Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Wentylacja grawitacyjna - połączenie pustaka z rurą spiro

trais

Recommended Posts

Witam,

Strop żel betonowy, z niego wychodzą pustaki wentylacyjne schiedla czy jakoś tak ( czasem pojedyncze czasem podwójne) średnica otworów wentylacyjnych czy to w pojedyńczym czy to w podwójny 9,5cm x 15,5cm ( na stronie schiedla 10cm x 16cm), ze stropu wystaję 1 pustak (ponad strop). W dachu (pełne deskowanie, papa i dachówka ceramiczna) mam założone w pionie takie grzybki wyloty powietrza nad tym pustakiem wentylacyjnym, ponieważ dach miałem pianowany to na te grzybki od dołu założyłem rurę spiro nie ocieploną i wystaje teraz z piany.

Jak mam połączyć ten pustak wentylacyjny z tą rurą spiro? wysokość pomiędzy tymi elementami to czasem 1,8m a czasem 50cm. Szukałem przejściówek ale nie ma niczego takiego? rura spiro okrągła fi 125mm a kanał wentylacyjny w pustaku wentylacyjnym prostokątny?

Pomoże ktoś? Czy rura spiro powinna być ocieplona? pomiędzy ocieplonym stropem a dachem nie będzie nic użytkowego, graciarnia.

• 2 weeks później...
Sprawa jest banalnie prosta trzeba zamówić przejście z prostokąta na rurę o takiej średnicy aby dało się na nią nałożyć rurę spiro. Rurę spiro łączy się z przejściówką opaską zaciskową a przejściówkę z otworem kominowym np. pianką PU. Przejściówki dostaniesz niedaleko od Ciebie w Michałowicach firma "Panek". Pozdrawiam.

• 3 months później...
  • 3 years później...