Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Badanie geotechniczne - płyta czy ława

Owczar

Recommended Posts

• Odpowiedzi 55
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

^^nie ma czegoś takie jak średnio plastyczna

co masz napisane w opinii? tzn jakie tam sa grunty, bo nie chce mi sie wierzyc ze koparka a wlasciwie koparko ładowarka uplastyczniła gline na 1 m glebokości.

Cena Twojej płyty jest horrendalna - może masz jakieś nietypowe warunki, zamiesć jakis przekrtoj geotechniczny i przekrój płyty, bo Twoeje realia cenowe to nie jest standrad i pozniej sa teksty ze plyta jest droga.

To, że nawet w jakimś miesjcu pojawiły się bardziej uplastycznione wkładki gliny ( jeżeli to była glina a nie np pył lub glina pylasta a to jest duża różnica) to wcale nie oznacza ze trzeba od razu wymieniac grunt !!! Dodatkowo w przyoadku płyty fudnamentpowej !!

Edytowane przez jacentyy

Zdaję sobie sprawę o tym, że z wykonaniem też nie jest lekko - szczególnie tam gdzie płyta nie jest zbyt popularna.

Znalazłem kierownika, który ma doświadczenie z płytami i angażuje się w nadzór. Sam zamierzam wziąć urlop na cały okres budowy płyty i być tam cały czas - od prac ziemnych do końcowego wylania betonu.

Dla mnie to jeden z najważniejszych etapów budowy. Rozważałem zatrudnienie firmy, która specjalizuje się w płytach - ale to zawsze mimo wszystko wyższy koszt.

• 2 months później...

@ Frofo007 @Owczar @jak_to_mozliwe

Podepnę się delikatnie ;) szukam właśnie orientacyjnej wyceny na płytę możecie podać swoje ceny oraz "co w niej jest"? Jak na razie dostałem 1 wycene na powierzchnie około 200m2 75 tysi z termico ;) trochę mnie zabili ceną koszt samej płyty bez wrzuconego ogrzewania w nią.

Tak, aktualny, na te działkę nie znaleźliśmy nic lepszego.

SSO bez więźby 55k za robocizne. Nie jest super tanio ani drogo, ale mam nadzieje będzie dobrze. Kierownik, którego znalazłem inną drogą podobno z nimi pracował i chwalił sobie współprace. Znajomi żony także... Zobaczymy, bo ocena zwykle zależy od punktu widzenia i tego jak niskopoziomowo inwestor zaczyna wnikać.

• 5 years później...

Witam,

Odkopałem temat aby nie zakładać nowego, a tematyka podobna. Sprawa wygląda następująco:

Punkt zero mam ustalony na 127.5 (aby zrównać się z drogą), natomiast poziom gruntu na dłuższej ścianie 12.5m ma od 126.5-126.7.

Badania geotechniczne miałem robione w lipcu 2023:

W miejscu posadowienia domu grunt to jakieś 30cm humusu, następnie glina piaszczysta w stanie twardoplastycznym Il=0.15-0.20 do ok 3m, następnie piaski drobne średniozagęszczone ID=0.60, wody naporowe ustabilizowały się na 2m.

Tak mniej więcej 1-2m od fundamentów glina zaczyna pojawiać się coraz głębiej i w odległości ok 10m (126.9) na całej głębokości odwiertu jest piasek drobny i pylasty średniozagęszczony ID=0.50 z poziomem wód gruntowych 90cm poniżej gruntu.

Cały teren był zmeliorowany - obecnie jest nieczynny z uwagi że melioracja mogła zostać uszkodzona kilka lat temu po budowie kanalizacji i wodociągów.

Temat terenu trochę się zmienił po zimie, w najniższym miejscu działki po roztopach woda pojawiła się lokalnie na powierzchni, teraz już jest na głębokości 30cm, ale po pierwszej burzy w tym roku poziom wody w nawierconym otworze kontrolnym podniósł się do 5cm poniżej gruntu. Na drugi dzień już był wyraźny spadek poziomu wody.

O ile w zeszłym roku problemem było wykopać dołek poniżej 30cm (glina twardoplastyczna) to teraz glina jest bardziej miękka.

I teraz najważniejsze pytanie, mam słowo przeciw słowu pomiędzy architektem adaptującym a kierownikiem:

1. Architekt stawiać dom na ławach fundamentowych, natomiast kierownik zaleca zmianę na płytę fundamentową - kto ma rację?

2. Jestem w strefie przemarzania 1m, to czy można zrobić coś takiego aby ławy wykonać na 126,18 jeżeli będzie już grunt nośny (127,5 (punkt zero budynku) -0,32m (cakół) - 1m (strefa przemarzania) i później obsypać fundamenty na min 1m? Czy bezpieczniej będzie liczyć od gruntu 1m, ale wtedy będzie wysoka ściana fundamentowa.