Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Jak sądzicie, czy w Polsce ceny I i II taryfy energii elektr. wyrównają się ??

Jack3030

Recommended Posts

• Odpowiedzi 134
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Ktoś wcześniej pisał o pomysłach rządu na walkę ze smogiem, poprzez tani prąd do ogrzewania.

Czytając powyższe artykuły, nasuwa się wniosek, że ten pomysł walki ze smogiem rząd zacznie realizować może po 2050 roku albo wprowadzi następny super program energia +, tylko komu zabierze aby innym dodać?

Obniżka miała wynikać z obniżki akcyzy na prąd, a więc nijak wpływać na koszty jego produkcji. Tylko, że to temat sprzed roku i nikt się od tamtej pory o nim nawet nie zająknął...

Witam,

w przyszłości może się wiele zdażyć ...

To ja podam pewien konkret.Dzisiaj otrzymałem propozycję umowy na kolejne 2/3 lata z Taurona.

Po dwóch latach trwania obecnej umowy (G12W) otrzymałem lepsze ceny.

Podpiszę umowę na max czas i przez ten czas będę się tymi stawkami cieszył-a kiedy znacznie energia podrożeje , to będę miło wspominał obecne czasy...

Systemu CO raczej nie zmienię, a w zimnicy nie będę siedział...

Należy pamiętać , że u nas cena energii elektrycznej jest mocno związana z ceną węgla-a to oznacza , że „larum” będzie większe niż tylko na CO elektrycznym.

Pzdr

Możesz podzielić się z nami nowymi cenami taryfy G12w?

Oczywiście ,

brutto :

-T1=0,3710

-T2=0,1790

-opłata handlowa 1 rok free , 2-3 =12,96

Napisałem do nich emaila z prośbą o lepsze warunki ze względu na roczne zużycie i ekologiczne ogrzewanie ( przy ostatniej umowie za PC dali mi ułamki stawki- zawsze to coś...)

Może dadzą mi jeszcze lepsze warunki...

Pzdr

Edytowane przez bobrow
Uzupełnienie

Bobrow

Dokładnie 4 godziny temu w opolskim Tauronie podpisałem umowę z gwarancją cen takich samych jak podałeś oraz usługą serwisant - również na trzy lata.

Te ceny uwzględniają podobno 5 % rabat, jednak nie sprawdzałem taryfy.

Pozostają jeszcze opłaty dystrybucyjne; te jednak zapewne nie będą się tak szybko zmieniać.

Pozdrawiam

Pratchawiec

Bobrow

Dokładnie 4 godziny temu w opolskim Tauronie podpisałem umowę z gwarancją cen takich samych jak podałeś oraz usługą serwisant - również na trzy lata.

Te ceny uwzględniają podobno 5 % rabat, jednak nie sprawdzałem taryfy.

Pozostają jeszcze opłaty dystrybucyjne; te jednak zapewne nie będą się tak szybko zmieniać.

Pozdrawiam

Pratchawiec

Gratuluję !

Masz trzy lata stabilizacji - jeszcze tylko stresik przesyłowy nam pozostał:bye:

Pzdr

Pozostaje Wam tylko pogratulować, u mnie tak dobrze nie jest :(

PGE: T1 0.66 gr. T2 0.36 gr.

Zastanawiałem się dlaczego na Zachodzie jest taniej- może przez bliskość Turoszowa ?

Z drugiej strony w centrum kraju jest Bełchatów...

Nie wiem dlaczego tak jest.

Pzdr

Pozostaje Wam tylko pogratulować, u mnie tak dobrze nie jest :(

PGE: T1 0.66 gr. T2 0.36 gr.

Do podanych cen energii dodaj jeszcze dystrybucję - netto

I 22,09 + opł. jakościowa 1,27 gr/kWh

II 3,56 + opł. jakościowa 1,27 gr/kWh

Przestaje być całkiem różowo.

Gliwice i okolica są zdecydowanie tańsze.

Pozdrawiam

Pratchawiec

Witam,

odnośnie cen za energię , to odświerzyłem oferty i w tym momencie najlepsza oferta jest z Pulsara (galileo profit) .

Ceny tylko energii brutto /z przesyłem i OZE brutto :

-T1=0,343pln/0,6348 pln

-T2=0,198pln/0,2619 pln

-opłata handlowa mc 8,60 pln brutto

-do 30.04.2018 T2 free (w tym roku poszło mi 3608 kWh w T2 w tym samym okresie-czasem warto sobie robić zapiski...) , zysk ok 940 pln...

Policzyłem wg średniego zużycia rocznego 12 000kWh i T1=40% , T2=60% to za 3 lata wychodzi tak :

-Tauron ok 15 000pln brutto total

-Pulsar ok 14 200pln brutto total

Czyli jeśli Tauron mi nie zaproponuje zbliżonej oferty , to idę do konkurencji.

Pzdr

Edytowane przez bobrow
Literówki

Ja przeszłem z G11 Taurona na G12 w Fortum. Od 1 listopada jestem już w Fortum i miałem mieć T1-0.2963, T2- 0 zł. brutto bez przesyłu. Piszę, że miałem bo Tauron zwleka z wymianą licznika na G12. Ma podobno 60 dni. Umowę z nowym dostawcą podpisałem w połowie sierpnia, a okazuje się, że realnie będzie obowiązywać dopiero pod 1 stycznia.