Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Czy krokwie 5x10 są odpowiednio wytrzymałe?

crimson7

Recommended Posts

Witam,

Stawiam wiatę, a właściwie postawiłem już jej szkielet. Nie mam na to projektu i przekroje wszystkich elementów dobierałem na własne oko. Chciałbym zweryfikować czy nie przesadziłem z przekrojami (czy nie są za małe).

Wiata 9 x 4m

Stoi na słupach 10x10cm rozstawionych co 2,25m na szerszym boku (oprócz jednego na wjazd)

Na węższym boku z jednej strony jest słup, z drugiej nie ma. W sumie ten co jest i tak nic nie trzyma oprócz belki nad nim.

Słupy na górze są połączone belkami też 10x10 (dookoła) i dodatkowo jeden na środku (dzielący na pół)

Słupy są na kotwach U w betonie. Głębokość betonu to 80cm, średnica 18cm.

Najważniejsze pytanie o krokwie:

Krokwie są 5x10 rozstawione co 82cm spięte jętką w 2/3 wysokości też 5x10 (skręcone śrubami)

Kąt dachu to 35stopni.

Krokwie mają 3m długości włącznie w okapem (bez okapu ok. 2,50m)

W planie jest pełne deskowanie deskami 19mm, na to papa podkładowa, a w przyszłym roku blachodachówka na łatach i kontr-łatach.

Pytanie brzmi: czy to się nie zawali? :)

signal-2017-10-18-104051_resize.jpg

signal-2017-10-18-104056_resize.jpg

Ooo to brzmi nieźle jako ratunek. Te 10 od spodu to idealnie pasować łączeniem przy kalenicy i do belki czy wystarczy na 95% długości żeby już nie bawić się w zacinanie dokładnie kątów?

No i przykręcenie od dołu to np na 3 wkręty ciesielskie 16cm?

Edytowane przez crimson7

Dach rozporowy, reakcja na boczne belki oczepu.. ta będzie tylko rozciągana nad wjazdem.

Trzeba złapać sąsiednie belki gęściej .. aby się na bok nie rozjechały od krokwi.. ścianka kolankowa łatwa do wyobrażenia..

a tu jej nie ma i trzeba jakoś sobie radzić.. każdy słup powinien być spięty ze sobą.. tak najprościej..

czyli jeszcze dwie belki, a jak nie to będziesz śnieg zrzucał z dachu..;)