Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Blachodachówka na płycie warstwowej - blacha na blachę jak to zamocować

ACCel

Recommended Posts

Przy okazji kwestii pokrycia dachu blachodachówką, naszła mnie pewna wątpliwość.

Mam aktualnie dach wykonany z płyt warstwowych, które chciałbym przykryć blachodachówką. Chciałem przykręcić blachodachówkę bezpośrednio do blachy płyty warstwowej, wykorzystując wkręty farmerskie do metalu takie jak na zdjęciu:

a03cc17d41e1931df0d2cf5e5ee0

Ale czy to będzie wystarczająco wytrzymałe?

Witaj,

Moim zdaniem to trochę "druciarstwo", cała stabilnośc dachu będzie zależna od stanu blachy na płycie warstwowej, ja bym się pod tym nie podpisał. O ile sama płyta warstwowa jest szczelna to ja bym przykręcił łaty równolegle do okapu. Ale łaty przykręcone do konstrukcji przez płyte.

Witaj,

Moim zdaniem to trochę "druciarstwo", cała stabilnośc dachu będzie zależna od stanu blachy na płycie warstwowej, ja bym się pod tym nie podpisał. O ile sama płyta warstwowa jest szczelna to ja bym przykręcił łaty równolegle do okapu. Ale łaty przykręcone do konstrukcji przez płyte.

Zgadzam się z powyższym w 100%

Też mam dach z płyty warstwowej i w swoim czasie również rozważałem, jak w przyszłości n/p po 30 latach rewitalizować pokrycie. Obmyśliłem właśnie tę metodę tak jak Paweł Sowiński.

Oprócz wątpliwości natury stabilności konstrukcji takiego pokrycia, trzeba wziąć pod uwagę że blachodachówka pod spodem powinna być wentylowana. Sklejone powierzchnie blach wkrętami farmerskimi mogą korodować od zalegającej wilgoci.

Pozdrawiam

Cezary

Blacha płyty warstwowej jest stabilna bo cała płyta z blachą jest mocowana do krokwi na wylot.

Cezary, łaty bez kontrłat będą gniły bo na nich jakby co zatrzyma się wilgoć. I według twojej koncepcji to powierzchnia przekroju na wentylację będzie taka sama jak blachodachówka bezpośrednio na blachę.

Wkręty są ocynkowane, a sama blachodachówka ma taki profil, że bez problemu się będzie wentylować.

Więc wracając do sedna czy małe wkręty i blacha do blachy wytrzyma ssanie wiatru?

Jak nie to zrobię wkręty do krokwi na wylot przez płytę warstwową. Blacha na blachę, jakiekolwiek stosowanie tam drewna jest dla mnie nie uzasadnione.

@ACCel Z mojej perspektywy kontrłaty nie są potrzebne bo na płycie dachowej są fale/garby spełniające ich funkcję. Przecież można zamontować łaty bezpośrednio do krokwi długimi wkrętami, a do łat blachodachówkę i będzie zgodnie ze sztuką. Swoją drogą, to trochę dziwnie masz zamontowaną płytę dachową bo moja mocowana jest do rygli i u mnie krokwie nie występują.

DSC_0319.jpg

Krótkimi wkrętami to mam zamocowane obróbki blacharskie i rynny.

Pozdrawiam

Cezary

PS. ACCel, a może Ty masz na dachu płytę warstwową ścienną? Wtedy tym bardziej dałbym kotrłaty i łaty, bo będzie problem innej temperatury pokrycia (blachodachówki) i wierzchniej blachy płyty w czasie nasłonecznienia. Ruchy termiczne będą szarpać wkrętami.

Edytowane przez cezary.pl
PS

To tak jak pisałem wcześniej. Kontrłaty przykręcone długimi wkrętami do krokwi, najlepiej przez pas samoprzylepnej taśmy piankowej, aby wilgoć i związki z drewna odizolować od powłoki lakierniczej płyty warstwowej. Następnie łaty i blachodachówka. Dach na lata.:)

Pozdrawiam

Cezary