Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Dobór rekuperatora do mojego domu

Recommended Posts

Wczoraj mierzyłem, mam 480m3 powierzchni do wentylowania, wykonawca zaproponował mi jednostkę nawiewno-wywiewna o wydajności 350m3.

Identyczny, bliźniaczy dom i rekuperator 350 ma mój brat. Ten sam wykonawca robił mu kanały i podwieszenie rekuperatora.

Nie bardzo sie znam, ale brat doradzał mi żebym wziął większą jednostkę bo ta 350-tka dopiero na wydajności 90% dobrze wentyluje, a podobno rekuperator nie powinien chodzić zbyt długo na tak wysokiej wydajności bo pęd powietrza jest zbyt duży i słabo z odzyskiem. Poza tym na 90% mocy jest spory hałas.

Pytałem się też innego fachowca w moim mieście który zajmuje się montażem systemów wentylacji mechanicznej i powiedział że na mój dom dałby jednostkę 600m3. Powiedział że, on jak robi projekt i wychodzi 400m3 to daje o 100 więcej zawsze. Potwierdził mi też, że lepiej żeby rekuperator chodził na niższych obrotach, tak na 20-30% i żeby podczas takiej pracy miał na anemostatch 2-2,5 m/s.

Z bratem u niego mierzyliśmy i na 20-30% ma 0,8 m/s a dopiero na 90% mocy ma 2,5 m/s

Doradzcie mi prosze jaki rekuperator do mojego domu

Akurat poniżej 30% to odzysk raczej spada, przy 40-80% będzie optymalny.

Z jaką wydajnościa wentyluje dom Twój brat ? 90% ? To jaką ma wilgotność w zimie ?

przy takim domu, 4-5 osobach w domu, to raczej 150m3/h byłoby optymalne

Te rady instalatora o 2,5 m/s ....

Niezależnie, czy to sypialnia, gdzie śpi dziecko, czy sypialnia rodziców, czy salon 30m2, niezależnie jeden, czy dwa anemostaty w pomieszczeniu, wszędzie ma być 2,5m/s ? :lol:

Edytowane przez fotohobby

Z jaką wydajnościa wentyluje dom Twój brat ? 90% ? To jaką ma wilgotność w zimie ?

Dziękuje za zainteresowanie sie moim pytaniem.

Brat ma ustawiony program dzienny i tygodniowy, z tego co pamiętam 7.00 - 10.00 50%, 10.00-17.00 - 20%, 22.00-2.00 - 90% 2.00-7.00 - 50%

przy takim domu, 4-5 osobach w domu, to raczej 150m3/h byłoby optymalne

U mnie są 4 osoby ( ja, żona, 2 dzieci). Jak ten parametr zmierzyć? tzn ile m3 na godzinę?

To w/g Ciebie jaka moc rekuperatora do mojego domu by była najlepsza?

Taki sam, jak u brata, ewentualnie 400. Po Co Ci więcej, skoro brat tylko na 4h na dobę go na 90% rozkręca (w sumie nie wiem, po co, bo 50-60 by wystarczyło, żeby usunąć parę wodną po wieczornych kąpielach)(..

Przy 4 osobach stały wydatek 150-160m3/h będzie wystarczajacy

Mam jeszcze pytanie, czy programując rekuperator dziennie i tygodniowo tym samym, wskazanym jest żeby były odcinki czasowe bez pracy wentylacji? Na przykład od 10.00 do 13.00 off ? Czy jednak w godzinach gdy nie ma nikogo w domu niech sobie chodzi na najniższym poziomie, ale niech chodzi??

Dopiero uczę się tego sprzętu bo niechciałbym zdawać się tylko na to co ustawi instalator, chce mieć jakieś pojęcie i kontrolę nad tym za co płacę i posiadam. Idąc tym tropem, tak na moją logikę, jeśli rekuperator będzie chodził często na 90% swojej mocy to wiatraki chodzą z bardzo dużą szybkością, no to jeśli szybko sie kręcą to i nie zdążą ogrzać powietrza. Lepiej żeby chodziły wolniej ale wydajniej, wtedy lepiej dogrzeje, czyż nie?

Kolejny slogan rzucony przez mojego instalatora, to żeby nie chodził często z duża mocą bo nagrzewnica nie wyrobi i się szybciej zużyje. 90% tylko jak dużo ludzi i np. impreza, to jego słowa. Mit?

Wiatraki nie nagrzewają powietrza, one je tylko wprawiają w ruch :)

Nie mogą tez chodzić na 20%, bo wtedy sprawność wymiany w wymienniku spada, a wolno płynące powietrze wychładza się jeszcze w kanałach.

90% to tylko w przypadku imprezy właśnie. Częstsza praca z taką wydajnością jest niepotrzebna, powoduje większe zużycie energii i szybsze zużycie wentylatorów

Mierzyłem anemometrem, takim za 65 zł. Tylko nie wiem czy wyniki podawane przez ten sprzęt są wiarygodne.

Mam jeszcze pytanie w imieniu brata, ma ustawiony program na każdy dzień tygodnia, ale zawsze o 23.00 rekuperator sie wyłącza, mimo że ma ustawione że od 23:00 do 7.00 rano ma chodzić. Jakby jakas funkcja nad AUTO była ustawiona, tylko nie wiemy jaka, tak to wygląda

https://www.fotosik.pl/zdjecie/eaf09592424eecd5

aha, napewno nie timer, timer jest na OFF. Aczkolwiek żeby rekuperator jednak chodził po 23.00 to właśnie TIMER ustawia brat i jest ok, a rano juz powraca do funkcji AUTO i tak chodzi... aż do 23.00

Edytowane przez drogba_37