Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

• Odpowiedzi 1,2k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Bardzo ładny domek redwald!!! mój w wizji projektanta wygląda tak jak w avatarku -a w rzeczywistej rzeczywistości tak:

http://foto0.m.onet.pl/_m/a23bf5b6317a8e0b02740510b92034a4,5,19,0.jpg

Obecnie robimy elektrykę.

Powiem szczerze, że następny dom stawiałbym taki jak Twój. Nieduży, dwuspadowy dach - po prostu inne koszty.

Bardzo ładny domek redwald!!! mój w wizji projektanta wygląda tak jak w avatarku -a w rzeczywistej rzeczywistości tak:

http://foto0.m.onet.pl/_m/a23bf5b6317a8e0b02740510b92034a4,5,19,0.jpg

Obecnie robimy elektrykę.

Powiem szczerze, że następny dom stawiałbym taki jak Twój. Nieduży, dwuspadowy dach - po prostu inne koszty.

Darex -ale Ty masz parterówkę -to nie jest taniej? Co to za projekcik? -podaj nazwę to sobie luknę :wink: Mój to Z45 podwariant Z45+ z pracowni Z500 -pow. użytkowa >190cm -116m.kw.

http://www.projekty.z500.pl

Co to za projekcik? -podaj nazwę to sobie luknę

Mój projekt to Adriana z pracowni Archipelag. Ale z tego co wiem to już jej w ofercie nie ma. Jeśli chcesz obejrzec fotki to w galerii zdjęć jest wątek "Domek Ani i Darka - Adriana z Archipelagu". Podaje tytuł, bo linków jakoś nie umiem wklejać. :oops:

PS. A może krajanka podpowie jak robić?

No faktycznie w Archipelagu go już nie ma :( Ale na żywo jest -i naprawdę bardzo ładny!!! Dopieszczony w każdym szczególe :) Ile masz metrów? ile ma kuchnia a ile salon? (zawsze mnie te dwa pomieszczenia najbardziej interesują). Gdzie zamawiałeś kominek? (i ile kosztował....? :roll: ).

Jestem zaszczycony oceną naszego domku. :D

Domek ma 154 m2 pow. użytk., kuchnia 9m2, salon 29m2, jadalnia 9m2. Kominek to Lechma z płaszczem wodnym 19kw, szyba panoramiczna, kupiony na telefon w Warszawie. Obudowa - połączenie piaskowca z marmurem.

PS. Dorzuciłem kolejne fotki - link ciut wyżej.

Pozdrawiam

Darex

No faktycznie w Archipelagu go już nie ma :( Ale na żywo jest -i naprawdę bardzo ładny!!! Dopieszczony w każdym szczególe :) Ile masz metrów? ile ma kuchnia a ile salon? (zawsze mnie te dwa pomieszczenia najbardziej interesują). Gdzie zamawiałeś kominek? (i ile kosztował....? :roll: ).

Jestem zaszczycony oceną naszego domku. :D

Domek ma 154 m2 pow. użytk., kuchnia 9m2, salon 29m2, jadalnia 9m2. Kominek to Lechma z płaszczem wodnym 19kw, szyba panoramiczna, kupiony na telefon w Warszawie. Obudowa - połączenie piaskowca z marmurem.

PS. Dorzuciłem kolejne fotki - link ciut wyżej.

Pozdrawiam

Darex

O! Coraz bardziej Cię lubię :D ponieważ my też planujemy lechmę z płaszczem 19kw!!! Napisz ile Cię ta impreza kosztowała -nie chodzi mi o obudowę tylko te wszystkie kominkowe aparatury :wink: (my planujemy z szybą płaską).

O! Coraz bardziej Cię lubię :D ponieważ my też planujemy lechmę z płaszczem 19kw!!! Napisz ile Cię ta impreza kosztowała -nie chodzi mi o obudowę tylko te wszystkie kominkowe aparatury :wink: (my planujemy z szybą płaską).

Sam kominek oraz rura 1,5m, sterownik Tatarek i zawór bezpeczeństwa - koszt ok.6,8tys.zł (przypominam - rok 2006). Resztę aparatury plus instalację hydrauliczną robiła mi firma. Nie wiem ile za sam montaż kominka, bo w cenie ok.30tys.zł zrobili mi całą instalację wod-kan. plus podłogówkę.

No to ładnie... też słyszałam że przy kominku z płaszczem sam wkład to pikuś -reszta to pompki, naczynie itp itd... My planujemy ww lechmę, plus kocioł kondensacyjny Vaillanta. Podłogówka cały parter plus łazienka góra, kaloryferki tylko w sypialniach. A powiedz mi co z elektryki jest konieczne przy tym kominku? bo akurat mam elektryka i kazałam mu obok kominka wyciągnąć jedno gniazdo -pod sterownik. Wystarczy? Acha -a jaką masz średnicę doprowadzenia powietrza? kupowałeś to firmowe doprowadzenie z Lechmy?

No to ładnie... też słyszałam że przy kominku z płaszczem sam wkład to pikuś -reszta to pompki, naczynie itp itd... My planujemy ww lechmę, plus kocioł kondensacyjny Vaillanta. Podłogówka cały parter plus łazienka góra, kaloryferki tylko w sypialniach. A powiedz mi co z elektryki jest konieczne przy tym kominku? bo akurat mam elektryka i kazałam mu obok kominka wyciągnąć jedno gniazdo -pod sterownik. Wystarczy? Acha -a jaką masz średnicę doprowadzenia powietrza? kupowałeś to firmowe doprowadzenie z Lechmy?

Do kominka z pw mam wpięty kocioł kondensacyjny Immergas z wbudowanym zasobnikiem 54 l. Kocioł to Zeus Victrix. Dla rodziny 2+2 spokojnie wystarcza. Co prawda mam jeszcze pod kominek dopięty zasobnik 120 l ale wogóle z niego nie korzystam. CWU mam tylko z kondensata.

Przy kominku jedno gniazdko powinno wystarczyć, już kiedyś w innym wątku Ci odpowiedziałem, że najlepiej by połżyć w nim kabel pięciożyłowy. No bo przy piecu gazowym zapewne będzie regulator pokojowy i tym sterownikiem będzie można załączać pompy do CO. Nie jestem fachowcem ale wiem, po swoich przykrych doświadczeniach, że MUSI być dobry elktryk-elktronik-automatyk, który prawidłowo pospina kominek-sterownik-pompy-pogodówkę. Inaczej może być katastrofa :(

Doprowadzenie powietrza pod kominek mam zwykłą rurą PCV fi 80, powinna być min. 100 ale nie mieściła sie pod wylewką. Generalnie lechma korzysta z powietrza doprowadzonego do pomieszczenia i musi być dobra cyrkulacja, bo inaczej będzie cofka w którymś przewodzie wentylacyjnym. To doskonale wyjaśnił Jeż w innym wwątku. Żadnych nnych firmowych urzazeń lechmy nie kupowałem. Nawet zbiornik wyrównawczy mam od mojego instalatora.

A wracając do kondensata naprawdę polecam kocioł Immergas. Użytkuję go od ub. roku i moge powiedzieć, że jest oszczdny jeśli chodzi o zużycie gazu.

• 2 weeks później...
No dobra- ja mogę miec problem :wink: Chodzi mi o wylewki przy takiej pogodzie? u nas jest taka dziwna technologia, że chudziaka wylewa się po wybudowaniu ścian i dachu. No i mam ściany i dach, teraz robimy inst.elektr. i od miesiąca czekamy aż nasz pan murarz będzie miał czas robic chudziaka :( Chcieliśmy zrobic tego chudziaka, inst wod-kan i elektr i przerwa do marca (okna w marcu właśnie). A teraz mam watpliwości. A z drugiej strony jeśli zrobimy 1szą wylewkę dopiero marzec-kwiecień, to nie zdążymy z 2gą wylewką-żeby wyschła, przed wiosenną wykończeniówką :-? Co radzicie? Lac tego chudziaka? (zapewne byłoby to za tydzień).

też mam pytanie :lol:

ile płaciliście za projekt i te wszystkie "sprawy" alby móc zacząć budowę.

Pytam bo chciałam zrobić kilka przeróbek w projekcie i zastanawiałam się czy nie lepiej aby architekt zrobil mi projekt indywidualny na bazie tego gotowego.

Może miał ktos taki problem i wie co zrobic i jakie koszta obydwu opcji(ktora taniej oczywiscie 8) )??

też mam pytanie :lol:

ile płaciliście za projekt i te wszystkie "sprawy" alby móc zacząć budowę.

Pytam bo chciałam zrobić kilka przeróbek w projekcie i zastanawiałam się czy nie lepiej aby architekt zrobil mi projekt indywidualny na bazie tego gotowego.

Może miał ktos taki problem i wie co zrobic i jakie koszta obydwu opcji(ktora taniej oczywiscie 8) )??

Indywidualny napewno wyjdzie drożej. My też się nad indywidualnym zastanawialiśmy (ciężko znaleźc projekt -b.wąska działka). Jednak koszt to u nas ok6tys :( kupiliśmy więc "gotowca" za 1500zł i za 1tys znajomy zrobił nam adaptację. Podnieśliśmy ściankę, przenieśliśmy garderobę, pozmienialiśmy trochę okna- generalnie zmiany w zasadzie standardowe- można rzec: kosmetyczne :)

No dobra- ja mogę miec problem :wink: Chodzi mi o wylewki przy takiej pogodzie? u nas jest taka dziwna technologia, że chudziaka wylewa się po wybudowaniu ścian i dachu. No i mam ściany i dach, teraz robimy inst.elektr. i od miesiąca czekamy aż nasz pan murarz będzie miał czas robic chudziaka :( Chcieliśmy zrobic tego chudziaka, inst wod-kan i elektr i przerwa do marca (okna w marcu właśnie). A teraz mam watpliwości. A z drugiej strony jeśli zrobimy 1szą wylewkę dopiero marzec-kwiecień, to nie zdążymy z 2gą wylewką-żeby wyschła, przed wiosenną wykończeniówką :-? Co radzicie? Lac tego chudziaka? (zapewne byłoby to za tydzień).

My też wylewki robiliśmy w tej kolejności,w ubiegłym roku pod sam koniec listopada,ale wiadomo zima zimie nie równa.

To są właśnie te dylematy życiowe,nie pocieszę Cię,to tylko Wasza decyzja,pogodę trudno przewidziec nawet fachowcom od meteorologii :D

A jakbyscie sie zdecydowałi "lac" to trzymam kciuki ofkors :D