Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Płykti 60x60 a dyletacja na wylewce

Darek Volke

Recommended Posts

Witam serdecznie

Bardzo proszę o poradę jak położyć płytki na dylatacji, wiem że używa się jakiś klamr, mój wykonawca upał się na Megaplastki ale z tego co wyczytałem to jest to zwykła hydroizolacja tyle że zewnętrzna, czy po położeniu na to płytek na 100% nic nie pęknie? czy lepiej docinać płytki i łączyć fugą na dylatacji?

Bardzo proszę ekspertów lub inwestorów którzy przerabiali ten temat co mam zrobić

pozdrawiam i czekam na odpowiedź

Edytowane przez Darek Volke

Dziękuję za odpowiedź, tak też mi zaproponował kafelkarz żeby w miejscu dylatacji przeciąć płytkę i w tych miejscach użyć silikonu zamiast fugi cementowej, i mi się wydaje to najbardziej sensowne ale boje się że będzie to dość widoczne
zależy jak wypada ta dylatacja. Jeśli w połowie płytek to tak jak wyżej, ale jeśli przy końcu to można pokusić się o przyklejenie tego końca na super elastyczne kleje. Gdzieś był wątek na ten temat. Ale 100% pewności daje tylko przecięcie płytek na dylatacji i użycie silikonu zamiast fugi.

A nie da rady tak rozplanować ułożenia płytek aby dylatacja wypadała dokładnie tam gdzie fuga ?

Dzięki za poprawienie :)

zależy jak wypada ta dylatacja. Jeśli w połowie płytek to tak jak wyżej, ale jeśli przy końcu to można pokusić się o przyklejenie tego końca na super elastyczne kleje. Gdzieś był wątek na ten temat. Ale 100% pewności daje tylko przecięcie płytek na dylatacji i użycie silikonu zamiast fugi.

A nie da rady tak rozplanować ułożenia płytek aby dylatacja wypadała dokładnie tam gdzie fuga ?

Dzięki za poprawienie :)

Niestety salon i kuchnia to dość duża powierzchnia więc tyh dylatacji jest sporo. Na pewno dwie da się zrobić ale następne nie pasują

Witam serdecznie

Bardzo proszę o poradę jak położyć płytki na dylatacji, wiem że używa się jakiś klamr, mój wykonawca upał się na Megaplastki ale z tego co wyczytałem to jest to zwykła hydroizolacja tyle że zewnętrzna, czy po położeniu na to płytek na 100% nic nie pęknie? czy lepiej docinać płytki i łączyć fugą na dylatacji?

Bardzo proszę ekspertów lub inwestorów którzy przerabiali ten temat co mam zrobić

pozdrawiam i czekam na odpowiedź

op jaką dylatację chodzi? Konstrukcyjna, kompensacyjna, przeciw skurczowa etc? Jest ona na ogrzewaniu podłogowym? Jak powierzchnia?

Witam wszystkich. Jestem tu nowy. Mam podobny problem. Jest powierzchnia wyłożona na piaszczystym podłożu (od 40 lat!!!!!) zbrojonymi płytami betonowymi 50x80 - takimi jakimi wykłada się drogi na budowach. Dylatacje są ok 2cm. Czy mogę bezkarnie położyć płytki gresowe 60x60 nie martwiąc się o dylatacje?