ViolaEva 02.11.2017 14:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Listopada 2017 Co się opłaca najbardziej obecnie ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jacek.1971 02.11.2017 14:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Listopada 2017 Też się dołączam u nas w Siemianowicach mogę liczyć na dofinansowanie z miasta 3500pln w tamtym roku ponoć z wośip można było dostać coś więcej ale nie znam szczegółów Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
agamemnon91 02.11.2017 14:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Listopada 2017 Również chciał bym się dołączyć do pytania Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
creative_21 02.11.2017 15:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Listopada 2017 w mojej gminie do nowo budowanych domów nic nie ma tylko do "starych" i przez takie podejście masę ludzi nawet gazu nie montuje tylko kopciuchy w nowych domach Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Konsultant Viessmann 03.11.2017 10:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Listopada 2017 w mojej gminie do nowo budowanych domów nic nie ma tylko do "starych" i przez takie podejście masę ludzi nawet gazu nie montuje tylko kopciuchy w nowych domach A słyszałeś o nowym rozdaniu środków z programu Prosument II? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
creative_21 03.11.2017 11:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Listopada 2017 nie słyszałem jak można z tego skorzystac przy zakupie PC w nowym domu ?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jack3030 03.11.2017 13:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Listopada 2017 Prosument II to przerost papierologii i formalizmu. Najlepiej szukać programów gminnych lub BOŚ. Ewentualnie WFOŚiGW. Na oze dotychczas nie było ograniczeń dla nowych domów. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jacek.1971 04.11.2017 07:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Listopada 2017 Ciekawe czy to się opłaca i czy firmy realizujące montaż pc (np.ghs) będą to miały w oferciehttp://m.gramwzielone.pl/trendy/28457/prosument-ii-nfosigw-uruchamia-dotacje-na-domowe-mikroinstalacje Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zibizz1 05.11.2017 22:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Listopada 2017 ja wziżałem z WFOŚiGW.W budynkach w trakcie budowy dają maks 30%, tylko że:1. trzeba wziąć kredyt bo banki zajmują się papierkologią całą i musi im się to opłacić, sama prowizja zjada 10% dotacji2. dotacja to dochód i trzeba zapłacić podatek, kolejne prawie 20%3. nie wszytkie koszty są kwalifikowane i pompe też cięzko kupić fajną żeby się zmieściła w limicie kasy, na koszty poza limit dotacja nie przysługuje w domach w trakcie budowy kase można wziać na:-pompy ciepła-odwierty-rekuperacje-ogniwa pv na 3 pierwsze maks 20tys (przy czym bank i podatek zjada 6 tys z tego)na ogniwa pv 10tys Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Konto usunięte_1* 06.11.2017 06:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Listopada 2017 Jednym słowem dupa Jaś a nie dotacje , załatwiania latania a na końcu wychodzi że to drożej niż samemu klecić Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zibizz1 06.11.2017 08:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Listopada 2017 Wcześniej myślałem o dopłatach do domów NF40 i NF15 ale właśnie odstraszyła mnie ilość dokumentacji, audytów itpw WFOŚiGW tego tak dużo nie ma, dzięki temu odwierty mam prawie za darmo.20% na czysto gdzieś zostaje nie licząc odsetek z kredytu, a jak ktoś chce np dom ocieplać to z 30% będzie.Chętnych jest sporo bo jak ogłaszają nową pulę kasy to w kilka dni wszystko znika, więc dokumenty dobrze jest pozałatwiać wcześniej Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mr A 06.11.2017 19:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Listopada 2017 ja wziżałem z WFOŚiGW. W budynkach w trakcie budowy dają maks 30%, tylko że: 1. trzeba wziąć kredyt bo banki zajmują się papierkologią całą i musi im się to opłacić, sama prowizja zjada 10% dotacji Przy kwocie dofinansowania 20 tys. (na pompę i rekuperator) zapłaciłem 1508,40 zł. 2. dotacja to dochód i trzeba zapłacić podatek, kolejne prawie 20% Niestety prawda, a o tym nie każdy pomyśli przy podjęciu decyzji o dofinansowaniu. 3. nie wszytkie koszty są kwalifikowane i pompe też cięzko kupić fajną żeby się zmieściła w limicie kasy, na koszty poza limit dotacja nie przysługuje Kredyt można wziąć na koszta kwalifikowane jak i niekwalifikowane. Wysokość dofinansowania zależy od mocy pompy i kosztów poniesionych (30 proc. nie więcej jak 20k przy pompie i reku). Wcześniej myślałem o dopłatach do domów NF40 i NF15 ale właśnie odstraszyła mnie ilość dokumentacji, audytów itp w WFOŚiGW tego tak dużo nie ma, dzięki temu odwierty mam prawie za darmo. W przypadku NF40 i NF15 jest dopiero masakra. I to nie tylko w przypadku papierologii, ale opłacenie gościa, który wykonuje na sam koniec sprawdzenie budynku. Płaci oczywiście inwestor i przeważnie za pierwszym razem "testu" budynek nie przechodzi - przynajmniej tak było kilka lat temu. 20% na czysto gdzieś zostaje nie licząc odsetek z kredytu, a jak ktoś chce np dom ocieplać to z 30% będzie. To nie wiem jak Ci wychodzi.... Skoro z 20k zabierają około 6k (prowizja plus podatek). To zostaje Ci 70% - nie licząc odsetek. Co ważne dotacje dostaje się dopiero po odbiorze budynku, czyli jak odbierzesz budynek kwotę kredytu pomniejszają Ci o kwotę dotacji. Dopiero wtedy możesz w całości spłacić kredyt. Nie ma natomiast problemu z nadpłatami, bank nie pobiera od tego żadnych prowizji. Dzisiaj podpisałem umowę i dzisiaj też wpłaciłem nadpłatę. więc pierwszą ratę, którą będę płacił w grudniu znacząco sobie obniżyłem. Chętnych jest sporo bo jak ogłaszają nową pulę kasy to w kilka dni wszystko znika, więc dokumenty dobrze jest pozałatwiać wcześniej Pule rozchodzą się moment, bo instalatorzy mają pozajmowane kolejki... w kilku bankach po kilka sztuk Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zibizz1 06.11.2017 23:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Listopada 2017 To nie wiem jak Ci wychodzi.... Skoro z 20k zabierają około 6k (prowizja plus podatek). To zostaje Ci 70% - nie licząc odsetek. Skoro masz maks 20k dotacji i podałeś kwote prowizji banku(najprawdopodobniej 2%) to znaczy że wziałeś pewnie 75420zł kredytu i zakladam że to całość inwestycji w tym przynajmniej 66667zł kosztów kwalifkowanych(odwierty, pompa,rekuperacja) reszta to może być np montaż. podatek to 3600, prowizja 1508,40 czyli na czysto z dotacji zostaje 14891,6 i teraz dzielimy przez całość inwestycji 75420zł i wynik to tadam: 19,74% - dokładnie o tyle się zmniejszył koszt całości (bez odsetek) i to jest to moje 20% gdzieś zostaje na czysto z początkowych 30% na które wszyscy się rzucają, mimo wszystko uważam że warto właśnie policzyłem u siebie tak samo i mi wyszło efektywnie 18,5% bo pompa wyszła sporo ponad koszty kwalifikowane Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mr A 07.11.2017 05:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Listopada 2017 A widzisz, to się nie zrozumieliśmy Ty o całości inwestycji, ja o tym co zostaje z samego dofinansowania Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jacek.1971 10.11.2017 19:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Listopada 2017 Dzisiaj przynosili ulotki z blektnaatmosfera.com proponują dofinansowanie do pomp ciepła 50% słyszał ktoś coś na temat tego stowarzyszenia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
carlos68 11.11.2017 22:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Listopada 2017 Dzisiaj przynosili ulotki z blektnaatmosfera.com proponują dofinansowanie do pomp ciepła 50% słyszał ktoś coś na temat tego stowarzyszenia W jakim regionie mieszkasz? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jacek.1971 11.11.2017 22:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Listopada 2017 W jakim regionie mieszkasz? Siemianowice Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jacek.1971 11.11.2017 23:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Listopada 2017 Na ulotce zapewne jest numer telefonu, to zadzwoń i zapytaj o rodzaj dofinansowania oraz poproś o wycenę PC. Słyszałem, że oferują PC Silesia term (może i inne) a cena katalogowa tych PC nie jest niska (sprawdzałem na stronie tej firmy), to pewnie i po dofinansowaniu też "różowo" nie będzie. Jak się dowiesz jakiś konkretów to napisz. Oki spotkanie we wtorek z przedstawicielem firmy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Konsultant Viessmann 12.11.2017 20:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Listopada 2017 Oki spotkanie we wtorek z przedstawicielem firmy Dopytaj na spotkaniu jakie mają dokładnie wymagania co do eksploatacji i gwarancji oraz serwisu. Spytaj też o wymagania dot. urządzeń - czy sam możesz je wybrać, czy są to z góry wyznaczone, pakietowe produkty. Czekamy na więcej informacji Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jacek.1971 14.11.2017 19:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Listopada 2017 No i sprawa jasna -fotowoltaika18 paneli 270w SharpJakiś niemiecki inwrterCałość po zniżkę 17800zł-pompa ciepła tylko firma silesiaterm po ustaleniu mocy dobierają i od niej podejmują 48 procent, na moje pytanie o konkretną cenę z montażem po upuście pan prowadzący stwierdził ok.30000-33000pln natomiast serwis 5 lat bezpłatny a potem firma produkująca:D:D Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts