Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

pytanie o krokwie

myszczu

Recommended Posts

Koledzy i koleżanki! właśnie doszło do mnie, że muszę zbudować wiatę na dwa auta. Idąc po najniższej linii oporu postanowiłem, że dach będzie spadzisty w jedną stronę (ok. 6cm/mb), rozmiar wiaty 6mX6m, wsparta na czterech słupach 14x14cm, jętki 14x7cm, rozpiętość krokwi będzie ok 6m (5,7m pomiędzy "murłatami" czy jak to nazwać, chciałem zastosować krokwie 8x20 co ok. 70cm (9szt na 6mb) ale po pierwsze ciężki po drugie tylko na zamówienie. Napiszcie proszę czy jak zastosuję standardowe 7x14 do 50cm będzie wystarczająco mocne po dach o tak niskim nachyleniu? Czy cztery słupy będą wystarczające czy zastosować koniecznie 6szt po 3szt na stronę (przy 4szt odległość pomiędzy słupami ok. 4m? Docelowo ma to wyglądać coś w deseń https://ogrodolandia.pl/wiata-garazowa-z-pomieszczeniem-anna-max ale bez drewutni. Edytowane przez myszczu

też właśnie mnie się tak wydawało, decyzja zapadła, w środek idzie płatew i dwa słupy oczywiście z mieczami), rozpiętość pomiędzy płatwiami będzie ok 3m i taki też będzie wjazd dla każdego samochodu a to wystarczy! Pokrycie dachowe - odeskowanie+papa w przyszłości blacha trapezowa. Dzięki za odpowiedzi i podpowiedzi, chętnie zapoznam się z dalszymi ewentualnymi sugestiami

poniżej moja koncepcja powtórzona razy 3, tył, środek front, elementy 14x14, miecze 14x7, krokiew 14x7 co 50cm (na skrajnych elementach połączone mieczem do słupów)

szkic w paintcie bez zachowania proporcji

szopa.jpg

Edytowane przez myszczu