Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Jak poprawnie wykonać dach

bartis

Recommended Posts

Witam wszystkich, dach zbliża się wielkimi krokami, za 2 tygodnie wjeżdżaja wiązary i jazda z pokryciem dachowym, w związku z czym mam kilka pytań.

Trochę informacji o dachu, pokrycie dachowe wykonane będzie z dachówki płaskiej betonowej, membrana wysokoparoprzepuszczalna, deska czołowa okapu będzie obita blachą (pas podrynnowy ?).

1. W związku z tym, ze bedzie dachowka plaska, wentylacje polaci planuje przez zastosowanie wroblowki z kratka wentylacyjna (25mm). + 14 dachowek wentylacyjnych (dach wielospadowy 280m2). Czy to wystarczy ?

2. Laty beda 6x4, kontrlaty 5x2,5 . W takim razie lata okapowa na ktorej ma byc wroblowka (25mm kratki wentylacyjnej) musi miec 1,5 cm wysokosci zeby po zamontowaniu wroblowki (2,5cm) miala taka sama wysokosc jak lata 6x4 ?

3. Pas nadrynnowy montujemy przed wroblowka na lacie okapowej i musi wchodzic do rynny zeby odprowadzac skropliny/wode z polaci do rynny ?

4. Jakie gwozdzie/wkrety do lat/kontrlat, jaki rodzaj tych gwozdzi, jakie dlugosci gwozdzi/wkretow przy lacie 6x4 i kontrlacie 5x2,5, ocynkowe, skretne czy jeszcze jakies inne ?

5. Czy pod kontrlaty stosowac tasme uszczelniajaca czy to przerost formy nad trescia ?

http://www.klubdachy.pl/imgs_upload/photo/Dachy%202013/Dachy_6_2013/spych/1.jpg

Czy to jest przekroj poprawnie wykonanego dachu ? Czy jednak do pelni poprawnosci cos mu brakuje ?

Pozdrawiam

Jak chcesz miec poprawnie wykonany dach to daj deski i papę. Stwierdzam ze deski i papa jest dla biednych bo stosują to raz j maja spokoj na lata, zaś memrana jest dla bogatych ktorzy bedą za pare lat remontowac. Co do gwozdzi to zalezy od wykonawcy jakim sprzętem operuje. Do kontrlat stosujemy 3.1/90 badz 2.9/90 pierscieniowe a do lat wkręty ciesielskie 5x120 torx bądż drogie wkręty do poziomowania 6x120

Ja do dachów mam dwie ekipy ale jedna rzecz mnie dziwi, że tutaj na forum kto do łat czy kontrłat proponuje wkręty?. Przeciez wypoziomowanie połaci na wkrętach to porażka.

zasada kiedyś....długość gwożdzia dwa razy więcej niż element przybijany. teraz przyjmuje się trzy krotność (można trochę mniej zależy od szerokości elementu )

Więc jeżeli łata ma 4 cm to gwoździe 120

Edytowane przez Andrzej733

Przeciez wypoziomowanie połaci na wkrętach to porażka

wytłumacz dlaczego.

zasada kiedyś....długość gwożdzia dwa razy więcej niż element przybijany. teraz przyjmuje się trzy krotność (można trochę mniej zależy od szerokości elementu )

Więc jeżeli łata ma 4 cm to gwoździe 120

ok, to po co przybija się kontry, wystarczyłby tylko 1 gwoździk, byle tylko się nie przesunęła przy biciu łat.

Edytowane przez admiralbar

Wkręty do prostowania dachu to bajka. nie wiesz co piszesz... Wykręcasz wkręta podkładasz "podkładki" i dokręcasz. Z gwoździami jest problem bo w większości przypadkach przechodzą przez łate. Do kontrłat nikt nie będzie przybijał gwoździ 120... bo się po prostu rozszczepi .

ps. Dekarz ma swój sposób na mocowanie łat. Ty kupisz mu gwoździe 125mm a on powie że używa 130 na pistolet i musisz mu za jego zapłacić. Skonsultuj to z wykonawcą a nie z forum..

1. W związku z tym, ze bedzie dachowka plaska, wentylacje polaci planuje przez zastosowanie wroblowki z kratka wentylacyjna (25mm). + 14 dachowek wentylacyjnych (dach wielospadowy 280m2). Czy to wystarczy ?

Przy płaskiej dachówce wróblówki nie należy stosować. Jedynie kratka wentylacyjna. Ilośc Dachówek wentylacyjnych powinien określić dekarz/projektant

2. Laty beda 6x4, kontrlaty 5x2,5 . W takim razie lata okapowa na ktorej ma byc wroblowka (25mm kratki wentylacyjnej) musi miec 1,5 cm wysokosci zeby po zamontowaniu wroblowki (2,5cm) miala taka sama wysokosc jak lata 6x4 ?

Nie. W Twoim przypadku łaty powinny być w jednej płaszczyźnie a grubość krstki wentylacyjnej zrekompensuje grubość brakującej dachówki.

3. Pas nadrynnowy montujemy przed wroblowka na lacie okapowej i musi wchodzic do rynny zeby odprowadzac skropliny/wode z polaci do rynny ?

Pas nadrynnowy>membrana> wróblówka

4. Jakie gwozdzie/wkrety do lat/kontrlat, jaki rodzaj tych gwozdzi, jakie dlugosci gwozdzi/wkretow przy lacie 6x4 i kontrlacie 5x2,5, ocynkowe, skretne czy jeszcze jakies inne ?

Ja stosuje w kontrłate 9cm a w łate 13cm. Moim zdaniem w kontre minimum to 8cm a w łate 125mm. Gwoździe ocynkowane

5. Czy pod kontrlaty stosowac tasme uszczelniajaca czy to przerost formy nad trescia ?

Moim zdaniem orzerost frmy nad trescią

Przy płaskiej dachówce wróblówki nie należy stosować. Jedynie kratka wentylacyjna. Ilośc Dachówek wentylacyjnych powinien określić dekarz/projektant

Nie. W Twoim przypadku łaty powinny być w jednej płaszczyźnie a grubość krstki wentylacyjnej zrekompensuje grubość brakującej dachówki.

Pas nadrynnowy>membrana> wróblówka

Ja stosuje w kontrłate 9cm a w łate 13cm. Moim zdaniem w kontre minimum to 8cm a w łate 125mm. Gwoździe ocynkowane

Moim zdaniem orzerost frmy nad trescią

Czemu nie należy stosować wróblówki przy płaskiej dachówce, mi dekarze zakładali w tym tygodniu Braas Teviva i mam wróblówke

No te ptaki róznorakie to ciekawe są , niby taki z piórami duży a normalnie wciska sie wszędzie. Miałem załozone wróblówki a ptaki mnie wykiwały....patrze na tarasie gówienka...co jest a tutaj ptaszek leci ze słomka i wlatuje pod dachówkę krawędziowa ...w ten malutki otworek wielkosci kciuka, gdzie wróblówki nie było już . A gniazdo robił w samej kalenicy, masakra.