myszczu 04.11.2017 14:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Listopada 2017 (edytowane) Koledzy i koleżanki! właśnie doszło do mnie, że muszę zbudować wiatę na dwa auta. Idąc po najniższej linii oporu postanowiłem, że dach będzie spadzisty w jedną stronę (ok. 6cm/mb), rozmiar wiaty 6mX6m, wsparta na czterech słupach 14x14cm, jętki 14x7cm, rozpiętość krokwi będzie ok 6m (5,7m pomiędzy "murłatami" czy jak to nazwać, chciałem zastosować krokwie 8x20 co ok. 70cm (9szt na 6mb) ale po pierwsze ciężki po drugie tylko na zamówienie. Napiszcie proszę czy jak zastosuję standardowe 7x14 do 50cm będzie wystarczająco mocne po dach o tak niskim nachyleniu? Czy cztery słupy będą wystarczające czy zastosować koniecznie 6szt po 3szt na stronę (przy 4szt odległość pomiędzy słupami ok. 4m? Docelowo ma to wyglądać coś w deseń https://ogrodolandia.pl/wiata-garazowa-z-pomieszczeniem-anna-max ale bez drewutni. Edytowane 4 Listopada 2017 przez myszczu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mariober 04.11.2017 16:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Listopada 2017 za duża rozpiętość by na oko powiedzieć ! skonsultuj się z konstruktorem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
d7d 04.11.2017 16:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Listopada 2017 Duże rozpiętości w jednym i w drugim kierunku.Jakie będzie pokrycie dachu? Raczej potrzebne będą trzy słupy na każdym boku.Krokwie 7x14 co 50cm mają około 60% nośności krokwi 8x20 co 70cm.i będą miały prawie 2,5x większe ugięcie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Andrzej733 04.11.2017 16:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Listopada 2017 trzy słupy. .iecze bo murłata pewnie 12/12 czy tam 14 /14. Krokwie 14 cm bez podparcia w środku są za słabe. . Zrób wiązary z desek calowych. Sklepanie i pomaliwanie jeden dzień potem ustawienie i niezapomniana budowla własnoręczna. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
myszczu 04.11.2017 17:09 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Listopada 2017 (edytowane) też właśnie mnie się tak wydawało, decyzja zapadła, w środek idzie płatew i dwa słupy oczywiście z mieczami), rozpiętość pomiędzy płatwiami będzie ok 3m i taki też będzie wjazd dla każdego samochodu a to wystarczy! Pokrycie dachowe - odeskowanie+papa w przyszłości blacha trapezowa. Dzięki za odpowiedzi i podpowiedzi, chętnie zapoznam się z dalszymi ewentualnymi sugestiami poniżej moja koncepcja powtórzona razy 3, tył, środek front, elementy 14x14, miecze 14x7, krokiew 14x7 co 50cm (na skrajnych elementach połączone mieczem do słupów) szkic w paintcie bez zachowania proporcji Edytowane 4 Listopada 2017 przez myszczu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts