Wojak65 14.03.2018 08:46 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Marca 2018 Prace wewnątrz ! Dawno tutaj nie gościłem, (choć w innych wątkach trochę się udzielałem) niestety było to spowodowane kompletnym zawodowym brakiem czasu oraz tym że na budowie nic się nie działo gdy przez 3 tygodnie temperatura była grubo poniżej -10 stopni. Niestety mrozy dały się we znaki: - brak wygrzanej wylewki (brak ogrzewania) - rozerwane zawory kulowe z instalacji wodnej - tynki znowu pociągnęły wodę Na 12 marca byłem umówiony z kafelkarzem który miał rozpocząć wykańczanie domu ale uwzględniając powyższe problemy jedyne co zrobił to zamocował Geberity i stelaże łazienkowe. Na szczęście może sobie pozwolić na 1.5 tygodnia opóźnienia bo nie na żadnej większej pracy i wraca 22 marca. Wczoraj z instalatorem walczyłem do późnej nocy i w końcu się udało ! Podłogówka nabita piec odpalony i rozpoczęło się grzanie ! Opalałem ostatni miesiąc kominkiem ale powiem szczerze że kompletnie nic to nie dawało gdy na zewnątrz było -15. Kilka dni również była włączona nagrzewnica (10 000 kW) ale to również na nic się zdało (oj rachunek będzie spory) Teraz dopiero mam nadzieję że doprowadzę środek do ładu w ciągu najbliższego tygodnia - choć od soboty zapowiadane kolejne tygodniowe mrozy poniżej -10 bleeee już chcę wiosnę !!!! Mam nadzieję że w kolejnych wpisach pojawią się również jakieś fotki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wojak65 16.03.2018 11:55 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Marca 2018 Rekuperator No i przyszła pora na decyzję odnośnie wyboru rekuperatora.Czytając wiele tematów na forum oraz artykułów mój wybór waha się między : MISTRAL SMART 300 ECRENOVENT EXCELLENT 300HRU-MinistAir-W-450Onyx Dream 400 Wszystkie mają wymiennik prądowy, podobne parametry i zbliżone ceny.Macie jakieś swoje opinie, spostrzeżenia co do któregoś z nich ? Lub może proponujecie coś innego ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wojak65 19.03.2018 12:28 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Marca 2018 No i pokafelkowane... Kafelkarz ocenił że na takich ścianach nie będzie kafelkował bo tynki jeszcze zbyt mokre i płytki mogą odpaść :bash: Od tygodnia włączone ogrzewanie - w tej chwili temperatura wody na zasilaniu ustawiona na 38 stopni - jestem w czarnej dupie ! Wszystko miało być zrobione do świąt a tutaj się okazuje że jeszcze min tydzień będzie trzeba przy takiej temperaturze w środku domu oraz przy włączonym osuszaczu powietrza (który muszę dzisiaj załatwić) Po świętach kafelkarz ma już kolejną większą robotę ustawioną i nie będzie mógł u mnie dokończyć...bo w tydzień całego domu nie wykafelkują. Idzie się załamać... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
annatulipanna 19.03.2018 13:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Marca 2018 Wojaku, nie ma co się załamywać Trzeba przyjąć rzeczywistość i planować dalej. U mnie łącznie już 4 miechy opóźnienia z pianą pur , przez którą nie mogę iść dalej. A miałam już mieszkać. Nie wszystko da się przewidzieć. Lepiej poczekać, niż później żałować, że się pośpieszyło. I tak nasze budowy idą błyskawicznie Może lepiej, że coś wymusza nam przestoje Głowa do góry! Będzie dobrze Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wojak65 19.03.2018 13:33 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Marca 2018 No trzeba jakoś dalej iść do przodu ale już mnie męczy ta budowa ilość tematów które się teraz nawarstwiają (badanie wody, dobór filtracji, kafelki, rekuperator, szambo i kolejnych dziesiątki rzeczy) które mają być zrobione/wybrane na już. Dzisiaj kolejny dzień będzie do późna na budowie... Oby do wiosny Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
drozduu 21.03.2018 18:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Marca 2018 szczerze i tak podziwiam nawał wszystkiego i że jakoś ogarniasz a nie oszukujmy się - zima na całego i wszystko się opóźnia Ja też czekam i czekam i nie mogę się doczekać a najgorsze jak mówisz - miałeś termin i fachowiec nie mógł wejść a potem wpada fachowcowi inny termin . Na wiosnę dasz radę daj znać co ostatecznie wybrałeś z reku i dlaczego - ja nie doradzę bo czarna magia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wojak65 22.03.2018 09:55 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Marca 2018 ogarniać jakoś to trzeba wszystko bo nie ma innej możliwości - teraz to już droga bez odwrotu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wojak65 22.03.2018 10:00 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Marca 2018 Kafelkujemy Co prawda stwierdzenie że kafelkujemy jest stosunkowo na wyrost, ale coś można pod to już podciągnąć Jak narazie kafelkowane są jedynie suche zabudowy geberitów oraz pojedyncze ściany w łazienkach. W tej chwili wygląda to tak jak na zdjęciach : mała łazienka duża łazienka Nie chcę wiedzieć jak będzie wyglądał rachunek za prąd (bo gaz jakoś mogę sobie policzyć - 2 tydzień wygrzewania podłogówki) ponieważ od ponad tygodnia w domu cały czas chodzi dmuchawa 10 000 kWh oraz osuszacz powietrza. Powiem szczerze że dopiero od tygodnia widać efekty wysychania tynków - o ile samo włączenie ogrzewania (przy dużych mrozach) niewiele pomogło o tyle duża dmuchawa skierowana punktowo na ściany daje radę - ale coś za coś ! $$$ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wojak65 22.03.2018 10:02 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Marca 2018 KOMINEK Kominek już też cały zabudowany - jest i fotka :D:D Brakuje jedynie kratek (ale już kupione) oraz czarnego granitowego blatu który się "kroi" Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
annatulipanna 22.03.2018 11:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Marca 2018 Aaaaa, Wojaku, jak ładnie u Ciebie. Aż zerknęłam sobie do Twoich projektów łazienek, żeby dokładnie zobaczyć, co tam już masz zrobione. Pamiętam, że Twoje łazienki już na wizualkach bardzo mi się podobały. A w realu wszystko wygląda jeszcze lepiej (przynajmniej tak było z moją łazienką). Już nie mogę się doczekać, kiedy pokażesz skończone łazienki. Chociaż patrząc na tynki, mam strach w oczach... Chyba odpuściłabym jednak No ale skoro mówisz, że póki co tylko sucha zabudowa poszła w ruch, to cieszę się razem z Tobą z postępów. A kominek wygląda bosssko! Kiedy go odpalasz?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wojak65 22.03.2018 11:59 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Marca 2018 Witam Annatulipanna Tak moje łazienki stylistycznie trochę podobne do Twoich Niestety jak narazie kafelkujemy jedynie płyty GK choć mam nadzieję że za klika dni ruszymy już ze ścianami. Kominek nieobudowany ostro już palił kilka tygodni (niby miał wygrzewać i osuszać tynki ale przy -20 nic z tego nie wyszło) a obudowany jeszcze nie pracował. W tym roku nie wiem czy będzie w nim jeszcze palone. Pozostała jeszcze kosmetyka i za jakiś czas powinien być gotowy. Zazdroszczę Twojego stanu no i postępów z reku Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wojak65 27.03.2018 06:42 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Marca 2018 Wykończenie c.d Wygrzewanie zostało zakończone i zaczynamy bardziej poważnie zabierać się za kafelkowanie. Kafelkarze zajmują się w jednym czasie obiema łazienkami oraz wczoraj zaczęli posadzkę w kuchni. Niestety nie obyło się bez kłopotów - wylewka jest delikatnie zapadnięta w środkowej części kuchni - różnica poziomów między dylatacjami przyściennymi a środkiem to ok 5mm. Co się da trzeba będzie nadrobić klejem ale niestety będzie delikatny spad pośrodku. Pewnie wylewkarze środkiem pojechali za bardzo z maszyną... W dużej łazience również kłopoty, wymiary które mieliśmy na surowo do projektu łazienek średnio zgadzają się już na gotowych ścianach, teraz jest kombinowanie z prawidłowym ułożeniem płytek żeby efekt był zamierzony i odległości wyszły symetryczne. Dodatkowo zabrakło 12 dużych płytek których nigdzie w okolicy nie ma i musimy czekać ponad tydzień aż zjadą z magazynu centralnego Jak by tego było mało miało być kończone ogrodzenie no i znowu zima dała o sobie znać - po niedzielnym i poniedziałkowym ciepłym i słonecznym dniu dzisiaj na działce biało, sypie, leje więc znowu ekipa przełożyła swój przyjazd. A z pozytywów to tyle że niedługo już kwiecień i do planowanej przeprowadzki ok 50 dni Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
annatulipanna 27.03.2018 08:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Marca 2018 O żesz... WOW 50 dni powiadasz?? No to ja zaciskam nie tylko kciuki i chucham i dmucham, żeby się udało. Ja już odpuściłam planowanie przeprowadzki, bo szkoda nerwów. No ale mam gdzie mieszkać, to się nie spinam. Skąd ja znam te problemy przy wykończeniówce U mnie w samej łazience różnica w poziomie wylewki wynosiła 2 cm!!! Dobrze, że spadek był w stronę odpływu pod prysznicem Ale kleju poszło dużo... Za to w ten weekend hydraulicy dokończyli dzieło pana Waldka w łazience i spięli całą hydraulikę w domu (mogę już korzystać z łazienki ) Pan Waldek tak się bał mocowania kabiny prysznicowej na płytkach (strasznie twarde i kruche), że wymyślił docięcie płytek do profili i pozostawienie szczeliny między płytkami, tak aby profile od kabiny zamontować na gołej ścianie. Wszystko fajnie, tylko cos źle wymierzył i ostatecznie kabina była mocowana na płytkach, a ja mam piękne szczeliny bez płytek. Trzeba skuć pasek płytek i wkleić nowe. Także spoko, nic się nie martw, to normalka w budowlance. I obyśmy tylko takie problemy mięli Ja po roku tego szaleństwa nabrałam tyle dystansu, że sama nie mogę w to uwierzyć. Hydraulicy pokazują mi problemy, jakie wyszły w łazience, a mnie to już nawet nie dziwi, a momentami nawet śmieszy. Może mi już odbija?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wojak65 27.03.2018 08:15 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Marca 2018 50 dni przy napiętym harmonogramie no ale założenia są że powinno być 90% wewnątrz zakończone i zostaną drobne kosmetyczne poprawki. W weekend jeździliśmy za meblami i terminy na komplety wypoczynkowe czy inne meble na zamówienie są w okolicach 8 tygodni !!! Nie wiedziałem że jest taki długi czas oczekiwania na kanapy Wiesz że ze mną chyba już też coś jest nie tak, kafelkarz kilka razy dziennie do mnie dzwoni że wyskoczyło to jak zrobić to jak poprawić tamto...a jak nie dzwoni kilka godzin to się zastanawiam czy czasem się nie wkurzył i nie pojechał do domu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Busters 27.03.2018 15:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Marca 2018 Wez jeszcze poprawke, u mnie naroznik mial byc po 7-9tyg a byl po 12.. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wojak65 27.03.2018 16:43 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Marca 2018 Super...dzięki za pocieszenie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wojak65 06.04.2018 06:29 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Kwietnia 2018 Zamawiamy meble Wczoraj w końcu udało się zamówić kilka mebli. Szafy do zabudowy do pokoi dzieci, zabudowa garderoby, sofa (czas oczekiwania max 5 tygodni na umowie ) i kilka szafek do salonu ! I znowu na tapetę w domu powróciła woda. Po otrzymaniu analizy z Sanepidu okazało się że kilkudziesięciokrotnie przekroczone jest stężenie manganu, żelaza i niskie pH. Złożyłem więc zapytanie do 3 firm które zajmują się takimi urządzeniami i dostałem kijem w łeb ! Przedział cenowy za uzdatnienie wody 9-11.5 kPLN Wszyscy jak jeden mąż tłumaczą że tyle to kosztuje żeby to doprowadzić do stanu używalności. (odmanganianie, odżelazianie napowietrzanie i najprawdopodobniej nowy hydrofor) Oj niech ta budowa się już kończy bo zaraz ja się wykończę... Dzisiaj jeszcze spotykam się z gościem który montował moją studnię i też się zajmuje takimi rzeczami zobaczymy co i jak wyceni. Skalkulowałem sobie przyłącze wody które całościowo i wyszło mnie 28 000 PLN ja pier... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wojak65 17.04.2018 11:04 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Kwietnia 2018 Lecimy, ciągniemy i pchamy wszystko do przodu ! Dawno nic nie pisałem (budowa, praca, rodzina itp) więc teraz trochę mam nadzieję nadrobić. Z meblami uporaliśmy się w miarę szybko i wszystko ma być w idealnych dla nas terminach (uwzględniając nawet poślizg 2 tygodniowy) Łóżko do sypialni, szafki, sofa do salonu komoda i rtv. Szafy w zabudowie i garderoba się robi, kuchnia już prawie na ukończeniu u stolarza czeka na termin montażu. Wczoraj wpadłem do niego na kontrolę sprawdzić jak są polakierowane fronty - będzie pięknie Stacja uzdatniania wybrana - takiego kosztu jak już pisałem w poprzednim poście nigdy się nie spodziewałem no ale cóż (10kPLN) : - odżelaziacz z głowicą Clack automatycznie wywołującą i sterującą regeneracją złoża filtracyjnego, - odmanganiacz z głowicą Clack automatycznie wywołującą i sterującą regeneracją złoża filtracyjnego, - Zbiornik 300 L z automatycznym poziomem powietrza, - Napowietrzanie Rekuperator jest już do odbioru w sklepie więc pewnie w sobotę będzie montaż. Po długich namysłach i przeczytanych dziesiątkach postów i artykułów wybór padł na MISTRAL SMART 300 EC. Cały komplet (reku, nagrzewnica, strerownik) 7800 PLN do samodzielnego montażu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wojak65 17.04.2018 11:13 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Kwietnia 2018 Teraz trochę zdjęć ! Ogólnie pogoda przez ostatnie 2 tygodnie była bardzo dobra, natomiast u mnie prace trwały jedynie na zewnątrz. Pomimo ciepła i słońca tynki dalej nie chcą schnąć...:bash: co widać na poniższych zdjęciach. Pewnie to też "zasługa" tego że w kuchni jest duży FIX który uniemożliwia zrobienie przeciągu. Dzisiaj "specjaliści" (odnośnik dalej) kończą fugować cały dom i mają skończyć garaż i kotłownię. Więc na koniec tego tygodnia zakańczamy prace kafelkarskie. Teraz trochę o tych specjalistach, ekipa polecona, widziałem ich prace w 2 domach...natomiast średnio jestem zadowolony w ich prac. Tzn wygląda wszystko ładnie ale jestem bardzo skrupulatny i zauważyłem kilka fuszerek : - kilka kafli w małej łazience nie trzyma poziomu - w tej samej łazience linie fug delikatnie przesunięte względem siebie - złe wykończenie (jak dla mnie) wejścia do brodzika - docinane kafle mają wymiar ok 7 cm przy całej długości kafelki 60 cm... - braki w fugach No nic, może w 3 domu będzie lepiej Teraz trochę zdjęć Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wojak65 17.04.2018 11:16 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Kwietnia 2018 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts