Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Przejście przez fundament dla pompy ciepła i wody ze studni

loot

Recommended Posts

Witam Szanownych Forumowiczów

Jestem na początkowym etapie inwestycji i wielu rzeczy, zapewne bardzo prostych, nie wiem, więc proszę o wyrozumiałość i nie mieszanie mnie z błotem, bo tego na działce i tak mam za dużo jak na kopanie fundamentów. Jeśli to nie jest odpowiedni dział proszę o przeniesienie

Mam pytanie dotyczące przejścia przez fundament oraz lokalizacji rur, które mają się znaleźć w pomieszczeniu gospodarczym - tych od pompy ciepła gruntowej (wychodzących na zewnątrz do odwiertów) oraz tych od studni gruntowej, do zbiornika do wody.

Chodzi mi o dwie sprawy - z Waszego doświadczenia poradźcie mi proszę czy ma znaczenie z której strony ściany powinna znaleźć się pompa ciepła - czy ma znaczenie czy to jest wewnętrzna czy zewnętrzna strona budynku oraz ile mniej więcej od ściany powinna znaleźć się to wyjście rury w budynku, tak żeby potem nie robić zakrętów itd.

Pomieszczenie gospodarcze wygląda tak:

fv17EkN.png

Całośc parteru tak:

KkiHtoW.png

Tak natomiast wygląda sugerowane przejście przez fundament - czy tak to ma wyglądać?

http://ghs-polska.pl/wp-content/uploads/2017/06/przepust.png