Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Problem z utrzymaniem temperatury z kominkem z plaszczem wodnym

solargrim

Recommended Posts

Witam

Mam generalnie problem z utrzymaniem temperatury z kominkiem z plaszczem wodnym. Pompki obiegowe musza chodzic na 1 biegu bo inaczej zaraz sie wylacza bo momentalnie odbiora cieplo a kominek nie zdazy sie nagrzac. Wydaje mi sie ze znalazlem blad w instalacji aczkolwiek nie jestem pewien.

Bufor 1000L (polaczony z pompa ciepla ale to akurat nieostotne)

Powrot z bufora widac na zdjeciu - zawsze jest to zimna woda ok 24 stopni? moze mniej? nie wiem.

http://eterror.pl/public/img/kominek.jpg

chodzi o to czy ta czerwona linia ktora narysowalem - tam nie powinna byc rura (nie wiem, z zaworem) ktora doprowadza aktualnie ciepla wode do powrotu? -bo wydaje mi sie ze tu lezy problem chociaz nie wiem.

Generalnie chodzi o to, ze powrot jest zimny a gdyby tam poscic te wode ciepla ktora idzie do gory bufora to mieszala by sie chlodna woda z bufora z ta ciepla aktualnie podgrzana i mysle ze spokojnie daloby sie utrzymac stosowna temperature w kominku na 2 badz 3 biegu. Aktualnie moge pracowac tylko na 1 bo jak dam 2 to moment sie wychladza. Ciezko przekroczyc 60stopni mimo tego, ze mam nawalone pelno suchego zarzacego drzewa.

Gdy wylacze pompki do wiadomo temperatura szybko idzie w gore i do 100 stopni.

Edytowane przez solargrim

Powiedz mi czy dobrze narysowalem te rure ktora trzeba doprowadzic? Ew. czy moglbys mi narysowac na tym zdjeciu jak to powinno byc zrobione? Bo moj instalator twierdzi ze wszystko jest ok (ma za kilka dni sie pojawic) a ja tez nie chce zrobic z siebie glupka. Moja wiedza nie jest duza jesli chodzi o instalacje wodne.

Z ta ochrona powrotu to chyba lipa bo juz nie mam dostepu do kominka - jest zabudowany.

Nie jestem hydraulikiem. W miejscu tuż przed wejściem zasilania do bufora wstawiasz dodatkową rurę, która łączy się z powrotem. Na połączeniu tych rurek wstawiasz mieszacz (możesz go kupić na różne temperatury, u mnie jest to 55 stopni na powrocie), który ściąga część wody z zasilania i miesza, żeby podnieść temperaturę wody wracającej do kominka.

Możesz ewentualnie zmienić nastawy pompki, żeby się nie wyłączała np. strzelam przy 50 stopniach tylko przy 40 stopniach. To powinno trochę zmniejszyć ilość włączeń i wyłączeń pompki.

Jeśli nie masz mieszacza to go kup i prawidłowo zamontuj . koszt ok 400zł + montarz . Robiłeś instalację według projektu czy na czuja ?

Mieszacz mam na gorze bufora (ciagle ustawiony na 10 bo i tak nie leci goraca woda takze nie przegrzeje podlogowki)

Ja sam nie wiem czy ktos mnie dobrze rzrozumial i moze wcchodzic ze ta instalacja jest poprawnie zrobiona. Moze kominek ma za slaby plaszcz?