Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Wymiana sterownika oraz dmuchawy w piecu.

wojtek10611

Recommended Posts

Dzień dobry, prawdopodobnie sterownik i dmuchawa dokonały żywota w moim piecu i trzeba będzie je zmienić a przynajmniej tak mówi majster chociaż mimo tego podejmę się naprawy obu rzeczy ale sezon grzewczy się zaczyna się na dłubanie nie ma czasu tylko decyduje się na wymianę a najwyżej jak się naprawi tamte rzeczy to będą w razie czego.

co do głównej kwestii. Posiadam piec Eko - Plus Maximus firmy Budmet. Moc cieplna 30 kW rok produkcji 2009

Kocioł jest z podajnikiem oraz nadmuchem a dodatkowo mam dwie pompy od CO i CWU.

Z tego co z instalacji udało mi się chyba wywnioskować to pompa od CO to HALM HUPA 25-6.0 U180, 230 V, 50 Hz, 2,0 mikroF z poziomami mocy 0,19 A - 43 W, 0,28 - 65 W, 0,34 A - 80 V.

A pompa CWU to HALM HUPA 25-4.0 U180 o parametrach 0,14 A - 33 W, 0,17 A - 39 W, 0,19 A - 44 W

Do tej pory kocioł pracował ze sterownikiem ST-37 chyba w wersji L tak przynajmniej mówi ojciec ale niestety nie mam pod ręką sterownika więc głowy sobie nie dam uciąć choć szukając w internecie ten sterownik nie występuje w takiej wersji jak L więc może być tą błąd jednak na pewno jest to któraś z wersji ST-37 firmy Tech.

Co do nadmuchu to niestety tu zaczyna się problem bo jest on tak zamontowany, że od jednej strony jest tylko do niego dostęp i nie ma niestety żadnej tabliczki znamionowej czy czegokolwiek a i dokumenty do kotła które mam nie dają mi żadnych informacji o tym jaki nadmuch powinien tam być zainstalowany.

Moje pytanie wiec brzmi może ktoś wie czy sterownik ST-37 który niestety kosztuje w granicach 500 zł mogę zastąpić jakimś innym, który będzie obsługiwał takie same funkcje bo znalazłem coś takiego np.

http://allegro.pl/sterownik-tigra-do-kotla-z-podajnikiem-slimakowym-i6840750536.html

i niby funkcje są te same a cenowo ponad 120 zł taniej.

czy chociażby coś takiego:

http://allegro.pl/sterownik-pieca-kotla-perfekt-r-podajnik-pid-i6943572911.html

Bo co do nadmuchu to raczej nie otrzymam odpowiedzi, do momentu poznania wymiarów wlotu o które poprosiłem producenta bo niestety za bardzo nie mam jak zdjąć starej dmuchawy, bo dostęp jest dosyć utrudniony.

a kto postawił diagnozę o wymianie stera i dmuchawy i na podstawie jakich objawów???

może wystarczy zmienić kondensator?

a jesli ster niedomaga to napisać do techa- oni robią taki myk serwisowy że wysyłasz do nich ster do naprawy a oni ślą w tym samym czasie drugi żeby nie było przestoju z ewentualną dopłatą za naprawę.

ten model nie ma fajerwerków ale jest przyzwoity i nie warto z niego łatwo rezygnować

Diagnoze postawił majster który montował całą instalację w kotłowni.

Kondensator przy dmuchawie wymieniałem osobiście, niestety nic to nie dało. W ogóle to jedyny problem właśnie był taki, że nie było załączenia nadmuchu wszystkie inne funkcje sterownika działały.

Sterownik był oddany do lokalnego serwisu i tam powiedzieli, że niby w jakimś miejscu brakuje masy ale niestety sprawy dokładnie nie znam bo kto inny odnosił i odbierał go.

Sterownik jest z 2009 roku tak jak piec. Więc na gwarancji to chyba już nie jest ? Poza gwarancyjny serwis tech prowadzi ?