Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

ściany szczytowe ocieplenie

darcjusz

Recommended Posts

Witam, dach pełne deskowanie papa. Chodzi o ściany szczytowe na obecna chwilę są one prawie na styk z deskowaniem . Czy dobrze robie jesli wycinam 15 cm ściany od desek w szpare którą chcę umieścić wełnę czy miedzy ściana szczytową a deskowaniem musi być zachowana szczelina wentylacyjna 3 cm?

czy dawać w szczytowej na styk więc bedzie przylegała do ściany i do deskowania na styk. Sciana solbet.

Pozdrawiam

Styropian i pianka. Akurat w tym miejscu szpara wentylacyjna nie jest potrzebna. Jan

mógłbym prosić o wyjaśnienie tego zdania ?Przy założeniu że ściana szczytowa ma 24 cm styropian często 20 to jest prawie pół metra materiału. Czy na prawdę nie musi być w tym miejscu szczeliny wentylacyjnej ?Z jednej strony papa z drugiej styropian to czy deski nie będą w takim wypadku gnić

mógłbym prosić o wyjaśnienie tego zdania ?Przy założeniu że ściana szczytowa ma 24 cm styropian często 20 to jest prawie pół metra materiału. Czy na prawdę nie musi być w tym miejscu szczeliny wentylacyjnej ?Z jednej strony papa z drugiej styropian to czy deski nie będą w takim wypadku gnić

A od czego ma" gnić".Jak np. blacha leży bezpośrednio na ogniomurze to coś gnije? Rób jak mówię. Jan

chłopy macie jakiś patent na sznurowanie szczeliny wentylacyjnej? ja wkręcałem wkręty i nawijałem ale chyba cos nie tak bo może te nawijanie odpuścić. może że wkręt i prosto przykręcony z łebka omyka sie sznurek. Dajcie jakąś rade jak to fachowo i sprytnie sie robi. Nigdzie nie ma o tym na internecie a chcę to zrobić dobrze

chłopy macie jakiś patent na sznurowanie szczeliny wentylacyjnej? ja wkręcałem wkręty i nawijałem ale chyba cos nie tak bo może te nawijanie odpuścić. może że wkręt i prosto przykręcony z łebka omyka sie sznurek. Dajcie jakąś rade jak to fachowo i sprytnie sie robi. Nigdzie nie ma o tym na internecie a chcę to zrobić dobrze

Nie sznuruj. Jan

Sznuruj tylko po wełnie. Jan

jan odpowiada zagadkowo zauwazyłem hehe :) wszyscy w świecie sznurują z tego co sie orientuje :p a tu gość.. fachowiec czytając posty mówi, żeby nie sznurowac ot człowiek ma dylemat :p a co inni o tym sądzą :)? w srode zaczynam robote to mam czas na przemyslenie :):):) jak nie sznurowac to co ze szczeliną wentylacyjną wełna 15 cm sie nie rozpręży- nie zasłoni tej szczeliny? papiaki tez spoko pomysł. nie będzie sie omykał sznurek tak jak u mnie na stożkowych łbach we wkrętach do drewna :)

próbowałem różnych sposobów :) Myślałem, że najlepszym będzie na skoble ale kiepsko szło nie dało się na bieżąco naciągać.

najlepsze sa papiaki wbite pod lekkim kątem tym bardziej sznurek sie nie omyka. Można na pewnym etapie sznurowania wbić do konca i naciąg jest już utrzymany póżniej lecimy dalej z naciaganiem :)

Próbowałem bez sznurowania szczeliny tak jak kolega podpowiadał powiem , że lipa na maxa szczelina się zasłania . dałem wszedzie sznurowanie jest super :)

• 1 year później...

Witam

Wykonawcy dachu domurowali ścianę szczytową prawie do samego dachu (przerwa ok 2cm)

Moje pytanie brzmi czy jest sens wycinać część ściany szczytowej i wstawienie 20 x20 cm styropianu czy to coś da.

Dlatego piszę że część bo ściana ma 40 cm a wycięte byłoby 20 cm, ponieważ nie chcę uszkodzić zewnętrznego ocieplenia i tynku.

Pozdrawiam

sciana.jpg