Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Piec GTU 1200 V - zasilanie zimną wodą CWU

OldDiver

Recommended Posts

Na schemacie instalacyjnym pieca http://serwiskotly.com.pl/wp-content/uploads/2016/03/De-Dietrich-GTU-1200V-instrukcja-serwis.pdf na zasilaniu pieca w zimną wodę jest coś takiego (str. 14 poz. 30) co jest opisane pod wieloznacznym tytułem jako "grupa bezpieczeństwa". W opisie instrukcji nie znalazłem uszczegółowienia określenia elementu.

Co to jest, co powinno tam być ? A może jest to niekoniecznie potrzebne ? ;-)

• 2 weeks później...

Uzupełnienie. Doczytałem że grupa bezpieczeństwa to zespół urządzeń (zawór nadmiarowy, manometr, odpowietrznik) mający na celu przedostaniu się np. gorącej wody z kotła do instalacji zimnej wody (zawór nadmiarowy).

Ale czy zamiast tej całej "grupy" może być zamontowany TYLKO zwykły zawór zwrotny ??!! Czy aby zawór zwrotny nie stanowi w takim przypadku zagrożenia ?

Ma być zawór zwrotny a za nim zawór bezpieczeństwa ZAWSZE !! o wartości jaką ma maksymalnie zasobnik cwu przy gtu to będzie zasobnik li 130 który ma chyba 6 bar, dobrze jest też zostawić sobie miejsce czyli trójnik 3/4 cala by móc dostawić naczynie przeponowe 8-12l gdyż czasami sam zawór nie wystarcza i musi być naczynie do kompensacji cisnienia by zawór nie ciekł, a jak jest duże cisnienie w instalacji to czasami nawet reduktor ciśnienia się przydaje. Reasumując zawór zwrotny i zawór bezpieczeństwa 6 bar koniecznie, naczynie przeponowe 8-12 l za zaworem zwrotnym zazwyczaj przydatne.