Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Rozprowadzanie kominkowe ciepla i tynki - kiedy robic

Recommended Posts

Jestem na etapie wykonczenia domu (i siebie). Mam teraz do zrobienia: wylewke, konminek, hydraulika, ogrzewnie kominkowe, tynki. W jakiej kolejnosci to robic? Zdrowy rozsadek podpowiada iz ogrzewanie kominkowe przed tynkami, kominek po wylewce, a wiec wylewka przed tynkami. Jakie sa wasze doswiadczenia??????

wlasnie sie dowiedzialem ciekawej rzeczy od jednego przedstawiciela. Otoz wedlug niego rozprowadzanie kominkowe najlepiej zrobic w wylewce, jako ze powietrze unosi sie do gory.

A wiec kominek powinien byc przed wylewka. Co wy na to?????

kominek trzeba postawić na podbetonce, inaczej grozi wywrotką, pod wylewką masz zazwyczaj styropian, chyba, że go ewentualnie wytniesz...

u mnie gość postawił kominek na podbetonce, rozprowadził rury cieplne, potem otynkowano ściany, część zabudowano płytami kartonowo-gipsowymi, i wykończono kominek (płytki klinkierowe, tynk akrylowy, marmury, drewno, co tam Ci się podoba)

u mnie kominek stoi na parterze w salonie, i w swojej bryle ma kratki wentylacyjne (nawiew na salon), rury są rozprowadzone pod sufitem (zamaskowane płytami kartongips) i wyprowadzone przy podłodze w pokojach na piętrze.

Co Ci mogę jeszcze poradzić to nie decyduj się na budowę kominka przez firmę specjalistyczną, bądź salon z kominkami, bo będzie Cię to kosztowało przynajmniej o jedną trzecią więcej. Ja na kominek wydałam 4.600,00, wkład francuski 14KW do ciągłego palenia, wykończony płytkami klinkierowymi i tynkiem akrylowym, ogrzewa ok 115 m2

Jacek 77 - podaj mi swojego maila. Ja wlasnie stawiam mury i nie wiem kiedy mam wyprowadzic kominy. planuje ogrzewanie kominkowe ale nikt na budowie nie wie jak je zrobic, a panowie w castoramie zasypali mnie ulotkami z firmami ktore bez zachamowan chca mnie obedrzec ze skory. Mam kilka pytan do kogos kto juz ma ten etap budowy za soba.