pawel1987 02.11.2017 12:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Listopada 2017 Witam, mam pewien problem- od dłuższego czasu staram się zaprojektować/nakreślić jak miałby wyglądać nasz dom w przyszłości i mam pewien problem. Chodzi o minimalne wymiary kotłowni. W internecie spotkałem się z wieloma wątkami na ten temat ale wiele opisów i danych było sprzecznych ze sobą lub się różniły. najbardziej zależy mi na informacji jaka dopuszczlalna prawem jest minimalna kotłownia na paliwo stałe. chodzi o kocioł o mocy około 12KW i wymiarach 140 cm szerokości i 70 cm głębokości. Chciałbym wiedzieć jak się mają aktualne przepisy do tych parametrów... Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
hamis 02.11.2017 17:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Listopada 2017 A dlaczego minimalne? Chcesz nie mieć jak się tam ruszyć? Ja uważam, że właśnie powinna być w miarę duża. U siebie mam 16m2 i brakuje miejsca, żeby wszystko fajnie ogarnąć... Chyba, że oprócz kotłowni chcesz mieć osobny skład opału... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
creative_21 02.11.2017 18:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Listopada 2017 będziesz w nowym domu dawał kopciucha ?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Greengaz 02.11.2017 18:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Listopada 2017 będziesz w nowym domu dawał kopciucha ?? I to w Krakowie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pawel1987 02.11.2017 18:36 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Listopada 2017 1. Pytam o minimalne wymiary kotlowni żeby mieć ogólnie pogląd ponieważ jak wiadomo każdy m2 kosztuje ale napewno nie mam zamiaru trzymać się minimum bo wtedy wszystko będzie ma ścisk a chciałbym jeszcze bufor wstawić...2. Poza kotłownią jako pomiesczenia techniczne mam przewidziany garaż dwustanowiskowy( taki 6,2m szerokosci na 5,5 m dlugosci), właśnie kotłownię, pomieszczenie na rzeczy ogrodowe oraz jakiś warsztacik więc wymagania mam dosyć spore a niestety na mega metraż mnie nie stać(tym bardziej, że to wiąże się również z powiększeniem piętra) więc chciałbym znaleźć złoty środek tak żeby w żadnym pomieszczeniu nie czuć ścisku....3. A kto powiedział, że ma być kopciuch... na ten moment zakładam ogrzewanie pelletem albo pompą ciepła....4. Gdybym miał pewność, że nie popłynę na rachunkach to zainwestowałbym wogóle w ogrzewanie elektyczne + fotowoltaika ale ciężko znalezc osoby ktore korzystają z takiego połączenia więc nie wiem czy byłoby to opłacalne - pozatym to już temat na oddzielną dyskusję... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fachman19 02.11.2017 19:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Listopada 2017 Kotłownia oparta o pompę ciepła może być w szafce kuchennej . A kocioł na pelet wymaga wetylacji .... i to chyba wszystko Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
klaudiusz_x 02.11.2017 19:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Listopada 2017 Zadzwoń do kominiarza. Będziesz mieć czarno na białym. Są wymagania. Kwestia powierzchni. Tak było. Czy się coś zmieniło? Aktualnie nie jestem w temacie. Po ile masz pellet? Jaka wartość opałowa? Jeśli masz jakiś tani i sprawdzony, z lokalnego źródła, to ok. Jeśli drogi, to mniej zachodu i w podobnej cenie masz prąd w nocnej taryfie i ewentualnie gaz z sieci. Kocioł gazowy jest tańszy od kotła na pellet Same podłącze gazu za to jest drogie. Znowu kociołek elektyczny, to wogóle bajka, jeśli chodzi o koszt zakupu. Podaj po ile masz pellet, wtedy mozna będzie wszystko przeliczyć Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Slawko123 02.11.2017 22:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Listopada 2017 2. Poza kotłownią jako pomiesczenia techniczne mam przewidziany garaż dwustanowiskowy( taki 6,2m szerokosci na 5,5 m dlugosci),o ile szerokośc jest ok, to długośc stanowczo za mała. 6m to minimum, chyba, ze F126 chcesz w nim trzymać albo dwa rowery Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pawel1987 03.11.2017 08:17 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Listopada 2017 Gaz niestety odpada... nie mam w okolicy sieci i raczej nie będzie ale gdyby była to nie miałbym takich problemów. Pellet miałbym za około 850zł o wartości opałowej 18000mj. ogrzewane będzie około 150m2. Porównałem sobię cenę kotła na pellet i kotła elektrycznego... wychodzi okolo 8000zł taniej na korzyść elektryka a reszta instalacji to zwykłe CO lub jak grzać prądem to może piece akumulacyjne... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Slawko123 03.11.2017 08:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Listopada 2017 nie daj sie wkręcić w ogrzewanie elektryczne.Rób normalne wodne, typu podłogówka i gdzieniegdzie grzejniki np. w łazienkach.Takie wodne, zasilisz, wszystkim, dziś pellet, jutro być możesz gaz, i zawsze możesz prądem.Zrobisz piece akumulacyjne, albo przewody grzejne, będziesz skazany dożywotnio na jeden rodzaj. Co do kotłowni, skoro projektujesz od nowa, to nie patrz jaka jest minimalna wielkość kotłowni, tylko zaprojektuj sobie tak, aby było ergonomicznie i wszystko sie zmieściło. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pawel1987 03.11.2017 19:24 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Listopada 2017 nie daj sie wkręcić w ogrzewanie elektryczne. Rób normalne wodne, typu podłogówka i gdzieniegdzie grzejniki np. w łazienkach. Takie wodne, zasilisz, wszystkim, dziś pellet, jutro być możesz gaz, i zawsze możesz prądem. Zrobisz piece akumulacyjne, albo przewody grzejne, będziesz skazany dożywotnio na jeden rodzaj. Co do kotłowni, skoro projektujesz od nowa, to nie patrz jaka jest minimalna wielkość kotłowni, tylko zaprojektuj sobie tak, aby było ergonomicznie i wszystko sie zmieściło. Myślałem o wodnym ale słychać głosy, że w całym domu podłogówka za dobra nie jest - mnie martwi osobiście tylko jej największa zaleta i wada zarazem tj. duża bezwładność. Ogrzewać planuję póki co pelletem ale z buforem-żeby nie eksploatować kotła za bardzo i podobno taniej wychodzi... Raz oglądaliśmy z żoną dom na sprzedaż - kotłownia miała chyba ze 20m2 i robiła wrażenie... dla takiej mogę zrezygnować z garażu(na rzecz wiaty) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kemotxb 03.11.2017 19:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Listopada 2017 Pamiętaj o tym że każda kotłownia na paliwo stałe to pomieszczenie gdzie nic więcej się nie robi, będzie stał kocioł z podajnikiem i wory z pelletem, plątanina rur. Nie tylko wymiary są ważne ale także wymagania co do kubatury, mocy kotła, wentylacji, okna, drzwi, posadzki. Podstawowe wymagania masz w Dzienniku Ustaw w sprawie wymagań i przepisów dotyczących budynków. Wpisz także w wyszukiwarkę wymagania dla kotłowni na paliwo stałe. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Slawko123 03.11.2017 20:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Listopada 2017 ]Myślałem o wodnym ale słychać głosy' date=' że w całym domu podłogówka za dobra nie jest - mnie martwi osobiście tylko jej największa zaleta i wada zarazem tj. duża bezwładność. [/b'] każda jedna podłogówka niezależnie jak będzie grzana będzie miała dużą bezwładność, ale to nie jest wada, tylko zaleta. ja mam i podłogówkę, i grzejniki. niestety nie mam pieca jeszcze Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
imrahil 03.11.2017 20:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Listopada 2017 tym pelletem to na terenie miasta Kraków? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pawel1987 04.11.2017 07:19 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Listopada 2017 tym pelletem to na terenie miasta Kraków? Dokładnie rzecz ujmując to w Stogniowicach koło Proszowic.... podałem Kraków ponieważ tu póki co obozuję- mam nadzieję, że już nie długo... Co do podłogówki to chodzi mi po głowie żeby mieć w całym domu- kiedyś tylko obiło mi się o uszy, że z jakiegoś powodu na poddaszu kaloryfery lepsze, chyba chodziło o jakiś problem z cyrkulacją powietrza. Odnośnie wymiarów kotłowni to według tego co udało mi się wygrzebać to zakładając, że kocioł ma 140 cm szerokości i 70 cm głębokości to wyszły mi dwa rozwiązania: 1. 2,4 m głębokości na 2,8 m szerokości - 1m odstępu kotła od ściany i po 0,7m z każdej strony aby zapewnić swobodny dostęp 2. 3,4 m głębokości i 3,4 m szerokosci - 2m od przodu kotła, 0,7 m od tyłu kotła i po 1 m z każdej strony takie rozbieżne dane znalazłem. Ja osobiście mam sypialnię o wymiarach 3,2 na 3,2 i jak sobie wyobraże w niej cała aparaturę, kocioł, bufor i zapas pelletu(zakładając zapas na conajmniej jesień i zimę) to opcja nr 2 wydaje mi się najbardziej zdroworozsądkowa - zamieniłbym wtedy garaż na wiatę dla zmniejszenia kosztów budowy a mógłbym tym kosztem zapewnić sobie większe pomieszczenia teczniczne.. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
teres1719510421 04.11.2017 07:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Listopada 2017 Co do podłogówki to chodzi mi po głowie żeby mieć w całym domu- kiedyś tylko obiło mi się o uszy, że z jakiegoś powodu na poddaszu kaloryfery lepsze, chyba chodziło o jakiś problem z cyrkulacją powietrza. Nie słuchaj głupot, rób podłogówkę po całości i będziesz na 100% zadowolony. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
klaudiusz_x 05.11.2017 16:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Listopada 2017 Nikt tu nie sugerował kabli. Z mojej strony padła propozycja kotła elektycznego, do niego potrzebna jest podłogówka wodna. Gaz niestety odpada... nie mam w okolicy sieci i raczej nie będzie ale gdyby była to nie miałbym takich problemów. Pellet miałbym za około 850zł o wartości opałowej 18000mj. ogrzewane będzie około 150m2. Porównałem sobię cenę kotła na pellet i kotła elektrycznego... wychodzi okolo 8000zł taniej na korzyść elektryka a reszta instalacji to zwykłe CO lub jak grzać prądem to może piece akumulacyjne... Przy pellecie i sprawności 90% koszt kWh 18,88gr . Nie wiem czy da się tyle z takiego kotła wyciągnąć, dla wyliczenia tyle założyłem. Resztę sobie możesz sam przeliczyć. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pawel1987 05.11.2017 21:17 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Listopada 2017 Nikt tu nie sugerował kabli. Z mojej strony padła propozycja kotła elektycznego, do niego potrzebna jest podłogówka wodna. Przy pellecie i sprawności 90% koszt kWh 18,88gr . Nie wiem czy da się tyle z takiego kotła wyciągnąć, dla wyliczenia tyle założyłem. Resztę sobie możesz sam przeliczyć. to zaokrąglając do nawet 0,2 zł za kWh i zapotrzebowaniu na m2 rzędu 60 kWh i powierzchni do ogrzania 150m2 wychodzi jakieś 1800zł. Nawet jeżeli doliczyc do tego koszt CWU to i tak wychodzi o wiele taniej niż muszę płacić za ogrzewanie z ciepłowni w Krakowie.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
klaudiusz_x 05.11.2017 22:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Listopada 2017 Możesz jeszcze policzyć koszt kotła na pellet vs koszt kotła elektycznego.Nie wiem ile Ci wyjdzie kWh na rok.Jeśli to podasz, to mozna porównać amortyzację tych dwóch kotłów.Tyle, że to zależy od Twojego wyboru...W moim rejonie pellet jest trochę tańszy. Bez uwzględniania kosztów zakupu kotła i jego montażu, prąd wychodzi trochę drożej.Musisz sobie sam to przekalkulować. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
matgor23 26.10.2018 14:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Października 2018 Witajcie proszę doradzcie mi bo pytałem kilku osób które niby siedzą w temacie ale zdania są rozne. Co jeśli kotłownia jest pod klatką schodową i są dwie wysokości 2,5m i 1,5m. Która wysokość w tym przypadku się liczy? Przepisy mówią że nowo budowany budynek powinien mieć minimumw2,2m. Kocioł będzie wisiał pod schodami czyli na tym mniejszym wymiarze. Jakieś 40-50cm od posadzki. Tak jest również w projekcie. Kotłownia tez ledwo się łapie w kubaturze 6,5m3 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts