kemot_p 03.11.2017 15:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Listopada 2017 W projekcie domu mam żelbetowe schody z drewnianą okładziną. Chciałbym ją wykonać z własnego drewna - dębu. Będę wdzięczny za informację na temat grubości przetartych elementów. Długość i szerokość stopni i podstopnic wezmę z projektu + jakiś naddatek - ile centymetrów? Na jaką grubość zlecić przetarcie?Pozdrawiam! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość grend 03.11.2017 17:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Listopada 2017 Kemot cały proces to dwa lata. Drzewo suszysz pociete na plastry i to odpowiednio aby ci nie popekało - w cieniu . Później dosuszasz może być w temperaturze pokojowej do 10%. Przecierasz, szlifujesz i masz stopień. Wszystko musi być zrobione dobrze na kazdym etapie ,bo jak nie to proces od nowa. coś takiego próbowałem zrobić ale sobie odpusciłem na wczesnym etapie bo w którymś momencie nie zrobiłem "przełożenia" i zaczęła mi leśń wychodzić. Jest strona takich zapaleńców i tam jest wszystko dokładnie opisane - tylko już nie pamietam jak się nazywała, ale chyba powinieneś znaleźć podfraza suszenie drewna debowego Stolarze ze wzgledu na ryzyko reklamacji, suszą i kleją "panele" o grubosci 8-10 cm Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ag2a 03.11.2017 17:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Listopada 2017 Nie wiem jakie masz dokładnie te schody ale dwa razy kupiłem gotowe elementy na schody wg podanych materiałów jakieś 3 lata temu ok 14 stopni i podstopnic plus dwa podesty ok m2 każdy. Materiał surowy chyba jesion- koszt ok 2500 zł . Drugie to stopnie zabiegowe ok 15 szt koszt była podobny ale bez podstopnic. Pomyśl czy to Ci się opłaca? Myślę że w 3 -3.5 tys znajdziesz na pewno. Grubości chyba ok 30 mm optymalnie jest 30-40mm Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kemot_p 03.11.2017 18:39 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Listopada 2017 @Grend, no właśnie jak grube mają być te plastry? @ag2a, nie rozważam tego w kategoriach opłacalności. Będziemy robić zrąb lasu i będę miał sporo materiału - dęby, graby, jesiony, który chcę wykorzystać. Planuję podlogowke więc parkietu nie będę robił, ale schody chciałbym.Zastanawiam się na co jeszcze mogę wykorzystać to drewno... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość grend 03.11.2017 18:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Listopada 2017 http://forum.domidrewno.pl/drewno-lite-iglaste/samodzielne-suszenie-drewna/tutaj poszukaj , ale ja chyba brałem z innej strony bo był jakis koles który robił zdjęcia etapów suszenia Jesion, dąb jeżeli w odpowiednim wieku to z 1ha masz minimum 300tysięcy - dobrej jakości dab to nawet 2000pln za m3 a na okleiny to kilka razy wiecej. Wycenę zrób to ze specem od drewna. Tak samo jesion to tez jest cenny bo ich nie jest duzo bo dziesiątkuje je jakaś choroba i praktycznie nie robi sie tez nowych nasadzeń ... a co mozez jeszcze zrobic - meble ogrodowe, konkretny stół i ławy. Coś takiego zrobiłem ale z topoli Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kemot_p 03.11.2017 19:07 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Listopada 2017 Meble ogrodowe planuję ze świerka, a więźbę, deski i konstrukcję zadaszenia tarasu z sosny. Jesiona tam jest mało, więcej dębu i graba. Myślałem jeszcze o drewnianych debowych drzwiach wewnętrznych (z ościeżnicami), może jeszcze stół do salonu... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość grend 03.11.2017 19:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Listopada 2017 grubo , ale jak masz czas to mozna pokombinowac Świerk to żywica, więc generalnie blaty i "siedzenia" nie powinno się robic. Odnosnie szerokich blatów ze świerka w tartaku mi powiedzieli ze mi popeka. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kemot_p 04.11.2017 12:04 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Listopada 2017 Rodzice mają meble ogrodowe z sosny i są zadowoleni. Ja myślałem o świerku. Dzisiaj żona od rana ogląda w internecie stoły dębowe Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mariober 04.11.2017 12:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Listopada 2017 poprzecieraj drewno liściaste na 5.5 cm lub 6 cm to taki standard do suszenia , po wyschnięciu każdy stolarz zrobi ci z tego schody lub meble , opcją jest też sprzedaż ,a jak materiał jest ładny to szybko pójdzie . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kemot_p 04.11.2017 12:29 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Listopada 2017 poprzecieraj drewno liściaste na 5.5 cm lub 6 cm to taki standard do suszenia , po wyschnięciu każdy stolarz zrobi ci z tego schody lub meble , opcją jest też sprzedaż ,a jak materiał jest ładny to szybko pójdzie . Super, dzięki - właśnie na takie informacje czekałem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość grend 04.11.2017 16:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Listopada 2017 najlepiej czekaj az drzewa zrzucą do konca liście bo wtedy to będzie znak że drzewo oddało maksymalnie wodę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kemot_p 04.11.2017 19:02 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Listopada 2017 Wycinka będzie w lutym. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kemot_p 06.11.2017 10:04 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Listopada 2017 Miałem intensywny weekend w temacie. Udało mi się znaleść tartak 6 km od naszego lasu, skontaktowalem się z dwoma stolarzami z miasta powiatowego. Wg ich sugestii będziemy przecierac dębinę:- 2 cale na drzwi (lub calowki jeśli chcemy klejone)- 2 cale na schody samonośne lub 40mm jeśli będzie okładzina na beton (nie jestem jeszcze w 100% zdecydowany)- 2 cale na stół- 28-30 mm na fronty szafekZnalazłem też dwóch potencjalnych pracowników do wycinki - zastanawiam się jaką stawkę zaproponować im za pracę? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość grend 06.11.2017 18:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Listopada 2017 nie wiem ile masz tego lasu i ile ma lat. Jezeli cos więcej niz 0,5 ha to idź do nadleśnictwa i pogadaj. Współpracują z ZUL-ami to będziesz wiedział jaka jest cena za wyrąb. Do tego obecnie nadleśnictwa sa zobowiazane do pomocy przy lasach prywatnych w zwiazku z UE. W kazdym nadlesnictwie jest do tego wydelegowany człowiek - może ci pomoze i spotkaj się z nim w swoim lesie to ci okresli jak najlepiej pozyskac surowiec i jak go ściąć aby miał największą wartość. Tak jak pisałem wczesniej - dąb to jest specyficzne drzewo i cena za 1 m3 to moze być 500 pln za m3 do 7000pln m3 nie mówiąc już o aukcjach gdzie przyjeżdzaja kontrahenci z Europy. Wszystko zalezy jak był prowadzony, bo to nie jest sosna, świerk, buk która ma strzelisy pień i byle Józek spod sklepu może się tym zająć Po drugie zeby ci te plastry nie pekały to tez nie mozesz byle jak ciąc. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kemot_p 07.11.2017 12:12 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Listopada 2017 Lasu jest dużo, ale z racji braku czasu i tego, że zarówno ja jak i Tato pracujemy i mieszkamy ponad 200km od niego nie damy fizycznie rady zrobić dużego zrębu i go jeszcze zalesić. To będzie do zrobienia za kilka lat jak Tato na emeryturę przejdzie Las ma UPUL, rozmawialiśmy już z leśniczym i mamy zielone światło na wycinkę, z tym że będziemy ciąć niewiele, może z 0,5 ha do zera i dodatkowo kilkanaście drzew wybranych z pozostałej części lasu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts