Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Stopnie drewniane na beton

Gość grend

Recommended Posts

zdecydowanie na klejach do montaży stopni ! mają taką właściwość że przy wysychaniu się kurczą i dociskają do betonu . Musisz zadbać by beton był równy , kleje można nakładać do 5mm grubości później się rozwarstwiają , gruntować beton tylko środkami zalecanymi przez producenta kleju! jak położysz stopień należy go wypoziomować tak by się nie chwiał ( stosować podkładki najlepiej z pilśni . Klej ma dużą siłę jak będzie krzywo podłożone potrafi złamać stopień .Uważam montaż schodów na betonie za bardzo pracochłonny i trudny , oczywiście z wszystkimi obróbkami w drewnie .

Montaże na piankach i kotwach odradzam - schody będą skrzypieć po kilku latach !

Gość grend

Stopni nie mam idealnie równych i chce to własnie wypoziomowach podkładając pociętą wykładzine - takie rozwiazanie robiłem przy kładzeniu kamienia. Zastanawiam sie czy to ma sens aby wyrównać np klejem do płytek bo to znowu jest wprowadzanie wilgoci obecnie schody mam wysuszone i chce to pominąc.

W tym momencie mam mozliwośc niwelować do 5 mm ?

Jeszcze pytanie odnosnie lakierowania

Bo chcę przed położeniem jeden raz polakierować a później kolejny raz jak już będą położone - chodzi o jakieś ewentualne uszkodzenia które później będzie można łatwiej zlikwidować a jedna warstwa lakieru powinna chronic przed typowym zabrudzeniem. Jak bys to rozwiazał

Edytowane przez grend

• 1 month później...
  • 2 weeks później...

Ja montowałem schody z płyt panelowych na beton.

Z racji tego ze większość prac wykonuje sam, a schody betonowe idealnie mi nie wyszły, zrobiłem tak że wierciłem sobie w betonie otwory, zagruntowałem , następnie dawałem kołki które wypoziomowałem, następnie piankę montażową. Za materiał z tralkami na schody wydałem 3200zł.

Lakierowałem 3 krotnie lakierem do parkietów.

IMG_20171231_083920.jpg

• 4 weeks później...