Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Jak u?o?y? drzewo w st?g?

Recommended Posts

Właśnie wydaje mi się że nie. Widziałem kiedyś szczapy drzewa ułożone w kształcie grubego walca podstawą na podłożu (podobne do wieżyczek tego pięknego zamku na Twoich zdjęciach :D ) Końce szczap zwrócone były na zewnątrz walca. Podobno takie ułożenie i odpowiednie zakończenie szczytu tego walca powoduje że tak składowane drzewo moze sobie spokojnie stać pod chmurką.

Nie za bardzo wiem jak to ułożyć żeby się nie rozsypywało i jak to zakończyć żeby nie mokło?

Wydaje mi się że to właśnie był stąg.

Pozdrawiam

Wiesiek

https://forum.murator.pl/topic/23354-jak-uoy-drzewo-w-stg/#findComment-413886

Właśnie wydaje mi się że nie. Widziałem kiedyś szczapy drzewa ułożone w kształcie grubego walca podstawą na podłożu (podobne do wieżyczek tego pięknego zamku na Twoich zdjęciach :D ) Końce szczap zwrócone były na zewnątrz walca. Podobno takie ułożenie i odpowiednie zakończenie szczytu tego walca powoduje że tak składowane drzewo moze sobie spokojnie stać pod chmurką.

Nie za bardzo wiem jak to ułożyć żeby się nie rozsypywało i jak to zakończyć żeby nie mokło?

Wydaje mi się że to właśnie był stąg.

Pozdrawiam

Wiesiek

Wiesiek, nie rób sobie jaj :D

Układasz kawałek obok kawałka aby powstał pierścień a wewnątrz tego pierścienia następny pierścień lub krótsze kawałki promiemiście.

Przy długim drewnie ułożysz tylko jeden pierścień a wewnątrz kawałki mogą leżeć chaotycznie

Aby drewno się nie krzyżowało to ewentualnie mozna pod zewnętrzne końce kawałków drewna podkładać kawałki w poprzek.

Zależy jakiej długości masz drewno ale zewnetrzny pierścień musiałby mieć około dwa do trzech metrów średnicy.

Aby woda splywała kawałki muszą leżeć z lekkim skosem.

Samą górę raczej przykryj przed deszczem ale nie wiem czym. :D

A może na początek poćwicz na zapalkach :D :D

https://forum.murator.pl/topic/23354-jak-uoy-drzewo-w-stg/#findComment-413933

• 2 weeks później...
  • 2 weeks później...
Hm dokładnie stnęłam przed tym samym dylematem i próbuję ułozyć taki okrągły element krajobrazowy. Napisz prosze jak ci to wychodzi bo u mnie ta rąbanka to rózna bardzo i hm "stóg" drewna cos formować sie nie chce...ale kilometry robią mistrza :)
https://forum.murator.pl/topic/23354-jak-uoy-drzewo-w-stg/#findComment-432426