wojtek10611 31.10.2017 13:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Października 2017 Dzień dobry, prawdopodobnie sterownik i dmuchawa dokonały żywota w moim piecu i trzeba będzie je zmienić a przynajmniej tak mówi majster chociaż mimo tego podejmę się naprawy obu rzeczy ale sezon grzewczy się zaczyna się na dłubanie nie ma czasu tylko decyduje się na wymianę a najwyżej jak się naprawi tamte rzeczy to będą w razie czego. co do głównej kwestii. Posiadam piec Eko - Plus Maximus firmy Budmet. Moc cieplna 30 kW rok produkcji 2009 Kocioł jest z podajnikiem oraz nadmuchem a dodatkowo mam dwie pompy od CO i CWU. Z tego co z instalacji udało mi się chyba wywnioskować to pompa od CO to HALM HUPA 25-6.0 U180, 230 V, 50 Hz, 2,0 mikroF z poziomami mocy 0,19 A - 43 W, 0,28 - 65 W, 0,34 A - 80 V. A pompa CWU to HALM HUPA 25-4.0 U180 o parametrach 0,14 A - 33 W, 0,17 A - 39 W, 0,19 A - 44 W Do tej pory kocioł pracował ze sterownikiem ST-37 chyba w wersji L tak przynajmniej mówi ojciec ale niestety nie mam pod ręką sterownika więc głowy sobie nie dam uciąć choć szukając w internecie ten sterownik nie występuje w takiej wersji jak L więc może być tą błąd jednak na pewno jest to któraś z wersji ST-37 firmy Tech. Co do nadmuchu to niestety tu zaczyna się problem bo jest on tak zamontowany, że od jednej strony jest tylko do niego dostęp i nie ma niestety żadnej tabliczki znamionowej czy czegokolwiek a i dokumenty do kotła które mam nie dają mi żadnych informacji o tym jaki nadmuch powinien tam być zainstalowany. Moje pytanie wiec brzmi może ktoś wie czy sterownik ST-37 który niestety kosztuje w granicach 500 zł mogę zastąpić jakimś innym, który będzie obsługiwał takie same funkcje bo znalazłem coś takiego np. http://allegro.pl/sterownik-tigra-do-kotla-z-podajnikiem-slimakowym-i6840750536.html i niby funkcje są te same a cenowo ponad 120 zł taniej. czy chociażby coś takiego: http://allegro.pl/sterownik-pieca-kotla-perfekt-r-podajnik-pid-i6943572911.html Bo co do nadmuchu to raczej nie otrzymam odpowiedzi, do momentu poznania wymiarów wlotu o które poprosiłem producenta bo niestety za bardzo nie mam jak zdjąć starej dmuchawy, bo dostęp jest dosyć utrudniony. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
timon120777 31.10.2017 20:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Października 2017 a kto postawił diagnozę o wymianie stera i dmuchawy i na podstawie jakich objawów???może wystarczy zmienić kondensator?a jesli ster niedomaga to napisać do techa- oni robią taki myk serwisowy że wysyłasz do nich ster do naprawy a oni ślą w tym samym czasie drugi żeby nie było przestoju z ewentualną dopłatą za naprawę.ten model nie ma fajerwerków ale jest przyzwoity i nie warto z niego łatwo rezygnować Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wojtek10611 31.10.2017 21:40 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Października 2017 Diagnoze postawił majster który montował całą instalację w kotłowni. Kondensator przy dmuchawie wymieniałem osobiście, niestety nic to nie dało. W ogóle to jedyny problem właśnie był taki, że nie było załączenia nadmuchu wszystkie inne funkcje sterownika działały. Sterownik był oddany do lokalnego serwisu i tam powiedzieli, że niby w jakimś miejscu brakuje masy ale niestety sprawy dokładnie nie znam bo kto inny odnosił i odbierał go. Sterownik jest z 2009 roku tak jak piec. Więc na gwarancji to chyba już nie jest ? Poza gwarancyjny serwis tech prowadzi ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
BrodowskiG 01.11.2017 14:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Listopada 2017 pewnie wentylator jest na 230V możesz podpiąć pod gniazdko, zmierzyc napiecie na kablac a jak nie masz miernika to podlaczyc lampke itd Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts