Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Płaszcz wodny nie spełnia sowojej funkcji

Edyta1985

Recommended Posts

Witam. Szukam odpowiedzi na problem, który mnie spotkał. Posiadam dom o powierzchni około 230 m2 plus garaż. Garaż z kotłownią około 100m2 oraz parter domu około 110 m2 mają tylko ogrzewanie podłogowe, piętro około 120 m2: 7 kaloryferów oraz ogrzewanie podłogowe w dwóch łazienkach i pralni. Specjalista, który dobierał mi moc wkładu na podstawie projektu oraz rozmowy z hydraulikiem polecił wkład Kratki Mila 24 PW z przepustnicą. Moc nominalna 24 KW, średnia moc z wody 12KW. Przyszedł czas na testy i okazuje się, że wkład zupełnie nie spełnia swojej funkcji. Zdaniem hydraulika moc KW jest za słaba aby ogrzać mój dom, specjalista podtrzymuje swoje zdanie, że jest wystarczająca. Piec CO jest wyłączony tak aby sprawdzić czy płaszcz wodny ruszy, pompa na podłogówki w garażu i w domu jest wyłączona także, pozostaje w tej chwili włączona pompa jedynie na kaloryfery. Ustawienia sterownika MSK prawidłowe, palę w kominku już około 8 h, pompa załącza się przy tp 55 stopni, jest włączona około 2 minuty, po wyłączeniu załącza się ponownie po około 7-8 minutach, teoretycznie wszystko działa jak należy. Zdaniem hydraulika instalacja jest wykonana prawidłowo a kaloryfery nawet nie drgną. Czy możliwe jest aby wkład był za słaby nawet do ogrzania tych kilku kaloryferów? Czy może jest jakiś inny problem który nikomu nie przychodzi do głowy? Będę bardzo wdzięczna za pomoc. Pozdrawiam

Główny kocioł 24 KW

Rozumiem że gazowy...?

Widzisz taki kocioł bez problemu osiąga te 24kW a kominkiem paląc tak jak opisujesz dostarczasz ok 4 kW w ciągu godziny...

Czyli na jeden grzejnik przypada średnio ok 0,4kW...

Przy takiej ilości energii dostarczanej do dużego grzejnika nie rozgrzejesz go do jakiejś wysokiej temperatury, będzie co najwyżej letni tym bardziej że pompa obiegowa nie pracuje cały czas a jedynie taktuje...

Trzeba spalać znacznie więcej drewna w ciągu godziny tak aby pompa obiegowa mogła utrzymać ciągłość pracy ...

Rozumiem że gazowy...?

Widzisz taki kocioł bez problemu osiąga te 24kW a kominkiem paląc tak jak opisujesz dostarczasz ok 4 kW w ciągu godziny...

Czyli na jeden grzejnik przypada średnio ok 0,4kW...

Przy takiej ilości energii dostarczanej do dużego grzejnika nie rozgrzejesz go do jakiejś wysokiej temperatury, będzie co najwyżej letni tym bardziej że pompa obiegowa nie pracuje cały czas a jedynie taktuje...

Trzeba spalać znacznie więcej drewna w ciągu godziny tak aby pompa obiegowa mogła utrzymać ciągłość pracy ...

Tak, tak gazowy. Dziękuję za odpowiedź, dopilnuję aby ilość drewna była większa i mam nadzieję wtedy wszystko zadziała jak należy. Pozdrawiam :)

To nie tak dużo...

Można przyjąć że 1kg to 3kWh ale na ogrzewanie wody idzie ok połowy więc w układ grzewczy poszło ok 30 kWh...

A jaki jest główny kocioł w tym domu...?

Taa, to moze wpakujemy 50 kg drewna, zakladam ze to dom nowy i w miarę dobrze ocieplony, jego projektowe obciązenie cieplne to max 8-9 kW ale dla -20 oC, dla aktualnych temperatur obciązenie cieplne tego domu to max 4 kW. Kominek moze oddac do instalacji 12 kW, przy czym potrzebne jest duzo mniej bo przeciez kominek ogrzewa bezposrednio salon i przyległe pomieszczenia, w zasadzie nie jest mozliwe aby grzejniki nie były chociaz letnie. Jedynym wytłumaczeniem poza oczywiscie sp..ną instalacją jest wychłodzenie domu, ciepło z kominka poza kominem nie moze tak sobie po prostu znikac, dom to nie jest energetyczna czarna dziura.

Panowie , piszecie sporo rad ale zupełnie nie wiecie w czym jest problem.

Niestety taka jest (nie)wiedza wielu hydraulików którzy biorą się za podłączanie wkładów z płaszczem wodnym.

Wybrany wkład jest do.....sprzedawania przez konkurencję .... niech się potem tłumaczą czemu wkład 24kW "słabo grzeje" i ma zasyfioną szybę .

Wystarczyło kupić np u Piotra nasz wkład z płaszczem wodnym , na papierze ale tylko na papierze , słabszy od opisywanego powyżej i bez problemu ogrzałbyś ten dom . Nie takie domy ogrzewamy naszymi wkładami z płaszczem wodnym .

Slajd24.jpg

Taa, to moze wpakujemy 50 kg drewna, zakladam ze to dom nowy i w miarę dobrze ocieplony, jego projektowe obciązenie cieplne to max 8-9 kW ale dla -20 oC, dla aktualnych temperatur obciązenie cieplne tego domu to max 4 kW. Kominek moze oddac do instalacji 12 kW, przy czym potrzebne jest duzo mniej bo przeciez kominek ogrzewa bezposrednio salon i przyległe pomieszczenia, w zasadzie nie jest mozliwe aby grzejniki nie były chociaz letnie. Jedynym wytłumaczeniem poza oczywiscie sp..ną instalacją jest wychłodzenie domu, ciepło z kominka poza kominem nie moze tak sobie po prostu znikac, dom to nie jest energetyczna czarna dziura.

Może mniej "zakładaj"...

Już sama informacja o pracy pompy CO świadczy że tam "ni ma" energii...

Mieszanka dąb i grab, wilgotność nie przekracza 20%
Jest jeszcze kwestia rozdrobnienia. Paląc dużymi klockami nie osiągniesz temperatury...poza tym Mila to kiepski wodniak...Taktowanie pompy na rozgrzanym palenisku to z kolei może być wada instalacji...

Może mniej "zakładaj"...

Już sama informacja o pracy pompy CO świadczy że tam "ni ma" energii...

Na moich zalozeniach nigdy sie nie przejechałem, to ciepło musi gdziec podziec, a zakladac sprawnosc kominka na 25% albo i mniej jest bez sensu. Podłaczałem wiele kominków z płaszczem i jakos załozenia zgrały sie z praktyką

Na moich zalozeniach nigdy sie nie przejechałem, to ciepło musi gdziec podziec, a zakladac sprawnosc kominka na 25% albo i mniej jest bez sensu. Podłaczałem wiele kominków z płaszczem i jakos załozenia zgrały sie z praktyką

A czy ja gdzieś napisałem że energia ze spalonego drewna znikła...?

Nic nie wiemy o samej instalacji a więc tak naprawdę to tylko domysły co się tam dzieje...

Wiemy tylko że każde załączenie pompy obiegowej powoduje spadek temperatury na płaszczu co sugeruje niską temperaturę powrotu i małą ilość energii dostarczaną do układu wodnego skoro nie można utrzymać ustawionych 55* na wyjściu...

Witam. Szukam odpowiedzi na problem. pozostaje w tej chwili włączona pompa jedynie na kaloryfery. Ustawienia sterownika MSK prawidłowe, palę w kominku już około 8 h, pompa załącza się przy tp 55 stopni, jest włączona około 2 minuty, po wyłączeniu załącza się ponownie po około 7-8 minutach, teoretycznie wszystko działa jak należy. Zdaniem hydraulika instalacja jest wykonana prawidłowo a kaloryfery nawet nie drgną. Czy możliwe jest aby wkład był za słaby nawet do ogrzania tych kilku kaloryferów? Czy może jest jakiś inny problem który nikomu nie przychodzi do głowy? Będę bardzo wdzięczna za pomoc. Pozdrawiam

Podłogowka długo się będzie rozgrzewać, ale same grzejniki powinny ruszyć po rozpaleniu i osiągnięciu odpowiedniej temperatury płaszcza wodnego, wtedy sterownik włącza pompę.

Potrzebne zdjęcia instalacji przy kominku przed zabudowaniem.