Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Woda w śpiżarni

kw1668

Recommended Posts

Witam

Jestem na etapie budowy domu, który ma śpiżarnię, która jest obniżona o około 40 cm niż pozostała część domu ( betonu ). Jeszcze nie mam posadzek. W śpiżarni długi czas stała woda tj. około 3 miesięcy gdyż nie było dachu i co chwile się tam ona zbierała. Jak zrobiono dach to wylałem tą wodę i nie było wody przez około miesiąc. Widać było, że śpiżarnia nie wyschła do końca bo na betonie były wilgotne ślady. Dzisiaj zauważyłem, że naszło trochę wodę. Czy jest to możliwe, że woda naszła dlatego, że podłoże dobrze nie wyschło oraz że przy tej śpiżarni jest rynna i po prostu za dużo wody w pobliżu naleciało i wybiła od spodu czy raczej doszukiwać się błędów w izolacji ?

Z góry dziękuję za odpowiedź

Witam

jest obniżona o około 40 cm niż pozostała część domu ( betonu )...........Czy jest to możliwe, że woda naszła dlatego, że podłoże dobrze nie wyschło oraz że przy tej śpiżarni jest rynna i po prostu za dużo wody w pobliżu naleciało i wybiła od spodu czy raczej doszukiwać się błędów w izolacji ?

Z góry dziękuję za odpowiedź

A jakiej izolacji?poziomej jeszcze nie ma skoro masz chudziak a zalewasz notorycznie okolice dziury w domu to będzie Ci podsiąkać bo czemu nie?. Jeśli zrobisz izolację chudziaka to wtedy się okaże . Wydaje mi się jednak, iż w przypadku takiego względem pozostałej części budynku zaniżenia spiżarni to zwykłej izolacji tutaj nie zastosujesz trzeba coś lepszego, aby było tam sucho.

A jakiej izolacji?poziomej jeszcze nie ma skoro masz chudziak a zalewasz notorycznie okolice dziury w domu to będzie Ci podsiąkać bo czemu nie?. Jeśli zrobisz izolację chudziaka to wtedy się okaże . Wydaje mi się jednak, iż w przypadku takiego względem pozostałej części budynku zaniżenia spiżarni to zwykłej izolacji tutaj nie zastosujesz trzeba coś lepszego, aby było tam sucho.

Dokładnie tak jak mówisz, nie mam jeszcze izolacji poziomej. A mógłbyś zaproponować co zastosować lepszego żeby było tam sucho ?

https://kb.pl/porady/najlepsza-hydroizolacja-przeciwwodna-budynku-przeglad/

Tutaj poczytaj - mnie się wydaje że jeśli zastosowując izolację ciężką to będziesz pewny lub w miarę spokojny, że nie będzie mokro.

Dla Twojego pomieszczenia koszt nie będzie jakiś znaczący, musisz zastosować pełny system danego producenta wtedy będzie dobrze.