marionozzo 01.11.2017 15:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Listopada 2017 Witam serdecznie. Jestem nowy na waszym forum wiec z góry przepraszam jeśli robię coś nie tak. Piszę do was bo potrzebuje pomocy. Kupiłem mieszkanie pod nim znajduje się piwnica w której jest piec na węgiel. Piec pracuje w układzie zamkniętym w instalacji jest ok 100l wody naczynie wzbiorcze 18l uszkodzone nawiasem mówiąc gdyż nie da się dobić ciśnienia gdy spuściłem wodę okazuje się że membrana wywineła się od ciśnienia i zablokowała wentyl, wiec naczynie uszkodzone. jest tylko jeden mamometr ciśnienia na spuszczaniu wody z pieca ale to jest połączone z powrotem ciśnienie ciągle po paleniu spada do około 0,4 bara.Nieszczelności pousuwałem już bo instalacja jest na 16 pexie skręcanym. Gdy dobije do 1,2 bo tyle potrzeba aby w każdym grzejniku była woda i się nie przelewało po paleniu spada tu nie wiem o co chodzi. Udało mi się już 2 razy zagotować wodę. wyrwało pexa przy pompie. Wiem panowie, że ta instalacja to tragedia bede to zmieniał na przyszły sezon do tej pory napiszę co zrobiłem i co jeszcze mogę zrobić, żeby nie wysadzić bloku w powietrze. Powymieniałem cieknące złączki z powodu pościnanych oringów ale gdzieś dalej ubywa wody co palenie a fizycznie nigdzie nie cieknie ani na zimnym ani na ciepłym zainstalowałem sterownik pompy zawór bezpieczeństwa na 3 bary bo był na 6 bar wiec nie otwarł by się nigdy prędzej pexa z złączki wyrywa chce kupić grupę bezpieczeństwa i naczynie przeponowe bo te nie działa czy mogę zamontować zamiast naczynia przeponowego naczynie zbiorcze??? bo na korytarzu jest taka możliwość i będzie w najwyższym punkcie tylko czy rury do niego muszą iść w pionie czy mogą iść częściowo w poziomie potrzebne jest przesunięcie. ???chcę dołożyć sterownik z dmuchawą czy warto ??? i panelem do sterowania kotłem i podglądu temp. w domu ????bo w chwili obecnej jest zacinający się miarkownik ciągu z góry dzięki za odpowiedź wiem, że to jest rzeźba ale tak być ten sezon jeszcze musi Najważniejsze czy dałoby się zamontować naczynie wzbiorcze tak jak myślę bo układ zamknięty to duże ryzyko. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jaro0106 01.11.2017 15:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Listopada 2017 Masz uszkodzony zbiornik przeponowy więc przy napaleniu woda w układzie ulega rozszerzeniu i jej nadmiar wylatuje pewnie przez zawór bezpieczeństwa. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wiesiek6308 01.11.2017 16:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Listopada 2017 A jakie masz ciśnienie powietrza na przeponie w tym zbiorniczku ( oczywiście na pustym zbiorniczku) ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jurgonka 01.11.2017 18:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Listopada 2017 Układ otwarty jest OK. rury mogą iść w skosach (poziomie) musi być zapewniona możliwość samoodpowietrzania. Ważne średnice, brak jakiejkolwiek armaturu na odcinku kocioł naczynko. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marionozzo 02.11.2017 07:28 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Listopada 2017 (edytowane) Może bym puścił rury na pex 20 do przelewowego tylko martwi mnie jedna sprawa mianowicie w łazience grzejnik jest na wysokości 1m a na klatce mogę wypuścić naczynie przelewowe ale zbiornik będzie na wysokości 2 m max i teraz rodzi się pytanie ponieważ różnica wysokości nie będzie duża i czy po napełnieniu instalacji będzie w układzie otwartym takie ciśnienie wody aby zalane były wszystkie grzejniki łącznie z łazienkowym????. A jak nie to kupie poprostu nowe naczynie przeponowe o większej pojemności tylko wolałbym zamienić na układ otwarty bo jest bezpieczniejszy w razie zagotowania wody Edytowane 2 Listopada 2017 przez marionozzo niepełne dane Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marionozzo 02.11.2017 07:36 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Listopada 2017 nie ma ciśnienia . Poprzedni właściciel miał widocznie za wysokie ciśnienie wody a brak ciśnienia nad membraną i wywineło ją do góry i w tym momencie zatyka wentyl wiec nie można dopompować ani sprawdzić Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marionozzo 02.11.2017 07:37 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Listopada 2017 przy rozszerzeniu woda wpływa do przeponowego na piecu nad pompą jest zawór bezpieczeństwa 3 bar woda nie wypływa bo przy paleniu ciśnienie max w układzie to 1,5 bar po rozszerzeniu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gersik 02.11.2017 08:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Listopada 2017 Na szybko to zmień naczynie przeponowe. Pamiętaj aby ciśnienie gazu w naczyniu było niższe niż ciśnienie wody w instalacji.Docelowo instalację w kotłowni trzeba cała przerobić i zastosować naczynie otwarte. Nie może być ono podpięte rurą PEX jak to napisałeś. Wysokość naczynia będzie uzależniona od montażu pompy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marionozzo 02.11.2017 10:31 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Listopada 2017 Dziękuję za rzeczowa odpowiedz.Pompa jest zaraz nad piecem więc chyba naczynie przelewowe na klatce może być aczkolwiek będzie wyżej od najwyższego grzejnika tylko o 1,5 m i tu moja obawa czy nie za nisko bedzie.odnosnie naczynia przeponowego myślałem że ciśnienie nad membrana powinno być nieznacznie większe nic w co po to aby jak rośnie ciśnienie mogło ugniatać powietrze bo jeśli będzie małe a w co wzrośnie bardzo ciśnienie to stanie się to samo co z tym przeponowym.Nie wiem właśnie co tu zrobić czy kupić nowe większe przeponowe czy przerabiać od razu na układ otwarty tylko czy zadziala. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts