lokofb 02.11.2017 14:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Listopada 2017 Witam,na wiosnę chciałbym wykonac podjazd (40 m długi 2 szeroki). działka generalnie gliniasta, woda podsiąka mi do piwnicy wiec mogę założyć, że na głębokości ok 2 m spokojnie woda bedzie się zbierać. po podjeżdzie kilka razy rocznie bedzie przejeżdzała szmbiarka (waga ok 18t). Proszę o poradę jak głęboki wykop (myślałem o 1m), jak układać materiały (dysponuję pękniętymi płytami chodnikowymi, betonowymi słupkami, gruzem ceglanym, piaskiem i ewentualnie łupkiem czerwonym)pod którą warstwę dać geowłókninę??wierzchnią warstwę chciałem wykonać z drewnianych podjazdów kolejowych i białym żwirem.Pozdrawiam i dziękuję za pomoc Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
agamemnon91 02.11.2017 14:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Listopada 2017 Jeśli piszesz o drewnianych podkładach kolejowych to poczytaj najpierw o ich szkodliwości, szybko zrezygnujesz. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ViaAmbra 27.11.2017 18:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Listopada 2017 Z ta szkodliwością to nie jest dokładnie tak jak wspomniał przedmówca.Projektowaliśmy kilka zjazdów (dokładniej podjazdów) przy użyciu podkładów kolejowych i wszystko zależy od tego jak stary jest podkład.Generalnie podkłady rozebrane z lat 70-80 XXw mogą są wykorzystywane w ten sposób.Jeżeli jednak chcemy użyć nowych to pojawia się sytuacja o której wspomina przedmówca (skutek- np. smierc ryb w pobliskim oczku wodnym) Czy warto zatem? Każdy musi odpowiedzieć sobie sam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts