Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Ocieplanie poddasza wełną - co trzeba zrobić zanim się zacznie?

ggdh

Recommended Posts

Witam,

wygląda na to, że wreszcie doczekałem się dachu ("Panie, na koniec lipca na pewno będzie gotowy...") i kilka słów o nim:

- więźba prosto z lasu, jak trochę przeschła już po zbudowaniu opryskałem zielonym ustrojstwem, ale to tak chyba dla zabicia czasu, bo skuteczność pewnie dyskusyjna...

- membrana Tyvek Solid, na sporych zakładach, myślę, że porządnie położona - jak były jakieś dziurki to od razu zaklejane taśmą,

- na tym wszystkim blachodachówka,

- 7 okien dachowych Fakro FTU U5 od razu ocieplone przy montażu,

- całość przed testami w postaci porządnego deszczu.

Nastawiam się na ocieplenie poddasza samemu - w tylu dziennikach widziałem wykonanie samodzielne, że nie wierzę, że nie podłam.

Moje pytania brzmią:

1) ocieplenie murłaty - styropianem z zewnątrz ściętym pod kątem połaci i dochodzącego do membrany? Na logikę powinno to być wykonane przed położeniem wełny, bo a) może zawilgnąć? b) może być wywiana? c) coś jeszcze czego nie jestem świadomy?

2) co ważniejsze: więźba ma sobie schnąć omiatana wiatrem hulającym po poddaszu przez szczeliny ponad murłatą (20cm+) czy też nadrabiać opóźnienie na budowie przez ułożenie ocieplenia w zimie (czyli położenie paska izolacji z zewnątrz, aby zlikwidować przeciągi)?

3) w warstwie wełny pomiędzy krokwiami mają iść jakieś instalacje? Bo prąd pod płytami GK, WM w 2 warstwie, żeby powietrza dodatkowo nie wychładzać?

4) planuję stryszek - czy ocieplać połacie aż do samej kalenicy / koperty? Między jętkami jest 20cm na wełnę, więc sufit podwieszany będzie chociaż w takim zakresie ocieplony? Ale same jętki już nie...

5) na ścianie kolankowej dać GK na profilach UD, aby zrobić miejsce na elektrykę i dać tam dodatkowo np. 5cm wełny czy raczej tynkować i się tym nie przejmować (planuję 20cm szarego na zewnątrz)?

6) czy ściany, do których mają być przykręcone profile skośne muszą być wstępnie wytynkowane? Chociaż tam, gdzie faktycznie będzie dochodził skos? Czy dawać na gołą ścianę (ceramika) i później przy tynkowaniu dać taśmę ślizgową na płytę GK (skos), zatynkować i się nie martwić?

Z góry dziękuję praktykom za odpowiedzi :)

• 2 weeks później...