Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Jak wygląda sprawa z dofinansowaniem do pomp ciepła ?

ViolaEva

Recommended Posts

ja wziżałem z WFOŚiGW.

W budynkach w trakcie budowy dają maks 30%, tylko że:

1. trzeba wziąć kredyt bo banki zajmują się papierkologią całą i musi im się to opłacić, sama prowizja zjada 10% dotacji

2. dotacja to dochód i trzeba zapłacić podatek, kolejne prawie 20%

3. nie wszytkie koszty są kwalifikowane i pompe też cięzko kupić fajną żeby się zmieściła w limicie kasy, na koszty poza limit dotacja nie przysługuje

w domach w trakcie budowy kase można wziać na:

-pompy ciepła

-odwierty

-rekuperacje

-ogniwa pv

na 3 pierwsze maks 20tys (przy czym bank i podatek zjada 6 tys z tego)

na ogniwa pv 10tys

Wcześniej myślałem o dopłatach do domów NF40 i NF15 ale właśnie odstraszyła mnie ilość dokumentacji, audytów itp

w WFOŚiGW tego tak dużo nie ma, dzięki temu odwierty mam prawie za darmo.

20% na czysto gdzieś zostaje nie licząc odsetek z kredytu, a jak ktoś chce np dom ocieplać to z 30% będzie.

Chętnych jest sporo bo jak ogłaszają nową pulę kasy to w kilka dni wszystko znika, więc dokumenty dobrze jest pozałatwiać wcześniej

ja wziżałem z WFOŚiGW.

W budynkach w trakcie budowy dają maks 30%, tylko że:

1. trzeba wziąć kredyt bo banki zajmują się papierkologią całą i musi im się to opłacić, sama prowizja zjada 10% dotacji

Przy kwocie dofinansowania 20 tys. (na pompę i rekuperator) zapłaciłem 1508,40 zł.

2. dotacja to dochód i trzeba zapłacić podatek, kolejne prawie 20%

Niestety prawda, a o tym nie każdy pomyśli przy podjęciu decyzji o dofinansowaniu.

3. nie wszytkie koszty są kwalifikowane i pompe też cięzko kupić fajną żeby się zmieściła w limicie kasy, na koszty poza limit dotacja nie przysługuje

Kredyt można wziąć na koszta kwalifikowane jak i niekwalifikowane. Wysokość dofinansowania zależy od mocy pompy i kosztów poniesionych (30 proc. nie więcej jak 20k przy pompie i reku).

Wcześniej myślałem o dopłatach do domów NF40 i NF15 ale właśnie odstraszyła mnie ilość dokumentacji, audytów itp

w WFOŚiGW tego tak dużo nie ma, dzięki temu odwierty mam prawie za darmo.

W przypadku NF40 i NF15 jest dopiero masakra. I to nie tylko w przypadku papierologii, ale opłacenie gościa, który wykonuje na sam koniec sprawdzenie budynku. Płaci oczywiście inwestor i przeważnie za pierwszym razem "testu" budynek nie przechodzi - przynajmniej tak było kilka lat temu.

20% na czysto gdzieś zostaje nie licząc odsetek z kredytu, a jak ktoś chce np dom ocieplać to z 30% będzie.

To nie wiem jak Ci wychodzi.... Skoro z 20k zabierają około 6k (prowizja plus podatek). To zostaje Ci 70% - nie licząc odsetek. Co ważne dotacje dostaje się dopiero po odbiorze budynku, czyli jak odbierzesz budynek kwotę kredytu pomniejszają Ci o kwotę dotacji. Dopiero wtedy możesz w całości spłacić kredyt.

Nie ma natomiast problemu z nadpłatami, bank nie pobiera od tego żadnych prowizji. Dzisiaj podpisałem umowę i dzisiaj też wpłaciłem nadpłatę. więc pierwszą ratę, którą będę płacił w grudniu znacząco sobie obniżyłem.

Chętnych jest sporo bo jak ogłaszają nową pulę kasy to w kilka dni wszystko znika, więc dokumenty dobrze jest pozałatwiać wcześniej

Pule rozchodzą się moment, bo instalatorzy mają pozajmowane kolejki... w kilku bankach po kilka sztuk ;)

To nie wiem jak Ci wychodzi.... Skoro z 20k zabierają około 6k (prowizja plus podatek). To zostaje Ci 70% - nie licząc odsetek.

Skoro masz maks 20k dotacji i podałeś kwote prowizji banku(najprawdopodobniej 2%) to znaczy że wziałeś pewnie 75420zł kredytu i zakladam że to całość inwestycji w tym przynajmniej 66667zł kosztów kwalifkowanych(odwierty, pompa,rekuperacja) reszta to może być np montaż.

podatek to 3600, prowizja 1508,40 czyli na czysto z dotacji zostaje 14891,6 i teraz dzielimy przez całość inwestycji 75420zł i wynik to tadam:

19,74% - dokładnie o tyle się zmniejszył koszt całości (bez odsetek) i to jest to moje 20% gdzieś zostaje na czysto z początkowych 30% na które wszyscy się rzucają, mimo wszystko uważam że warto

właśnie policzyłem u siebie tak samo i mi wyszło efektywnie 18,5% bo pompa wyszła sporo ponad koszty kwalifikowane

Na ulotce zapewne jest numer telefonu, to zadzwoń i zapytaj o rodzaj dofinansowania oraz poproś o wycenę PC.

Słyszałem, że oferują PC Silesia term (może i inne) a cena katalogowa tych PC nie jest niska (sprawdzałem na stronie tej firmy), to pewnie i po dofinansowaniu też "różowo" nie będzie. Jak się dowiesz jakiś konkretów to napisz.

Oki spotkanie we wtorek z przedstawicielem firmy

Oki spotkanie we wtorek z przedstawicielem firmy

Dopytaj na spotkaniu jakie mają dokładnie wymagania co do eksploatacji i gwarancji oraz serwisu. Spytaj też o wymagania dot. urządzeń - czy sam możesz je wybrać, czy są to z góry wyznaczone, pakietowe produkty.

Czekamy na więcej informacji

No i sprawa jasna

-fotowoltaika

18 paneli 270w Sharp

Jakiś niemiecki inwrter

Całość po zniżkę 17800zł

-pompa ciepła tylko firma silesiaterm po ustaleniu mocy dobierają i od niej podejmują 48 procent, na moje pytanie o konkretną cenę z montażem po upuście pan prowadzący stwierdził ok.30000-33000pln natomiast serwis 5 lat bezpłatny a potem firma produkująca:D:D