Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

cyrkulacja cwu - prośba o wyjaśnienie

miluszka

Recommended Posts

Drodzy,

mamy generalnego wykonawcę, z którym rozliczamy się z konkretnych etapów. Przed nami odbiór instalacji hydraulicznych. Zgodnie z projektem na parterze i 1 piętrze mamy usadowione skrzynki rozdzielcze. Na parterze skrzynka jest w kotłowni blisko pieca i pompy.

Zgodnie z zamówieniem mamy rozliczyć się z:

Instalacja wodna z rur trójwarstwowych, zimna woda i ciepła woda z cyrkulacją - x punktów

W związku z tym jako laik mam zapytania do Was, licząc na każdą sugestię i podzielenie się doświadczeniami:

1. Tylko w jednym miejscu (najdalej oddalonym od kotłowni/skrzynki rozdzielczej) widziałam 3 rurę do ciepłej wody cwu, w pozostałych kranach cyrkulacji w postaci 3 rury nie mam. Czy jest to prawidłowe? Cyrkulację ustawia się tylko tam gdzie odległość przewyższa ileś metrów czy jak jest to wszędzie?

2. Cyrkulacja we wskazanym punkcie zrobiona jest na wysokości podłogi a kran będzie na standardowej wysokości - czy rura ta powinna być bliżej kranu czy na podłodze jest ok?

3. Czy skoro mam w zamówieniu punkt hydrauliczny zapisany jako "Instalacja wodna z rur trójwarstwowych, zimna woda i ciepła woda z cyrkulacją" to tam gdzie cyrkulacja nie została wykonana, a wykonano instalację hydrauliczną standardową bez cyrkulacji to nie powinni liczyć za tę z cyrkulacją czy dobrze to rozumiem?

4. Na piętrze zmieniono bez konsultacji usadowienie skrzynki rozdzielczej. Zanim zapytamy wykonawcę skąd to wynika chcielibyśmy wiedzieć jakie są generalne dobre praktyki by usadowić skrzynkę rozdzielczą. Gdzie najlepiej by było dla układu by skrzynka była usadowiona?

Będę bardzo wdzięczna za każdą odpowiedź.

Hydraulik nie zrobił zgodnie z umową, gdyż cyrkulacja jest tylko w 1 punkcie, tym najdalej oddalonym, a z cytatu wynika, że ma być wszędzie. Rura cyrkulacyjna powinna się kończyć tuż pod wyprowadzeniem do kranu, a kończy się nad podłogą, czyli w odcinku od podłogi do kranu będzie zalegała zimna woda.

ps.

W praktyce czy będziesz korzystać z cyrkulacji czy nie - to będzie twoja decyzja. Ale żeby mieć wybór to cyrkulację trzeba doprowadzić wszędzie.

Tyle teoria, w praktyce jak pomieszkałem troche z cyrkulacją to mogę napisać że mógłbym sie bez niej obejść mimo, że ostatni punkt mam poand 10m od zbiornika cwu. Przy jednym założeniu, że ma sie rurki w warstwie styropianu. Naprawdę sporo czasu musi upłychąć, żeby sie rurki wychłodziły. Pompa cyrkulacji przydaje mi się tylko raniutko jak przez noc te rurki sie naprawdę wychłodza do temp. pokojowej. Także ja sobie teraz ustawie sterownik pompy do pracy tylko w godzinach 5.30 rano i 16.30 (powrót z pracy) na kilkanaście minut pracy i myśle że to mi w zupełności wystarczy.

Co do pętli cyrkulacji to doprowadzenie jej do ostatniego punktu odbioru według mnie jest w zupełnosci wystarczające, a czy pod kran czy metr niżej... jakie to ma znaczenie? - będziesz miał ciepłą wodę albo za 0.3s albo za 0.5s Woda i tak przewodzi ciepło i ten kawałek od pętli w góre ogrzeje sie czesciowo przez ślepy kawałek rurki. Dla dzieci to na pewno bezpieczniejsze, niż gorąca woda momentalnie po odkręceniu kranu.

Ja także nie korzystam z cyrkulacji. Pierwsza płynąca woda zawsze ma temperaturę otoczenia. Mam pompę włączaną sterownikiem, kilka razy się pobawiłem i to wszystko. Aczkolwiek jak w umowie ma być cyrkulacja, to ma być. Co do temperatury wody, o poparzenie trudno, bo ustawia się temperaturę na kotle taką jaka nam odpowiada np. 40 C. I nie trzeba mieszać w kranie.