kurtz 02.11.2017 19:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Listopada 2017 Pod ściany działowe z silikatów będę robił mały fundamencik na sztych pod chudziakiem, czy warto dawać tam belkę z prętów 4x12, czy to bez sensu?Grubość ściany 12cm. Materiał 3 razy cięższy od betonu komórkowego. Niby jak ma osiąść to i cała belka może równomiernie osiąść o te 2mm, więc nie wiem czy jest sens? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kemotxb 02.11.2017 19:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Listopada 2017 A jak duża ta ściana ? Ja też mam działówki z silikatu i nie robiłem fundamentu a dozbroiłem wylewkę w miejscu ścian tak by rozłożyć obciążenie na większej powierzchni, ale największą ścianę mam 4 metry długości na 282 cm wysokości czyli jakieś 11,5 mkw co daje 205 bloczków każdy po 9 kg wagi czyli 1845 kg. Nacisk na wylewkę 1845 kg rozłożony na ok 0,5 mkw, trzeba by policzyć obciążenie rozłożone i skupione ... jest tu jakiś spryciarz ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kurtz 02.11.2017 20:09 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Listopada 2017 mam podobnie ściana 3,6metra i 2,6 wysoka, 1 bloczek waży 11,5kg więc trochę więcej. 1845 / 0,5 = 36 900 N/m2 = 0,036 MPa ale to nam nic nie mówi, bo nie patrzymy czy wylewka wytrzyma, ale czy piach pod nią nie siądzie pod cięzarem a to już cięzko stwierdzić a jak dozbrajałeś - pręty poprzeczne? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
DEMCIA 02.11.2017 20:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Listopada 2017 Daj zbrojenie. Nie patrz na tych co nie dali. Będziesz spał bardziej spokojnie, koszt tego zbrojenia też cię nie zabije:). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kemotxb 02.11.2017 20:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Listopada 2017 Piach pod wylewką nie siądzie jeśli będzie dobrze zagęszczony, poza tym to wylewka przejmie obciążenie i to o nią martwić się trzeba żeby nie pękła. Dawałem podwójną siatkę z pręta fi 6 mm 1,2 m szerokości, w sumie całą wylewkę zbroiłem siatką fi 6 mm. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
DEMCIA 02.11.2017 20:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Listopada 2017 Piach pod wylewką nie siądzie jeśli będzie dobrze zagęszczony, poza tym to wylewka przejmie obciążenie i to o nią martwić się trzeba żeby nie pękła. Dawałem podwójną siatkę z pręta fi 6 mm 1,2 m szerokości, w sumie całą wylewkę zbroiłem siatką fi 6 mm. Wylewkę masz zazbrojoną super. Też tak robiłem Ale ściana nie może być postawiona na wylewce ! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kemotxb 02.11.2017 20:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Listopada 2017 To mam stawiać fundament także pod ściany działowe na poddaszu ? te stoją na stropie bez podparcia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
DEMCIA 02.11.2017 20:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Listopada 2017 To mam stawiać fundament także pod ściany działowe na poddaszu ? te stoją na stropie bez podparcia Możesz..twoja sprawa:) ale ścian działowych, szczególnie z silikatów nie stawia się na wylewce:) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kemotxb 02.11.2017 20:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Listopada 2017 No właśnie nie mogę po to są ściany działowe żeby je stawiać dowolnie , ściana z cegieł czerwonych też swoje waży i się je stawia na stropie, na wylewce. Wylewka ślepa na gruncie ma sporą nośność, prawie całe obciążenie przenosi zagęszczony grunt pod nią. Siatka jest przeciwskurczowa, dozbrojenie ma na celu rozłożenie obciążenia. Dodatkowy fundament musi dzielić wylewkę na parcele i brać pod uwagę osiadanie budynku. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
DEMCIA 02.11.2017 20:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Listopada 2017 Wylewka ślepa...mówisz o chudziaku wylanym na zagęszczonym piachu? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kemotxb 02.11.2017 20:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Listopada 2017 Wylewka ślepa...mówisz o chudziaku wylanym na zagęszczonym piachu? Si Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
DEMCIA 02.11.2017 20:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Listopada 2017 chudziak to chudziak- wylewka to wylewka. Jak jest wszystko dobrze zagęszczone pod chudziakiem to i ściana działowa będzie na tym stała. Ale jak ktoś zrobi mini fundament zbrojony pod działówkę to też będzie ok. Błędy w zagęszczaniu, osiadanie ścian działowych, ich pękanie...fundamencik nie zaszkodzi Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kemotxb 02.11.2017 21:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Listopada 2017 Chudziak to chudy beton na podbudowę ławy dlatego zwie się tak a nie inaczej. Wylewka to już nie taki chudziak bo większość leje płytę o grubości min 10 cm z betonu C 12/15 a najczęściej i wyżej, zbrojoną stalą ... chyba ma niewiele wspólnego z chudziakiem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
DEMCIA 02.11.2017 21:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Listopada 2017 Kemotxb ....ja pasuje Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kurtz 03.11.2017 08:55 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Listopada 2017 może lepiej iść w beton komórkowy ze ścianami działowymi - 3 razy mniejsze obciążenie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kemotxb 03.11.2017 15:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Listopada 2017 BK może być, będzie lżej ale warto go zastosować tam gdzie nie zależy Ci na tłumieniu dźwięków, a takich pomieszczeń w domu nie ma za wiele. Ja tam lubię mieć ciszę w pokoju . Nie przejmuj się obciążeniem, daj na luz i muruj. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts