sprawdź jak działa serwis w twojej okolicy. To jest ważniejsze niz cena pieca. Dlaczego piec z jak najnizsza moca nominalna? Jezeli masz duzy piec i pracuje on z mniejsza moca to jego sprawnosc rosnie. Im nizej pracuje w porownaniu do mocy max tym wieksza sprawnosc. Chociaz w przypadku podlogowki nie ma to az takiego znaczenia bo podlogowka i tak pracuje na niskich temperaturach. Edytowane 14 Stycznia 2018 przez polcad Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts