INWESTORKA71 07.11.2007 21:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Listopada 2007 Darex piękny ten twój dom Pisałeś ,że następnym razem budowałbyś dwuspadowy ? Chodzi o koszty czy coś w użytkowaniu nie tak? Ja buduję parterówkę ,choć pogoda nie sprzyja http://www.mgprojekt.com.pl/domki/komfortowy/rzuty.php Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kachna28 08.11.2007 05:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Listopada 2007 Darex piękny ten twój dom Pisałeś ,że następnym razem budowałbyś dwuspadowy ? Chodzi o koszty czy coś w użytkowaniu nie tak? Ja buduję parterówkę ,choć pogoda nie sprzyja http://www.mgprojekt.com.pl/domki/komfortowy/rzuty.php Inwestorko -to w tej chwili budujesz? na jakim jestes etapie? projekt bardzo fajny, chociaż mi osobiście bardziej podobają się domy z poddaszem (zresztą na moją działkę to by żadna parterówka nie weszła -max szerokośc budynku 8m ). Robiłas jakieś zmiany? Bardzo dziwnie projektant kuchnię urządził -też tak planujesz? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
INWESTORKA71 08.11.2007 10:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Listopada 2007 Inwestorko -to w tej chwili budujesz? na jakim jestes etapie? Wlaśnie dziś przyszedł cieśla i zaczynamy dach.W środku jescze nie ma ściany komina i odgradzającej korytarz i salon. Ściane tą trochę przesunęłam w głąb salonu,dzięki temu wyjdzie szafa od strony przejścia do części nocnej.Zlikwidowałam przejście z garażu tuż obok łazienki (powiększyłam łazienkę) a drzwi do garażu są tuż przy frontowych(bliżej do kuchni )Aa!obcięliśmy garaż (też nie wszedł na działkę ) jest równy z budynkiem. Co do kuchni, jeszcze nie wiem jak to rozwiąże.Hol co prawda między kuchnią a kominkiem jest spory , ale wszystko się okaże gdy będą wszystkie ściany.Na razie pogoda trochę do kitu i fachowców brak ! Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jacek1204 09.11.2007 11:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Listopada 2007 Aż do budowy więźby nie wiedziałem co to wieksze problemy na budowie.Teraz mamy rozpapraną budowę dachu przez firmę, która miała wejść koniec wrzesnie początek października. Papraki zrobiły więbę, zadeskowali , założyli folięi nie ma ih juz od dwóch tygodni. Nie odbierają nawet telefonów. No i moknie nam ta membrana. Dekarze to widac osobny rozdział. Budujemy nasz domek w Górach Świętokrzyskich. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
anpi 09.11.2007 11:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Listopada 2007 No i moknie nam ta membrana. Nie przejmuj się, woda jej nie zaszkodzi. Najważniejsze, żeby jej wiatr nie podarł. Życzę szybkiego znalezienia nowej ekipy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kachna28 09.11.2007 11:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Listopada 2007 Aż do budowy więźby nie wiedziałem co to wieksze problemy na budowie. Teraz mamy rozpapraną budowę dachu przez firmę, która miała wejść koniec wrzesnie początek października. Papraki zrobiły więbę, zadeskowali , założyli folię i nie ma ih juz od dwóch tygodni. Nie odbierają nawet telefonów. No i moknie nam ta membrana. Dekarze to widac osobny rozdział. Budujemy nasz domek w Górach Świętokrzyskich. No to ja miałam fuksa. Murarze skończyli w piątek. W pon. weszli spece od więźby. W środę początek krycia dachówką -i w sobotę (po 4ech dniach) -było po robocie. Cieszę się, że przynajmniej jak do tej pory ekipy nie zawiodły,. Zobaczymy co będzie dalej Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jacek1204 09.11.2007 12:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Listopada 2007 NIe bęzdiemy szukać nowych dachowców, bo nasi obecni nie dostali jeszcze nawet 1 zeta na pewno wrócą.Zabezpieczymy domek na zimę, bo u nas wietrznie bardzo, jak to w kieleckim , no i wiosną zaczynamy od nowa. Potrzebuję namiarów na dobry wkład kominkowy. Bedziemy ogrzewać kominkiem + DCP oraz prądem. Interesuje mnie też ktoś kto zrobi koncepcję instalacji el, rozmieszczenia pieców i ich rodzaje. Musze nauczyc się wklejać fotki !! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Darex 09.11.2007 17:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Listopada 2007 Darex piękny ten twój dom Pisałeś ,że następnym razem budowałbyś dwuspadowy ? Chodzi o koszty czy coś w użytkowaniu nie tak? Ja buduję parterówkę ,choć pogoda nie sprzyja http://www.mgprojekt.com.pl/domki/komfortowy/rzuty.php Generalnie chodzi o koszty budowy dachu. A ponadto o dobre docieplenie przy stykach połaci. Mam wrażenie, że zimą jest zbyt duża różnica temperatur między parterem a poddaszem. Przy prostym dwuspadowym dachu raczej nie ma błędów wykonawczych. Nawet jak ekipa cieśli i dekarzy nie jest z górnej półki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Darex 09.11.2007 17:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Listopada 2007 No i moknie nam ta membrana. Nie przejmuj się, woda jej nie zaszkodzi. Najważniejsze, żeby jej wiatr nie podarł. Życzę szybkiego znalezienia nowej ekipy. Membrana nie powinna być dłużej niż 3 miesiące wystawiona na działanie promieni UV. Inaczej traci swoje właściwości. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Darex 09.11.2007 17:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Listopada 2007 NIe bęzdiemy szukać nowych dachowców, bo nasi obecni nie dostali jeszcze nawet 1 zeta na pewno wrócą. I bardzo dobrze robisz, że nie płacisz! Ja ze swoimi cieślami dogadałem się, że wezmą 10 tys. od całości dachu. Jak był częściowo zrobiony dach (więżba, folia, łaty i częściowo ułożone dachówki - tak na 2/3 dachu) wypłaciłem (zresztą na ich prośbę) 5tys.zł. I tyle ich widziałem. Telefony, wyjazdy do nich nie skutkowały. Wreszcie jak nawiązałem kontakt to kazałem pakować klamoty i się wynosić. Następna ekipa przyszła dopiero za miesiąc. Poprawiała CAŁY DACH od początku (okazało się, że jest totalnie spieprzony) i skasowała mnie na 11tys.zł. Jak widać do interesu dołozyłem 5tys.zł. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rlasek 27.11.2007 16:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Listopada 2007 Witam wszystkich, macie może doświadczenie albo słyszeliście coś na temat praktycznego zastosowania ścian zewnętrznych jednowarstwowych? Jaka grubość ściany musiałaby być dobra? Dzięki za opinie. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Darex 27.11.2007 19:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Listopada 2007 Witam wszystkich, macie może doświadczenie albo słyszeliście coś na temat praktycznego zastosowania ścian zewnętrznych jednowarstwowych? Jaka grubość ściany musiałaby być dobra? Dzięki za opinie. Pozdrawiam Moim zdaniem nie opłaca się. A mówię to z doświadczenia znajomych którzy wybudowali z PTH44 P+W a i tak dołozyli 5cm styropianu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kachna28 28.11.2007 07:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Listopada 2007 Witam wszystkich, macie może doświadczenie albo słyszeliście coś na temat praktycznego zastosowania ścian zewnętrznych jednowarstwowych? Jaka grubość ściany musiałaby być dobra? Dzięki za opinie. Pozdrawiam Tak samo jak Darex- znam dwie osoby budujące z poroterma. Obie i tak docieplają styropianem -co za tym idzie będzie też tynk. Dlatego lepiej zdecyduj się od razu na ścianę 2warstwową i wybierz tańszy materiał +grubszy styropian. Ja np buduję z maxa (obecnie ok 2,90/szt) +styropian 12cm. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sowa monikaka 28.11.2007 08:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Listopada 2007 U nas jest 30 Termopor Leier+10styropian. Jest na tyle cieplutko,że grzejemy tylko kilka godzin na dobę-podłogówki długo oddaja ciepło,więc musimy wyłączac piec.Oczywiście piec grzeje na ustawieniu minimalnym. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rlasek 28.11.2007 08:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Listopada 2007 A co myślicie o ścianie bez ocieplenia grubości 40 cm w technologii Ytong? Producent ostro zapewnia że U =0,23 zapewnia standard i ciepło w domu ze ściany jednowarstwowej bez ocieplenia, wręcz mówi, że docieplenie tego materiału jeszcze by zaszkodziło.Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sowa monikaka 28.11.2007 09:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Listopada 2007 Na pewno każdy z materiałów jak i kazda z technologii ma swoje plusy i minusy.Jest Ytong,Silka,keramzyt,Porotherm,Maks itp.Dobierasz dodatki i gotowe,dośc porównywalne parametry.Szkoda tylko że koszt ścian to malenka kropelka w morzu budowy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
skorpio 28.11.2007 10:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Listopada 2007 W moim przypadku koszt podstawowych materiałów budowlanych to wcale nie była kropelka w morzu a raczej wiadro i to zimnej wody na łeb. Niestety kupowałem w pamiętnym okresie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sowa monikaka 28.11.2007 10:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Listopada 2007 A już skończyłeś budowę? Bo ja po podliczeniu całości tak konkluduję.Kupowałam materiały jeszcze nie najdroższe,ale wykończeniówka i detale typu gniazdka,płytki itp. mnie zaczęły wykańczac,a wykończyło do reszty ogrodzenie,podjazd,zagospodarowanie terenu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kachna28 28.11.2007 10:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Listopada 2007 Ja to już jestem wykończona-chociaż jeszcze nawet okien nie mam na razie przez mój domek przewijają się pielgrzymki wykonawców umawianych na wiosnę -tynkarze, stolarz, glazurnik, hydraulik, przedst. okien itd - co jeden wyjdzie to ja bardziej osłabiona rzucanymi kwotami ... A meteriały (dachówka, maxy, cegła) kupowaliśmy tuż przed bumem -w grudniu i styczniu 2006-2007 -i faktycznie to przysłowiowa "kropla w morzu" . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sowa monikaka 28.11.2007 12:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Listopada 2007 Niedawno tak sobie z mężem rozmawialiśmy o budowaniu naszego Faworyta i doszliśmy do wniosku,że gdyby ktoś nam przedstawił na papierze,przed budową te koszty jakie ponieśliśmy-to tego domu by nie było. Nie zdecydowalibyśmy się na pewno. Już widzę swoją argumentację-wolę mieszkac w bloku a za te kolosalne pieniądze na podróże przeznaczyc,nie topic TAAAKIEJ kasy! A jak juz się mieszka,to jakoś punkt widzenia się zmiania,już wiesz że nigdy więcej bloku,że poczucie własności "kawałka podłogi" wart jest tego wysiłku. Byle tylko kredyty nas nie zjadły-trochę się boję zapowiadanego drożenia kredytów Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts