juyn44 31.10.2017 15:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Października 2017 witam, po przejrzeniu tematów nie znalazłem wątku, który by rozjaśnił moje rozterki.W skrócie - mam remont. Po skuciu tynków okazało się, że ściany są z czerwonej cegły. Niestety ściany nie są równe. Cegły ułożone są bardzo niechlujnie, jedne wystają bardziej od innych. Różnica na ścianie to jakiś 1-2 cm. Żeby ukryć te nierówności musiałbym położyć płyty g-k ( tą opcję od razu odrzucam ) albo położyć tynk o różnej grubości ( w czasie kłucia stary tynk w jednym miejscu miał np 4 cm grubości, a metr dalej już 2 cm grubości). Opcja z takim tynkowaniem jest na pewno lepsza niż g-k ale też nie chciał bym jej uskuteczniać. Wpadłem natomiast na pomysł żeby wygładzić/wyszlifować te ściany z cegły. I tu pojawia się moje pytanie - jakim sprzętem to zrobić? Myślałem o frezarko-szlifierce np DEDRA DED7747 lub Bass 1500W tudzież może jakiejś innej godnej polecenia? Czy takie frezarko-szlifierki nadają się do tego typu roboty? Czy powinienem użyć jakiegoś innego sprzętu? z góry bardzo dziękuje za odpowiedzi Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
CityMatic 31.10.2017 15:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Października 2017 A nie lepiej przecinak i młotek lub wiertarka i "płetwa" i to skuć ........pozostaje jeszcze Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Slawko123 31.10.2017 15:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Października 2017 ...............Wpadłem natomiast na pomysł żeby wygładzić/wyszlifować te ściany z cegły. I tu pojawia się moje pytanie - jakim sprzętem to zrobić? po co, przecież od tego są tynki aby wyrównać powierzchnię. Czy powinienem użyć jakiegoś innego sprzętu? zdecydowanie tak. Głowy z zawartością=rozumu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
juyn44 01.11.2017 11:10 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Listopada 2017 Dziękuję za podpowiedzi. Remontowane mieszkanie ma bardzo mały metraż. Nie chcę kłaść tynku o grubości 4 cm żeby wyrównać powierzchnię. Stąd tez zrodził się u mnie pomysł żeby wyrównać te ściany z cegły tak żeby były gładkie jak np ściany żelbetowe monolityczne. Na takich gładziutkich ścianach mógłbym położyć tynk o grubości ok. 6-7 mm i szlus. No bo trzeba uczciwie powiedzieć, że minimalnie bo minimalnie ale jest różnica na metrażu mieszkanka jak sie ma na każdej ścianie tynk o grubości 4 cm a tynk o grubości 7 mm. Stąd też ponawiam moją wielką prośbę o podpowiedź jakiego sprzętu użyć żeby wyszlifować te ściany z cegły? z góry dziękuję za odpowiedzi Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
juyn44 12.11.2017 11:29 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Listopada 2017 znalazłem takie urządzenie akcja właściwa od 1:50 min. czy tym sprzętem wyrównam/wyszlifuje ściany z cegły? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
CityMatic 12.11.2017 12:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Listopada 2017 znalazłem takie urządzenie akcja właściwa od 1:50 min. czy tym sprzętem wyrównam/wyszlifuje ściany z cegły? Jak widzisz na filmie raczej nie . To jest raczej do niewielkich nierówności poszalunkowych lub luźnego tynku cementowo wapiennego. W twoim przypadku to raczej coś większego, jakaś frezarka do betonu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
przemo1 12.11.2017 12:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Listopada 2017 (edytowane) Pewnie dasz radę taką frezareczką wyrównać cegły (jeśli się nie pokruszą), choć sporo się napracujesz - natomiast do tego celu szybciej i taniej nada się tarcza garnkowa do szlifierki kątowej (najlepiej średniej mocy), jeśli już koniecznie chcesz tak równać. Ale do cegieł w zupełności wystarczy młotek z dobrym przecinakiem, lub młotowiertarka z dłutem (z funkcją kucia, bez obrotów). Nie potrzebujesz gładkości, tylko w miarę równą powierzchnię. Sprawdź też najpierw piony i kąty/ równoległość ścian - bo różnica w grubości starych tynków może wynikać z równania kątów a nie powierzchni - narobisz się jak "osiołek" a i tak nic to nie da, bo chcąc zachować proste/prostopadłe ściany i tak będziesz równał tynkiem. Edytowane 12 Listopada 2017 przez przemo1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Narzędzia Bosch 13.11.2017 16:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Listopada 2017 Faktycznie w takiej sytuacji możliwe powinno być wygładzenie ściany, choć prędzej polecilibyśmy użyć do tego szlifierki do betonu. To byłoby najrozsądniejszym i najbezpieczniejszym rozwiązaniem. W ofercie Bosch znajduje się m.in. GBR 15 CA, która sprawdzi się przy opisanym problemie. Szlifierka o mocy 1500 W i prędkości obrotowej do 9300 obrotów/min to sprzęt Heavy Duty przystosowany do najcięższych prac. Mimo to nie jest ciężkim i dużym narzędziem, a dodatkowo wyposażona w system odsysania pyłu Click & Clean zapewnia bezpyłową pracę. GBR 15 CA posiada ponadto system łagodnego rozruchu i pozwala na utrzymanie stałej prędkości nawet pod obciążeniem. Narzędzie po rejestracji objęte jest 3-letnią gwarancją. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
E-Rzecznik Śnieżka 30.11.2017 09:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Listopada 2017 Szanowny Panie, dobrym rozwiązaniem może być zastosowanie młotowiertarki z dłutem. Po skuciu wystających fragmentów należy odpylić ściany i odkurzyć podłogi. Wnętrza powinny zostać również dokładnie wywietrzone. Jeśli będzie chciał Pan w dalszej kolejności położyć tynk, to w celu wzmocnienia podłoża polecam wykorzystanie gruntu głęboko penetrującego ACRYL-PUTZ® GP 41. Pozdrawiam serdecznie,E-rzecznik FFiL Śnieżka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts