Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Czym wyciąć otwór w drewnie?

tsekouras

Recommended Posts

Cześć. Chciałbym w kawałku drewna wyciąć otwór by umieścić w nim później szkło. Nigdy jednak nie majsterkowałem i nie mam pojęcia jakim narzędziem byłoby najłatwiej to zrobić. Mógłby mi ktoś udzielić kilku porad?

Jak szkło będzie osadzone w tym otworze ? Idealnie jest zrobić frezarką rowek o głębokości takiej jak grubość szkła a potem wyciąć środek. Wtedy bardzo ładnie możemy oprzeć szkło.

Cześć. Chciałbym w kawałku drewna wyciąć otwór by umieścić w nim później szkło. Nigdy jednak nie majsterkowałem i nie mam pojęcia jakim narzędziem byłoby najłatwiej to zrobić. Mógłby mi ktoś udzielić kilku porad?

Sytuacja nie jest oczywista, ponieważ nie wiadomo, jakiej wielkości i głębokości miałby być otwór oraz jaki rodzaj drewna ma podlegać obróbce. Tak naprawdę jeśli mają to być niewielkie otwory, to wystarczy zakupić frezarkę z frezami palcowymi. Polecić możemy frezarki dla majsterkowiczów firmy Bosch - POF lub mocniejsze GOF (choć do wycięcia tego jedno otworu polecilibyśmy sprzęt z linii DIY, czyli właśnie narzędzie POF). Jeśli jest możliwość podania nam większej ilości informacji: jakiego rodzaju drewno, jakiej wielkości/głębokości otwór, to prawdopodobnie będziemy w stanie doradzić coś konkretniejszego.