Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

szukamy kogos do pomocy przy elektryce tzn. kogos kto powierciłby dziury pod puszki, połozył kabelek tam gdzie sie mu powie. Jak znacie kogos to bardzo prosze o jakies namiary (nie musi sie na tym znać.. byle wiertarta nie była mu straszną).

No i odezwijcie sie...

Pozdrawiam

Oj, nie ryzykowałabym brania kogoś do elektryki, kto się na "kładzeniu kabelków nie musi znać". To nie jest takie proste jak kiedyś. U mnie elektrycy wszystko dokładnie inwentaryzowali, powstała obszerna dokumentacja tej pajęczyny kabli o różnym przeznaczeniu, puszek, skrzynek rozdzielczych, podejść pod urządzenia, które wymagaja siły itp. Instalator (uprawniony!!!) podpisuje się pod całą "robotą". No chyba że masz elektryka, a szukasz pomocy dla niego...

Jeśli nie, to jakby co, znam dobrych elektryków z Kielc.

• Odpowiedzi 1,2k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Ciesze sie ze jednak ktos zajrzał...

Ja tez byłam na targach... nudzic sie nie nudziłam poniewaz bieganie za moja córką jest bardzo zajmujące. Pozbierałam troche ulotek, najbardziej chyba ucieszył mnie kontakt do stolarni gdzie za stopień schodów licza sobie 80 zł (z wstepnego rozeznania wynika ze to dosyc tanio). POza tym wydaje mi sie ze troche ubogo było na tych targach.. tzn mało konkretnych wystawców.

Przy okazji poznalismy kilku sasiadów z okolicy.. i o zgrozo znalezlismy kielecka firme produkujaca bramy garazowe (segmentowe) w cenie dosyc niskiej - a my juz umowe z Droma podpisalismy.. i jest zgrzyt ( z róznicy w kwocie moglibysmy silnik do bramy kupuić !!!!)

Wodnik zaczyna w czwartek (znaczy hydraulik) a tynkarze tynkują.

Pozdrawiam.. wszystkich zapracowanych

Widzę, że jakbyśmy się wcześniej dogadali, to moglibyśmy sobie piknik pod halą targową urządzić, tym bardziej że rzeczywiście niewiele było do oglądania, a więcej do żarcia 8) . My na szczęście mieliśmy sprecyzowane plany poszukiwawcze i wstępnie umówiliśmy się na schody z Bodzechowa, podłogi i taras (przymierzyliśmy się również do ogrodu zimowego - to odległa przyszłość, lata świetlne). Kupiliśmy karmnik dla ptaków, bo akurat sezon :D , trzy odmiany irysów do naszego rowu i... zaliczyliśmy punkt medyczny. Nasz Maciejka (4,5 roku) zatarł sobie oko i pielęgniarka próbowała mu je przemyć. Tak w przyspieszonym tempie skończyła się wycieczka budowlana w Niedzielę Palmową.

A jeśli chodzi o roboty na budowie, to w tym tygodniu wykańczamy "dziurę" pod grzejnik w podłodze salonu. Mąż wykonał skrupulatnie rysunek techniczny i pan "złota rączka" izoluje, zalewa, muruje i znów izoluje kanał pod specjalną wannę, w której ów grzejnik zostanie umieszczony. Mam tyle okien w salonie, że nie było jak zmieścić normalnego kaloryfera. Tzn. miałam alternatywę - grzejnik albo jakiś mebel, a jakiś mebel wypada w salonie mieć. :wink:

W przyszłym tygodniu spodziewam się instalatorów właśnie od centralnego ogrzewania.

Hej

ANPI - jeszcze nie wiem czy jestem zadowolona.. kłada w garażu, ja tam nie byłam w czasie ich roboty bo nie mam czasu, powinni skończyc teraz wiec dam ci znac.. jak to wygląda, biora 10 zł/m2, ale znalazłam tez fachowców którzy biora 8 zł ( 7 zł - jak sie ich karmi), nie ogladałm jak kładą.. ale gdzies teraz robia wiec mozna zobaczyć.

Acha chodzio tynki cem-wapienne.

STANDER - apropos elektryki, to za istalatorstwo wzia sie mój chłop, z racji wykształcenia w tym kierunku, elektryka z uprawnieniami tez mamy. Wstepny projekt instalacji istnieje, ale Tomasz troche szaleje z ta elektryka bo to i gniazdek cała chmara, siec tel, siec pod internet, kabelki pod rolety, alarmy. Na szczescie jacys pomocnicy sie znalezli wiec mam nadzieje ze robota ruszy. a dokumentacje teraz podobno robi sie sie cyfrowo.. czyli kazda scianka ma zdjecie po okabelkowaniu.

Pozdrawiam

STANDER - apropos elektryki, to za istalatorstwo wzia sie mój chłop, z racji wykształcenia w tym kierunku, elektryka z uprawnieniami tez mamy. Wstepny projekt instalacji istnieje, ale Tomasz troche szaleje z ta elektryka bo to i gniazdek cała chmara, siec tel, siec pod internet, kabelki pod rolety, alarmy. Na szczescie jacys pomocnicy sie znalezli wiec mam nadzieje ze robota ruszy. a dokumentacje teraz podobno robi sie sie cyfrowo.. czyli kazda scianka ma zdjecie po okabelkowaniu.

Pozdrawiam

Nie ma to jak mieć w domu fachowca :D . Mój mąż walczył przez ostatnie soboty z pionami kanalizacyjnymi do trzeciej w nocy (bo tylko w soboty jest w domu). A z tą dokumentacją cyfrową... przywiózł mi z budowy 119 zdjęć owego okablowania i ja mam to teraz opracować. :-?

Widzę, że ruszyliście ostro do pracy. To cieszy.

Byle do przodu! Powodzenia!

Korzystając z okazji, że ostatni raz zasiadma przed Świętami przed kompem, chcę złożyć CAŁEJ grupie świętokrzyskiej po 1000 kroć zdrowych, spokojnych, oczywiście mokrych;-) i wogóle wogóle superowych Świąt Wielkiej Nocy i co by też zajączek pomagał Nam podczas budowlanej drogi przez..... :lol:

Wszystkiego dobrego!

jarek

Widze że wszyscy dzielnie pracują... ewentualnie załatwiaja papierkologie.

U nas grupa hydraulika okazała sie rewelacyjna i w niecałe 3 dni.. zakończyli sprawe wod-kan (polecam na 100%), poza tym coraz wiecej kabelków i tynków w srodku, a ja biegam po urzedach bo okazało sie ze nie mam przepisanego pozwolenia na budowe z poprzedniego własciciela .. (dance macabre ).

Anpi przepraszam ze nie podałam ci jeszcze namiarów o jakie prosiłeś.. ale ostatnio mam mase pracy a z moim m. widuje sie noca.. i jakos ciezko nam pogadac..ale nadrobie.

Pozdrawiam wszystkich