Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Dawać zbrojenie pod ściany działowe?

Recommended Posts

Pod ściany działowe z silikatów będę robił mały fundamencik na sztych pod chudziakiem, czy warto dawać tam belkę z prętów 4x12, czy to bez sensu?

Grubość ściany 12cm. Materiał 3 razy cięższy od betonu komórkowego.

Niby jak ma osiąść to i cała belka może równomiernie osiąść o te 2mm, więc nie wiem czy jest sens?

A jak duża ta ściana ? Ja też mam działówki z silikatu i nie robiłem fundamentu a dozbroiłem wylewkę w miejscu ścian tak by rozłożyć obciążenie na większej powierzchni, ale największą ścianę mam 4 metry długości na 282 cm wysokości czyli jakieś 11,5 mkw co daje 205 bloczków każdy po 9 kg wagi czyli 1845 kg. Nacisk na wylewkę 1845 kg rozłożony na ok 0,5 mkw, trzeba by policzyć obciążenie rozłożone i skupione ... jest tu jakiś spryciarz ? ;)

mam podobnie ściana 3,6metra i 2,6 wysoka, 1 bloczek waży 11,5kg więc trochę więcej.

1845 / 0,5 = 36 900 N/m2 = 0,036 MPa ale to nam nic nie mówi, bo nie patrzymy czy wylewka wytrzyma, ale czy piach pod nią nie siądzie pod cięzarem a to już cięzko stwierdzić

a jak dozbrajałeś - pręty poprzeczne?

Piach pod wylewką nie siądzie jeśli będzie dobrze zagęszczony, poza tym to wylewka przejmie obciążenie i to o nią martwić się trzeba żeby nie pękła. Dawałem podwójną siatkę z pręta fi 6 mm 1,2 m szerokości, w sumie całą wylewkę zbroiłem siatką fi 6 mm.

Wylewkę masz zazbrojoną super. Też tak robiłem :)

Ale ściana nie może być postawiona na wylewce !

No właśnie nie mogę po to są ściany działowe żeby je stawiać dowolnie :), ściana z cegieł czerwonych też swoje waży i się je stawia na stropie, na wylewce. Wylewka ślepa na gruncie ma sporą nośność, prawie całe obciążenie przenosi zagęszczony grunt pod nią. Siatka jest przeciwskurczowa, dozbrojenie ma na celu rozłożenie obciążenia. Dodatkowy fundament musi dzielić wylewkę na parcele i brać pod uwagę osiadanie budynku.

chudziak to chudziak- wylewka to wylewka.:) Jak jest wszystko dobrze zagęszczone pod chudziakiem to i ściana działowa będzie na tym stała. Ale jak ktoś zrobi mini fundament zbrojony pod działówkę to też będzie ok.

Błędy w zagęszczaniu, osiadanie ścian działowych, ich pękanie...fundamencik nie zaszkodzi :)