fachman19 01.11.2017 19:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Listopada 2017 1 kg to 3 kWhto trzeba spalić 8 kg drewna w godzinę aby kominek pracował z mocą i sprawnością nominalną Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Zdun Darek B 01.11.2017 19:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Listopada 2017 1kg to 4 - 4,2 kWh Przy sprawności 75% to rzeczywiście potrzeba spalić 8 kg aby uzyskać 24 ...... tylko który dom tyle potrzebuje ?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Zdun Darek B 01.11.2017 19:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Listopada 2017 . Podłaczałem wiele kominków z płaszczem i jakos załozenia zgrały sie z praktyką Jeśli tak było jak piszesz to po pierwszym wpisie powinieneś wiedzieć w czym jest problem . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
asolt 01.11.2017 20:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Listopada 2017 Jeśli tak było jak piszesz to po pierwszym wpisie powinieneś wiedzieć w czym jest problem . Moze Ty jestes tak błyskotliwy i wiesz wszystko na podstawie opisu, nie będąc na miejscu i nie widząc faktycznego układu połaczen i sterowania. Niestety nie jestem az tak zdolny jak Ty. Poza tym podłaczałem kominki do bufora gdyz jest to optymalne rozwiazanie zarowni dla kominka jak i dla podłogówki, ale co ja sie znam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Edyta1985 03.11.2017 17:07 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Listopada 2017 Dziękuję uprzejmie za wszystkie odpowiedzi. Płaszcz niestety nie ruszył. Jestem umówiona z hydraulikiem, który wszystko rozprowadzał i podłączał (dzieli nas odległość i jego napięte terminy więc chwilkę to potrwa) i jednocześnie z serwisantem firmy Kratki, liczę na to, że znajdą jakieś rozwiązanie bo jak wiadomo spora kwota jest zainwestowana w coś co niestety nie działa.Dodam, że trafiłam na bardzo ale to bardzo zaangażowanego doradcę na infolinii Kratki, który niemal stawał na głowie aby mi pomóc, niestety nie znając instalacji za wiele zrobić nie może. Pozwolę sobie napisać jak tylko problem zostanie rozwiązany, bo mam nadzieję, że tak będzie. Pozdrawiam serdecznie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Zdun Darek B 03.11.2017 17:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Listopada 2017 Gdyby ten doradca wiedział co jest istotne , zakładam że powinien znać się na rzeczy , to nie musiałby ani znać tej instalacji ani stawać na głowie...... Ciekawe co podpowie ich serwis ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Adam626 03.11.2017 21:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Listopada 2017 Kratki to spoko firma, starają się o klienta. Natomiast jaki cel instalacji kotła w salonie? Wygodniej jest w garażu (popiół w garażu nie jest tak uciążliwy jak w salonie, podobnie jak skłądowanie drewna) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
animuss 03.11.2017 23:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Listopada 2017 , niestety nie znając instalacji za wiele zrobić nie może.Nareszcie! Tylko zdjęcia mogą coś wnieść w tą jałową dyskusję, albo wizyta na miejscu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fachman19 04.11.2017 07:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Listopada 2017 1kg to 4 - 4,2 kWh Przy sprawności 75% to rzeczywiście potrzeba spalić 8 kg aby uzyskać 24 ...... tylko który dom tyle potrzebuje ?? KOleżnka pisz e ,że grzejniki nie grzeją . Nie pisze jak ciepło w domu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Zdun Darek B 04.11.2017 15:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Listopada 2017 Nareszcie! Tylko zdjęcia mogą coś wnieść w tą jałową dyskusję, albo wizyta na miejscu. Nie potrzeba żadnych zdjęć , sam opis wystarczy . Dodatkowo to taki " wodny" wkład który 50% ciepła wywala przez szkło. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
muchenz 05.11.2017 01:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Listopada 2017 Dziękuję uprzejmie za wszystkie odpowiedzi. Płaszcz niestety nie ruszył. Więcej spaliłaś i zimne były kaloryfery? Twój kominek na pełnej mocy jest w stanie przerobić ponad 200 kg drewna na dobę. 20 kg drewna w przeciągu 8 godzin, to chodził na ćwierć gwizdka. Spokojnie można przepalić 60-70 kg w tym czasie w ramach testów. A jak nie chce takiej ilości przyjąć, to coś jest nie tak z dojściem powietrza (przytkane), a może z ciągiem w kominie (ale powinien kopcić). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
muchenz 05.11.2017 01:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Listopada 2017 Natomiast jaki cel instalacji kotła w salonie? Jak chcesz zapalić fajkę, to zamiast marznąć na zewnątrz, siadasz obok kominka i otwierasz drzwiczki - cug robi swoje. Dodatkowo można tam wrzucać śmieci jak komuś się nie che iść do kuchni. Jest kilka zalet . A od ogrzewania jest kocioł gazowy, a nie potwór do którego trzeba wozić taczką drewno. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Zdun Darek B 05.11.2017 07:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Listopada 2017 Jak chcesz zapalić fajkę, to zamiast marznąć na zewnątrz, siadasz obok kominka i otwierasz drzwiczki - cug robi swoje. Dodatkowo można tam wrzucać śmieci jak komuś się nie che iść do kuchni. Jest kilka zalet . A od ogrzewania jest kocioł gazowy, a nie potwór do którego trzeba wozić taczką drewno. Internet pełen śmieci...co potwierdza tekst wklejony powyżej . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Zdun Darek B 05.11.2017 07:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Listopada 2017 Witam. Szukam odpowiedzi na problem, który mnie spotkał. Posiadam dom o powierzchni około 230 m2 plus garaż. Garaż z kotłownią około 100m2 oraz parter domu około 110 m2 mają tylko ogrzewanie podłogowe, piętro około 120 m2: 7 kaloryferów oraz ogrzewanie podłogowe w dwóch łazienkach i pralni. Specjalista, który dobierał mi moc wkładu na podstawie projektu oraz rozmowy z hydraulikiem polecił wkład Kratki Mila 24 PW z przepustnicą. Moc nominalna 24 KW, średnia moc z wody 12KW. Przyszedł czas na testy i okazuje się, że wkład zupełnie nie spełnia swojej funkcji. Zdaniem hydraulika moc KW jest za słaba aby ogrzać mój dom, specjalista podtrzymuje swoje zdanie, że jest wystarczająca. Piec CO jest wyłączony tak aby sprawdzić czy płaszcz wodny ruszy, pompa na podłogówki w garażu i w domu jest wyłączona także, pozostaje w tej chwili włączona pompa jedynie na kaloryfery. Ustawienia sterownika MSK prawidłowe, palę w kominku już około 8 h, pompa załącza się przy tp 55 stopni, jest włączona około 2 minuty, po wyłączeniu załącza się ponownie po około 7-8 minutach, teoretycznie wszystko działa jak należy. Zdaniem hydraulika instalacja jest wykonana prawidłowo a kaloryfery nawet nie drgną. Czy możliwe jest aby wkład był za słaby nawet do ogrzania tych kilku kaloryferów? Czy może jest jakiś inny problem który nikomu nie przychodzi do głowy? Będę bardzo wdzięczna za pomoc. Pozdrawiam Jakie jest wg projektu zapotrzebowanie na kW ? Wkład ma złe proporcje woda/promieniowanie . 50/50 to słaby pomysł przy wkładzie który ma grzać instalacją c.o. Dodatkowo instalacja jest źle wykonana . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
muchenz 05.11.2017 20:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Listopada 2017 Internet pełen śmieci.... W tym wątku śmieciowe są wyłącznie twoje porady. Zamiast pomóc kobiecie znaleźć przyczynę, to mędrkujesz, że ma zły kominek i instalację, i że powinna kupić u twoich znajomych i wklejasz zdjęcia jakiś kominków. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
asolt 05.11.2017 21:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Listopada 2017 W tym wątku śmieciowe są wyłącznie twoje porady. Zamiast pomóc kobiecie znaleźć przyczynę, to mędrkujesz, że ma zły kominek i instalację, i że powinna kupić u twoich znajomych i wklejasz zdjęcia jakiś kominków. Jakby miała poprawnie wykonaną instalację to by tu nie pisała, trudno jest znalezc przyczynę na podstawie lakonicznego opisu bez zadnego schematu instalacji, zadnych zdjęc i innych danych koniecznych do zlokalizowania problemu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
animuss 05.11.2017 22:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Listopada 2017 (edytowane) Nie potrzeba żadnych zdjęć , sam opis wystarczy . Dodatkowo to taki " wodny" wkład który 50% ciepła wywala przez szkło.Już otwierałem w zeszły sezon komuś wkład Kratki z plaszczykiem, który prawie nie grzał, bo babola zrobił hydraulik. Edytowane 5 Listopada 2017 przez animuss Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Edyta1985 05.02.2018 14:07 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Lutego 2018 Sprawa z płaszczem niestety nie została jeszcze wyjaśniona ponieważ serwisant musi przyjechać do mnie ze swoim hydraulikiem i trwa to w sezonie bardzo długo. Na infolinię zgodnie z prośbą osoby, która ze mną rozmawiała przesłałam nawet film jak się pali w kominku, na prawdę jest załadowany na ful. Potrafię palić całą dobę, dokładając jak należy i absolutnie nic się nie dzieje. W kominku się nie tli tylko cały czas pali więc ciężko mi uwierzyć, ze dokładam za mało drewna bo jest załadowany na maxa. Był u mnie niezależny hydraulik i na jego oko z instalacją jest wszystko ok, pompy załączają się prawidłowo tylko że niestety nadal kaloryfery są zimne, o podłogówce nie wspomnę.... W najbliższy piątek będzie u mnie wreszcie serwisant i hydraulik kratek i może dowiem się czegoś więcej, wstępnie poinformował mnie, że najprawdopodobniej wkład jest jednak za słaby i będzie do wymiany co wiąże się oczywiście z rozwaleniem całego kominka.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
animuss 05.02.2018 14:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Lutego 2018 Sprawa z płaszczem niestety nie została jeszcze wyjaśniona najprawdopodobniej wkład jest jednak za słaby i będzie do wymiany co wiąże się oczywiście z rozwaleniem całego kominka.... Jak rozwalą obudowę, to obfotografuj wnętrze z każdej strony zobaczymy czy był prawidłowo podłączony do instalacji. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts