Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Ocieplenie murłaty styropianem

KK89

Recommended Posts

A ja mam troszkę inny problem. Strych nieużytkowy, strop lany, który ma być zaizolowany styropianem 30cm, na ścianach styropian 25cm. Brak izolacji połaci dachowej, bo na strychu co najwyżej jakieś szpargały mało istotne mają być składane.

Murłata odizolowana od wieńca folią fundamentową. Co zastosować w miejscu zaznaczonym na zielono? Od boku murłaty to można dać styropian, ale od góry to już dość ryzykowne, raczej murłata powinna oddychać. Dawać tam wełnę czy może jakiś inny sposób. Myślałem ewentualnie o zastosowaniu celulozy na całym strychu i opatulić murłatę celulozą, ale ona chyba nie oddycha więc murłata może gnić.

Przed dachem można było dać XPS 5cm pod murłatę i to by załatwiło pewnie sprawę, a tak to trzeba jakoś zaizolować, tak mi się wydaje.

85ec22fbe2e75f13med.jpg

Witam, stoję przed identycznym dylematem, jak rozwiązałeś ostatecznie sprawę? I czy coś wstawileś między murłate a styropian podłogowy?

• 2 weeks później...
  • 2 years później...
W dniu 21.01.2022 o 11:53, Kaziu29 napisał:

Witam, stoję przed identycznym dylematem, jak rozwiązałeś ostatecznie sprawę? I czy coś wstawileś między murłate a styropian podłogowy?

I jak  udało się rozwiązac ten dylemat ? Pytam ponieważ też mam taki sam problem a jak założę nowy temat pytając o to samo to za chwilę będzie fala krzyku pod tytułem To Już było , jest na forum , nie chce się czytać  itp