Jacek77 30.07.2002 09:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Lipca 2002 Jestem na etapie wykonczenia domu (i siebie). Mam teraz do zrobienia: wylewke, konminek, hydraulika, ogrzewnie kominkowe, tynki. W jakiej kolejnosci to robic? Zdrowy rozsadek podpowiada iz ogrzewanie kominkowe przed tynkami, kominek po wylewce, a wiec wylewka przed tynkami. Jakie sa wasze doswiadczenia?????? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
buleczka_77 30.07.2002 10:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Lipca 2002 no nie wiem czy o takie rzeczy to się nie trzeba dowiadywać u przedstawicieli handlowych od kominków... Poza tym zależy jaki ten kominek ma naprawde być? Może najpierw należałby wybrać projekt, potem podagac z ewentualnym wykonawcą i zdecydować co po czym i dlaczego pozdo Bułka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jacek77 30.07.2002 11:05 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Lipca 2002 wlasnie sie dowiedzialem ciekawej rzeczy od jednego przedstawiciela. Otoz wedlug niego rozprowadzanie kominkowe najlepiej zrobic w wylewce, jako ze powietrze unosi sie do gory.A wiec kominek powinien byc przed wylewka. Co wy na to????? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 30.07.2002 11:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Lipca 2002 kominek trzeba postawić na podbetonce, inaczej grozi wywrotką, pod wylewką masz zazwyczaj styropian, chyba, że go ewentualnie wytniesz...u mnie gość postawił kominek na podbetonce, rozprowadził rury cieplne, potem otynkowano ściany, część zabudowano płytami kartonowo-gipsowymi, i wykończono kominek (płytki klinkierowe, tynk akrylowy, marmury, drewno, co tam Ci się podoba) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jacek77 30.07.2002 11:07 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Lipca 2002 Co to takiego ta 'podbetonka'?Jak to sie robi? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
SylwiaP 30.07.2002 11:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Lipca 2002 podbetonka to pierwsza gruba warstwa betonu, którą lejesz na utrwadzony grunt rodzimy, chyba,że ten kominet stawiasz na piętrze? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jacek77 30.07.2002 11:12 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Lipca 2002 Czyli co? wniosek taki iz w kolejnosci:1. kominek2. rozprowadzenie rur (ogrzewanie normalne i kominkowe oraz woda)3. tynki4. wylewkaMoze byc? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
SylwiaP 30.07.2002 11:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Lipca 2002 u mnie kominek stoi na parterze w salonie, i w swojej bryle ma kratki wentylacyjne (nawiew na salon), rury są rozprowadzone pod sufitem (zamaskowane płytami kartongips) i wyprowadzone przy podłodze w pokojach na piętrze.Co Ci mogę jeszcze poradzić to nie decyduj się na budowę kominka przez firmę specjalistyczną, bądź salon z kominkami, bo będzie Cię to kosztowało przynajmniej o jedną trzecią więcej. Ja na kominek wydałam 4.600,00, wkład francuski 14KW do ciągłego palenia, wykończony płytkami klinkierowymi i tynkiem akrylowym, ogrzewa ok 115 m2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wowka 30.07.2002 11:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Lipca 2002 Jacek 77Tak, dokładnie taka kolejność z zastrzeżeniem, że w przypadku tynku z płyt k-g trzeba cokolwiek "pogłówkować" by wilgoć ze schnącej wylewki nie spaczyła płyt k-g. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
trajan 30.07.2002 12:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Lipca 2002 Jacek 77 - podaj mi swojego maila. Ja wlasnie stawiam mury i nie wiem kiedy mam wyprowadzic kominy. planuje ogrzewanie kominkowe ale nikt na budowie nie wie jak je zrobic, a panowie w castoramie zasypali mnie ulotkami z firmami ktore bez zachamowan chca mnie obedrzec ze skory. Mam kilka pytan do kogos kto juz ma ten etap budowy za soba. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts