Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Aluprof MB 104 Si

Recommended Posts

badanie niewiele Ci da - wypra sie bo bedzie to badanie niezgodne z normami - wpakujesz kupe kasy i nic nie zyskasz -okna trzeba po prostu poprawic i wyregulowac - ponadto cena bardzo wysoka - sprawa bedzie trwala 5 lat - to jak skrecaja tenslupek to nie powinni tak robic - przypuszczam ze skrzydlo od ramy jest za bardzo odsuniete. Wez suwmiarke i pomierz z obydwu stron ile mm skrzydlo odchodzi od ramy - ta szczelina w styku co jest uszczelka. Podobnie na zamknietym oknie narysuj olowkiem kreseczki wzdluz krawedzi skrzydla po oscieznicy, slupku - z kazdej strony. otworzy skrzydlo i pomierz ile ci skrzydlo z kazdej strony nachodzi na rame. jak masz tyle wody to moze tez byc spowodowane brakiem wykonczenia dolnego slupka. Moze masz za malo okuc. Porob fotki i wrzuc je tu. W aluminiowych oknach tego rodzaju nie powinno tak byc. Przypominam ze masz deklaracje na fasade aluminiowa - tam taka szczelnosc to standard. Jesli chodzi o okna to taka szczelnosc to nieslychana rzadkosc na oknie dopieszczonym w produkcji. jak woda wyplywa z wrebu ramy. Wlwj tam wody i popatrz jak wyplywa na zewnatrz.

T12345T - a podaj mi ten numer normy co zawiera te "wymagania" dla szczelnosci okien - czyli sporo ponad wymagania normy - nie ma takiej normy wiec nie opowiadaj bajek - jest TYLKO norma metodyki badania i norma klasyfikacyjna

Pchełku nie wiem do czego zmierzasz, ale... to TY pierwszy pozwoliłeś sobie napisać:

Nie dociagnie cisnienia do 600 Pa - czyli niezgodnie z normą.

chyba jakąś normę miałeś na myśli, czyż nie tak? No to ja mam na myśli tę samą:-).

A tak na poważnie, to wymagania co do szczelności okien podano w warunkach technicznych odwołując się do normy klasyfikacyjnej, w której podane są wartości ciśnień, dla których wymaganie ma być spełnione.

badanie nie bedzie wykonane zgodnie z norma PN-EN 1027:2016, Okna i drzwi – Wodoszczelność – Metoda badania. na wymagania normy nie ma w Polsce. Warunki techniczne to nie norma. A tak na marginesie te omawiane okna to zostaly wbudowane w Niemczech. Ciekawe co bedzie jak nadzor niemiecki nie zechce odebrac tej budowy z uwagi na okna - gosc dalej nie ma "bumagi" dopuszczajacej. Martwi sie o jakis przeciek a okna sa wbudowane nielegalnie. Niemcy jak dobrze wiesz sa bardzo uczuleni na nasze okna. Ile juz razy badalismy okna aktualnie wbudowywane u tych Niemcow. Przychodzil odbior a oni cyk - a gdzie "bumaga".

Jesli chodz i te przecieki to jak widac na fotce sa przy slupku ruchomym i na uszczelce. Nie przyjma tej reklamacji - woda nie przecieka przez okno do pomieszczenia. jak gosc zrobi nawet badania - za ciezka kase to te badania uznaja za niewazne.

Pchełku, ja nie rozwiązuję problemu legalności i zasadności badań, bo to poza moimi kompetencjami. Wymienialiśmy się jedynie poglądami co do możliwości osiągnięcia w zaimprowizowanej na budowie komorze badawczej ciśnienia rzędu 600 Pa i to wszystko. A co do treści norm, to sam wiesz, że zanim uwzględni się w nich "postęp techniczny", to postęp jest już dwa kroki dalej i jakoś z tym musimy sobie radzić. Jak dla mnie, zastosowanie środka badawczego nie objętego normą wymaga umowy, (a deklarowanie właściwości rozsądku). Jednego już zbrakło.

nasz forumowy rozmowca ma ich w garsci przez jeden glupi myk jaki wpisali w"deklaracje" Myk co sie pisze "AE". To na fasady klasyfikacja. Normy to sa 300 lat za technologia i 300 lat przed naszymi producentami. badania mozna zrobic ale to KASA - kupa kasy. A oni zawsze sie wykreca. Chociazby tym ze nieodpowiednio regulowal i nie konserwowal tych okien. Sam wiesz ze w gwarancjach jest ten kruczek "gwarancja staje sie niewazna w przypadku braku serwisowania". Czy ten zapis ma jakas wartosc - mysle ze to jest dla nieswiadomych. No ale taki mamy rynek. Niech nasz rozmowca podesle wiecej fotek to to ocenimy. Tam moze byc banalny wrecz problem - na piec minut naprawy.

• 5 months później...