Blinq 02.11.2017 16:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Listopada 2017 Witam. Mieszkam od roku w domu, którego niestety nie wyposażono w żadne kanały wentylacyjne -nie ma jakiejkolwiek wentylacji w pokojach, poza łazienką. Wilgotność w pomieszczeniach w granicach 70-75%. Mam zamiar zrobić wentylację w każdym w pokojów, ale nie za bardzo wiem, jak za to się zabrać. Sytuacja jest na tyle ułatwiona, że mam wszędzie sufit podwieszany, a nad sufitem w miarę duży i strych. Wstępnie myślałem nad umieszczeniem anemostatów wywiewnych rurą spiro, na strychu założyłbym wentylator osiowy (kanałowy), który by wyciągał powietrze na zewnątrz. Świeże powietrze "wchodziło" by do domu, poprzez kratki wentylacyjne w oknach dachowych (w każdym pokoju jest okno dachowe). Czy takie rozwiązanie ma sens? Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bartus01 02.11.2017 17:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Listopada 2017 Witaj , Co rozumiesz pod pojęciem "mam zamiar zrobic wentylację w każdym z pokojów"?Jeśli chcesz w kazdym pokoju zrobić wywiew to jest to błąd. W Twoim przypadku należy w jakiś sposób wpuścić do domu powietrze z zewnątrz : nawiewniki, rozszczelnione okna, wentylacja mechaniczna z rekuperatorem, wycięcie uszczelki w oknach.Następnie usprawnić przepływ powietrza z pokoi do łazienki i kuchni / czy w kuchni jest kratka wywiewna ? Jesli nie to temat do zmiany tego stanu rzeczy. Każda wentylacja , czy to grawitacyjna czy mechaniczna działa na zasadzie przepływu powietrza z czystych pomieszczeń do brudnych. Sypialnia, pokój dzienny > kuchnia, łazienka. Czy w drzwiach są podcięcia na dole aby powietrze mogło swobodnie "płynąć"? Generalnie temat o którym piszesz był, jest i pewnie będzie wiele razy opisywany na tym forum.Warto poszukać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Blinq 02.11.2017 17:44 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Listopada 2017 Pod tym pojęciem, chodziło mi o wstawienie anemostatów w każdym pokoju. Myślałem nad wywiewem, z tego względu, że świeże powietrze mogłoby wpadać poprzez rozszczelnione okna lub otwartą wentylację okien dachowych. Poniżej zdjęcie w rozmieszczeniem pokoi. Niebieskie linie - okna, zielone linie - okna dachowe z wentylacją, punkt czerwony to wentylacja łazienki z wyciągiem mechanicznym na zewnątrz. Raczej nie mam możliwości zrobienia wentylacji z pomieszczeń czystych do brudnych, albo sobie tego nie wyobrażam. Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fotohobby 02.11.2017 17:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Listopada 2017 W kuchni też nie ma żadnego kanału ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Blinq 02.11.2017 18:17 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Listopada 2017 (edytowane) Niestety nie. Nie zależało to ode mnie, teraz chcę te wszystkie błędy naprawić. Edytowane 2 Listopada 2017 przez Blinq Literówka. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kerad85 02.11.2017 20:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Listopada 2017 Kto odebrał ten dom bez wentylacji?! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Blinq 02.11.2017 20:45 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Listopada 2017 (edytowane) Dom wybudowany kawałek czasu temu. Teraz to już nieistotne kto odbierał dom. Istotne natomiast jest to, jak to mam teraz naprawić, ażeby dom nie stał się jednym, wielkim grzybem i pleśnią. Dodam tylko, że mówimy o piętrze (tzn. poddasze użytkowe - nad nim jest strych nieużytkowy). Edytowane 2 Listopada 2017 przez Blinq Dodane ostatnie zdanie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
leito 10.11.2017 22:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Listopada 2017 Witam, mam pytanie trochę przewrotne, mianowicie, czy możliwe, że mma za dużo kratek, kanałów wentylacyjnych? Wentylacja grawitacyjna, kratki we wszystkich łazienkach, plus wc, kuchnia, garderoba, sypialnia, higrometry, trzy sztuki, pokazują 38-53 %. Robiła mi się cofka, zaślepiłem w sypialni i pokoju dziennym, uszczelki w oknach wycięge od góry, czuć jak wdmuchuje powietrze. Jeśli wilgotność nie wzrasta to czy zostawić tak? Czy jakieś inne pomysły? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
JanWerbinski 11.11.2017 07:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Listopada 2017 Wymuś wentylację mechanicznie. Np. okresowo włączany wentylator. U mnie to zdawało rezultat. Koszt znikomy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
leito 13.11.2017 23:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Listopada 2017 Witam, myśle też nad otwarciem kanałów wentylacyjnych, kratki po bokach, na przelot, ale moge je też otworzyć, zakończyć nasadą? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts