Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Do 2 razy sztuka - czyli budowa kolejnego domu - projekt Arkansas

Recommended Posts

Planowanie kolejnych dni / prac

W kolejnych dniach oprócz końcówki kafelkowania czeka mnie sporo prac na zewnątrz.

W piątek rano przywożą szambo, trzeba więc wykopać dziurę.

Z racji tego że znowu muszę zamawiać koparę zdecydowałem zamówić kolejne 60 ton kamienia żeby operator mógł od razu porozwozić kamień na tarasy i chodniki wokół domu. Co prawda wokół to trochę na wyrost bo niestety kopara podjedzie jedynie z 2 stron budynku ale zawsze to coś - no i będzie można już siedzieć na kamieniu a nie chodzić po błocie :D

Ogrodzenie zostało już prawie w całości wykonane, brakuje jedynie całej ściany frontowej (tam będzie betonowe ogrodzenie pewnie za kilka miesięcy) oraz montaż furtki - wyjścia do lasu.

2018-04-17_13h24_14.jpg

2018-04-17_13h25_23.jpg

• 1 month później...
  • Odpowiedzi 129
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Wykończeniowy zawrót głowy

Nie było mnie tu bardzo długo (ponad miesiąc) ale te ostatnie tygodnie to chyba najbardziej trudne z tych do tej pory związanych z przygodą budowania.

Dobrze że moja fryzura nie pokazuje żadnych włosów bo chyba już jestem w całości siwy :lol2::lol2::lol2:

Przeprowadzka już za 10 dni a na budowie codziennie walka od rana do wieczora.

Dzisiaj ostatnie poprawki malowania ścian, kuchnia ma być zmontowana do piątku, sprzątanie na gotowo sypialni (czekają już na przywiezienie mebli w przyszłym tygodniu), prace na wjeździe do domu i cała reszta drobnych rzeczy żeby jakoś móc funkcjonować po przeprowadzce.

Choć po tym co jeszcze jest do zrobienia kilka tygodni będzie trochę spartańskich :cool:

Nie będę już tutaj chyba rozpisywał o problemach ostatniego miesiąca które były chyba dosłownie ze wszystkim - lepiej już to wymazać z pamięci i iść do przodu !

Fotorelację postaram się zamieścić w kolejnym poście - pewnie już po przeprowadzce :D

1 czerwca mija dokładnie 11 miesięcy od rozpoczęcia formalnie budowy, już jestem ciekaw tej pierwszej nocy w swoim nowym domu.

• 2 weeks później...
  • 1 month później...

Cześć Anna :)

Bardzo długo mnie tutaj u siebie nie było, wogóle bardzo długo na forum nie wchodziłem - brak czasu :bash:

Po przeprowadzce dopiero się zaczęło spędzanie każdej chwili na wykańczaniu do późnych godzin, to już siły nie było na komputer.

W pracy również gorący czas...teraz przed urlopem to już trochę luźniej jest więc mogę coś wstawić i również zerknąć co u was ;)

Stacja uzdatniania zamontowana (*zdjęcie poniżej) - odżelaziacz, odmanganiacz, lampa, zbiornik z napowietrzaniem 300L - 12 000 PLN...:eek:

W środku już 99% wykończone :cool:

Teraz z racji lata walczymy na zewnątrz. Sam robię monitoring, frontowa ściana ogrodzenia czeka na przyjazd ekipy.

Chciałem również znaleźć kogoś do rozplantowania ziemi w ogrodzie...tutaj poległem, dzwoniłem chyba do 10 koparkowych - żaden z nich nie ma czasu bądź nie interesuje go tak mała robota (rozplantowanie ziemi na ok 10 arach...:jawdrop:)

Z pomocą przyszedł mój znajomy który takowy sprzęt posiada i zaczeło się jakieś 2 tygodnie temu. Chyba tylko się nie dogadaliśmy bo ja myślałem tylko o rozplantowaniu ziemi a on zajął się całym ogrodem łącznie z sianiem nowej trawy !!! Jak widać na zdjęciach chłopak robi mi chyba pole golfowe gdzie nawet nie zakładałem trawy w tym roku. Więc jak już tak to ogarnia to mu nie przeszkadzam w tym i będę niedługo mógł cieszyć się też gotowym ogrodem z piękną zieloną trawką :cool::cool::cool:

2018-07-21_20h38_52.jpg

2018-07-21_20h39_22.jpg

2018-07-21_20h39_46.jpg

2018-07-21_20h40_22.jpg

2018-07-23_11h11_30.jpg

No Wojaku!!!

Zbieram szczękę z podłogi i domagam się więcej zdjęć :cool:

Piękna kuchnia, cudne łazienki, okno jadalniane miodzio ;)

A już kumpel zajmujący się trawnikiem, to hit!

Zazdroszczę etapu i gratuluję efektu.

Pokaż jeszcze dom z zewnątrz. Opaskę z kamienia masz wokół całego domu?

Też muszę to ogarnąć.

No i ta stacja uzdatniania wody :bash: Masz oddzielne butle - odżelaziacz, odmanganiacz?? Przybliż proszę, co to za jednostki, jakie złoże...

Zmiękczacza nie montowałeś?? Gdzie zrzucasz popłuczyny z regeneracji??

Ehhhh... fajnie u Ciebie...

Sam jestem w szoku że tak wszystko idzie - tzn nie było wogóle planowane bo i w kasie już pustki ;)

Ale jak już robić to najlepiej wszystko za jednym razem !

Wklejam tutaj to co mam na telefonie akurat, z zewnątrz dom niewiele się zmienił bo i elewacji dalej nie ma (musimy zrobić na jesień choć już nie wiem za co :bash:)

Co do uzdatniania : złoża firmy polletwatergroup, ale jeśli chcesz coś dokładniej to muszę poczytać ;) Tak mam 2 oddzielne butle, zmiękczacz też jest, popłuczyny idą do szamba (straszny hałas przy czyszczeniu butli co 4 dni:cool:)

Opaska z kamienia wokół całego domu, narazie tylko kamień - dzisiaj chyba będę wibrował bo kolega od trawnika przywiózł płytę 0.5 tony :) ale to było robione na samym początku budowy.

Skarpują również ziemię z 2 stron domu tam będzie lekki nasyp i rośliny płożące ;)

Postawiony też już dodatkowy garaż na graty do ogrodu (poniżej na zdjęciu tylko podbudowa - ale już stoi)

Jutro myślę pocykam więcej to powklejam ;)

2018-07-23_11h12_33.jpg

2018-07-23_11h12_33.jpg

2018-07-27_11h40_56.jpg