Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Czy warto dopłacać do lepszej gwarancji na dachówkę?

Regius

Recommended Posts

Cześć,

W najbliższym czasie będę zamawiał dachówkę na dach (karpiówka w kolorze naturalnym).

Otrzymałem dobrą ofertę na dachówkę firmy Koramic. Dowiedziałem się, że warunki gwarancji w przypadku ujawnienia wad fabrycznych nie są zbyt dobre - trzeba na własny koszt zdemontować i zainstalować wadliwy produkt/dachówkę.

Mam alternatywną ofertę na produkt firmy Braas, gdzie w ramach gwarancji producent jest odpowiedzialny również za wymianę wadliwego produktu / załatwienie ekipy. Cena dachówki jest jednak wyższa o około 1000 złotych. Podobno jest też jakościowa różnica pomiędzy dachówką Wienerberger'a i Braas'a (grubość, glina), ale nie trzymałem obu dachówek w ręce, poza tym jako laik raczej nie byłbym w stanie zauważyć większych różnic.

Czy w przypadku karpiówki mogą w przyszłości ujawniać się jakieś wady fabryczne?

Czy warto dopłacać do Braas'a z powodu lepszej gwarancji (obawiam się, że w przypadku ewentualnej wady produktu nie będę w stanie wyegzekwować gwarancji)?

Małe sprostowanie:

Udało mi się znaleźć w sieci karty gwarancyjne (mam nadzieję, że aktualne) dla obu dachówek:

1) Koramic

http://cdn15.pb.smcloud.net/t/files/8e/45/3a/09aeb465cf/druk-gwarancji.pdf

2) Braas

http://www.monier.pl/fileadmin/bu-files/pl/gwarancje/Monier_gwarancja.pdf

Z kart gwarancyjnych wynikałoby, że w przypadku zakupu Koramic'a przez pierwsze 5 lat obowiązywania gwarancji producent odpowiada również za wymianę dachówki.