KK89 05.11.2017 12:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Listopada 2017 Witam, Chciałbym się Was poradzić czy to ocieplenie murłaty, które wykonałem ze styropianu jest poprawne. Poniżej również schemat przedstawiający jakie będą dalsze kroki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
esteta 2 06.11.2017 14:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Listopada 2017 Jest poprawnie, ale lepsza od styropianu byłaby wełna mineralna ponieważ przepuszcza parę wodną. Jeżeli więźba była zrobiona z mokrego drewna (tak najczęściej bywa) i to drewno nie zdążyło wyschnąć (a schnie kilka lat) to na tak szczelnie opatulonej murłacie może pojawić się grzyb. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
esteta 2 06.11.2017 14:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Listopada 2017 Masz pełne deskowanie czy membranę wysokoparoprzepuszczalną? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
KK89 06.11.2017 14:37 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Listopada 2017 Posiadam membranęA jakbym nawiercił w styropianie co 30 cm otwory o średnicy powiedzmy 4-5 cm sięgające do murłaty?Styropian już przyklejony i nie chciałbym go odrywać Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
esteta 2 06.11.2017 15:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Listopada 2017 Jeżeli twoja więźba jest uczciwie zaimpregnowana to zostaw tak jak jest. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
KK89 06.11.2017 16:30 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Listopada 2017 W niektórych miejscach nie domknąłem jeszcze murłaty w 100% to tam pozostawię wolny obszar na którym położę wełnę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość grend 06.11.2017 18:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Listopada 2017 według mnie murłata od góry bez styropianu bo to jest drewno i musi miec dostep do powietrza. Te powietrze tez ma być w ruchu i do tego ma byc szczelina powyzej wełny. Do tego wełna tez ma być wentylowana - w prawie kazdej hurtowni z dachami masz rzekrój poprawnie wykonanego dachu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
esteta 2 06.11.2017 20:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Listopada 2017 Jest membrana wysokoparoprzepuszczalna, szczelina nie jest potrzebna. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Slawko123 06.11.2017 21:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Listopada 2017 ten styropian jest całkowicie zbędny, powinno być prawie tak jak na rys, 4, czyli od zewnątrz styro na elewacji dochodzący do membrany i cięty po skosie, a wokół i na murłacie wełna 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
KK89 06.11.2017 23:16 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Listopada 2017 No to od jutra zaczynamy wycinanie styropianu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tajfun211 01.10.2018 12:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Października 2018 Witam, Odgrzebię nieco temat. Mianowicie stanąłem przed podobnym problemem z tym że u mnie nie ma wełny na skosach tylko styropian ponieważ mam lane skosy. Przekrój mojego przypadku załączam poniżej Zastanawiam się w jaki sposób ocieplić murłatę od góry tak aby nie zgniła oraz mogła choć trochę oddychać. Drzewo użyte zaledwie trzy tygodnie po cięciu także sucha nie jest. Nie chciałbym tam dawać waty ze względu na to iż może zostać zamoczona zanim dach zostanie szczelnie przykryty. Wpadłem na pomysł aby zaaplikować tam piankę ze sklepu budowlanego niskoprężną - czy to dobry pomysł? Jeśli nie to proszę o inne sugestie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Sandek 02.10.2018 23:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Października 2018 (edytowane) Witam, Odgrzebię nieco temat. Mianowicie stanąłem przed podobnym problemem z tym że u mnie nie ma wełny na skosach tylko styropian ponieważ mam lane skosy. Przekrój mojego przypadku załączam poniżej Zastanawiam się w jaki sposób ocieplić murłatę od góry tak aby nie zgniła oraz mogła choć trochę oddychać. Drzewo użyte zaledwie trzy tygodnie po cięciu także sucha nie jest. Nie chciałbym tam dawać waty ze względu na to iż może zostać zamoczona zanim dach zostanie szczelnie przykryty. Wpadłem na pomysł aby zaaplikować tam piankę ze sklepu budowlanego niskoprężną - czy to dobry pomysł? Jeśli nie to proszę o inne sugestie. [ATTACH=CONFIG]419587[/ATTACH] Witam, Wg mnie pianka to bardzo słaby pomysł, ponieważ piana ponoć chłonie wilgoć (a drewno ją przecież ma) tym samym tracąc swoje właściwości termo izolacyjne (dlatego min. istnieje coś takiego jak montaż warstwowy okien..) . Ale nie to jest wg mnie problemem w Twoim przypadku. Problemem jest wilgoć przenikająca z wewnątrz pomieszczeń przez Twój betonowy strop, i ewentualnie spływająca po nim wprost na murłatę. Dlatego taką murłatę przed ociepleniem powinieneś ułożyć na papie, którą wywiniesz ku górze tak by cokolwiek spływającego po betonie nie spotkało się z drewnem. Gdzieś to kiedyś Ktoś opisywał ale nie na tym forum. A sam się tym dość mocno zainteresowałem gdyż również mam skosy lane.. Edytowane 2 Października 2018 przez Sandek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
manitou 10.08.2020 19:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Sierpnia 2020 Witam, czym wypełnić przestrzeń między styropianem a murłatą? Szczelina ma ok 1,5 cm. (Chcę wykorzystać styropian, który został po ociepleniu podłogi) Wypełnić pianką, dać wąskie paski wełny czy może zostawić jak jest? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
obrzydliwy 11.08.2020 06:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Sierpnia 2020 Witam, czym wypełnić przestrzeń między styropianem a murłatą? Szczelina ma ok 1,5 cm. (Chcę wykorzystać styropian, który został po ociepleniu podłogi) Wypełnić pianką, dać wąskie paski wełny czy może zostawić jak jest? Ja bym to zapianował i spokój. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jambos 11.02.2021 12:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Lutego 2021 A ja mam troszkę inny problem. Strych nieużytkowy, strop lany, który ma być zaizolowany styropianem 30cm, na ścianach styropian 25cm. Brak izolacji połaci dachowej, bo na strychu co najwyżej jakieś szpargały mało istotne mają być składane. Murłata odizolowana od wieńca folią fundamentową. Co zastosować w miejscu zaznaczonym na zielono? Od boku murłaty to można dać styropian, ale od góry to już dość ryzykowne, raczej murłata powinna oddychać. Dawać tam wełnę czy może jakiś inny sposób. Myślałem ewentualnie o zastosowaniu celulozy na całym strychu i opatulić murłatę celulozą, ale ona chyba nie oddycha więc murłata może gnić. Przed dachem można było dać XPS 5cm pod murłatę i to by załatwiło pewnie sprawę, a tak to trzeba jakoś zaizolować, tak mi się wydaje. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mat3006 13.02.2021 09:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Lutego 2021 Witam, czym wypełnić przestrzeń między styropianem a murłatą? Szczelina ma ok 1,5 cm. (Chcę wykorzystać styropian, który został po ociepleniu podłogi) Wypełnić pianką, dać wąskie paski wełny czy może zostawić jak jest? Tu problemem nie jest szczelina pomiędzy murłatą a styropianem a płyta OSB na krokwiach. Jak jest rozwiązana wentylacja? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mat3006 13.02.2021 09:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Lutego 2021 A ja mam troszkę inny problem. Strych nieużytkowy, strop lany, który ma być zaizolowany styropianem 30cm, na ścianach styropian 25cm. Brak izolacji połaci dachowej, bo na strychu co najwyżej jakieś szpargały mało istotne mają być składane. Murłata odizolowana od wieńca folią fundamentową. Co zastosować w miejscu zaznaczonym na zielono? Od boku murłaty to można dać styropian, ale od góry to już dość ryzykowne, raczej murłata powinna oddychać. Dawać tam wełnę czy może jakiś inny sposób. Myślałem ewentualnie o zastosowaniu celulozy na całym strychu i opatulić murłatę celulozą, ale ona chyba nie oddycha więc murłata może gnić. Przed dachem można było dać XPS 5cm pod murłatę i to by załatwiło pewnie sprawę, a tak to trzeba jakoś zaizolować, tak mi się wydaje. Jedyne co mogę polecić to pianka otwarto-komórkowa. Ponieważ mało tego to najlepiej dowiedzieć się czy gdzie w okolicy będzie wykonywany natrysk i "podłączyć" się. Nie sądzę żeby było lepsze rozwiązanie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mat3006 13.02.2021 09:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Lutego 2021 Witam, Wg mnie pianka to bardzo słaby pomysł, ponieważ piana ponoć chłonie wilgoć (a drewno ją przecież ma) tym samym tracąc swoje właściwości termo izolacyjne (dlatego min. istnieje coś takiego jak montaż warstwowy okien..) . Ale nie to jest wg mnie problemem w Twoim przypadku. Problemem jest wilgoć przenikająca z wewnątrz pomieszczeń przez Twój betonowy strop, i ewentualnie spływająca po nim wprost na murłatę. Dlatego taką murłatę przed ociepleniem powinieneś ułożyć na papie, którą wywiniesz ku górze tak by cokolwiek spływającego po betonie nie spotkało się z drewnem. Gdzieś to kiedyś Ktoś opisywał ale nie na tym forum. A sam się tym dość mocno zainteresowałem gdyż również mam skosy lane.. Ależ pomieszanie pojęć. Pianka PRZEPUSZCZA parę wodną i jest to, jak najbardziej pożądana cecha przy drewnie. Chłonie? Co to znaczy? Z całej okolicy? Jeżeli chodzi o wpływ wilgoci przedostającej się na zewnątrz to wzrost lambdy dla pianki OK jest jeden z najmniejszych. Akurat wata mineralna ma najwięcej "za uszami" w tym względzie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mat3006 13.02.2021 09:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Lutego 2021 Witam, Wg mnie pianka to bardzo słaby pomysł, ponieważ piana ponoć chłonie wilgoć (a drewno ją przecież ma) tym samym tracąc swoje właściwości termo izolacyjne (dlatego min. istnieje coś takiego jak montaż warstwowy okien..) . Ale nie to jest wg mnie problemem w Twoim przypadku. Problemem jest wilgoć przenikająca z wewnątrz pomieszczeń przez Twój betonowy strop, i ewentualnie spływająca po nim wprost na murłatę. Dlatego taką murłatę przed ociepleniem powinieneś ułożyć na papie, którą wywiniesz ku górze tak by cokolwiek spływającego po betonie nie spotkało się z drewnem. Gdzieś to kiedyś Ktoś opisywał ale nie na tym forum. A sam się tym dość mocno zainteresowałem gdyż również mam skosy lane.. Ależ pomieszanie pojęć. Pianka PRZEPUSZCZA parę wodną i jest to, jak najbardziej pożądana cecha przy drewnie. Chłonie? Co to znaczy? Z całej okolicy? Jeżeli chodzi o wpływ wilgoci przedostającej się na zewnątrz to wzrost lambdy dla pianki OK jest jeden z najmniejszych. Akurat wata mineralna ma najwięcej "za uszami" w tym względzie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kaziu29 21.01.2022 10:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Stycznia 2022 Witam, stoję przed identycznym dylematem, jak rozwiązałeś ostatecznie sprawę? I czy coś wstawileś między murłate a styropian podłogowy? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts