krzych88 28.10.2017 01:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Października 2017 (edytowane) Witam, Remontuję dom z 1950 roku i jestem aktualnie po wymianie dachu, dach prosty dwuspadowy. Zmieniłem dachówkę na blachodachówkę celem odcizenia calej konstrukcji. Aktualnie remontuję pomieszczenie w kótrym była kuchnia i tu się pojawiaja dwa tematy. 1) Ściana kolankowa na użytkowym poddaszu w miejsu gdzie jest murłata ma wysokość około 1m i jest grubości tylko 1 cegły(ok 12cm). W tej chwili od zewnatrz będzie dołożony styropian 15cm, ale ciagle boje sie tej murłaty spierajacej sie tylko na konstucji drewnianej w 3 miejscach. Parter ma grubsza sciane (ok 35cm), wiec myślałem o domurowaniu, wzmocnieniu tej ściany kolankowej porothermem 18cm i podparciu całej murłaty na tej domurowanej ściance. Co o tym sadzicie? 2)Na podłodze, której poziom i tak już byl niższy w stosunku co do reszty pokoi na piętrze były legary drewniany i nabite deski. Niestety musiały one zostać usunięte(dożyły swoich lat). Teraz nie wiem do końca jakie materiały użyć. Potrzbuję podnieść się koło 18cm. podłoga nie jest zbytnio prosta. Czytałem o tym, że można dać styropian normalnie na kleju do podłoża, tak jakbym montował fasadę a na to płyty OSB + folia + panele. Czy jest to dobra opcja? Może powinienem to wyrównać wpierw "chudziakiem" i na to styropian + OSB + folia + panele? Może jakaś inna sensowna opcja wchodzi tu w grę? Z gory dziekuje za porady. Dorzucam zdjęcia jak to wyglada z ta sciana kolankowa, ona nie jest sparta na zadnym murku tylko na 3 pionowych belkach co 4,5m. Edytowane 28 Października 2017 przez krzych88 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
krzych88 28.10.2017 10:44 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Października 2017 [ATTACH=CONFIG]399624[/ATTACH][ATTACH=CONFIG]399625[/ATTACH] Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
krzych88 02.11.2017 03:06 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Listopada 2017 Witam jeszcze raz, moze jednak ktos moze podzielic sie swoimi sugestiami, doswiadczeniem w tej sprawie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
strusp 05.11.2017 14:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Listopada 2017 Po pierwsze styropian na podłogę to nie ten sam styropian co na fasadę. Możesz wyrównać powierzchnię perlitem, na to dać karton. Na to ułożyć styropian podłogowy, folię i dociążyć wylewką podłogi pływającej.Albo na nowo ułozyć legary i włożyć wełnę pomiędzy .Na to płyty MFP najlepiej.Jak możesz dociążyć strop to nawet możesz zrobić wpierw wylewkę poziomującą wpierw, ale lepiej nie dociążać niepotrzebnie.Co do porothermu- jak chcesz wzmocnić konstrukcyjnie, to są mocniejsze materiały do TEGO celu np .silikaty Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts