Aryan 09.11.2017 09:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Listopada 2017 (edytowane) Witam. Mam drobny problem, od kilku dni mam w domu zainstalowany nowy piec vitodens 100w 1funkc. 19kw. Mam dwa zasobniki 100l polaczone ze soba. Mialem stary i do niego dokupiony nowy 100l ktory dostarcza do starego juz ciepla wode.Problem polega na tym ze dzienne spalanie gazu na samo cwu wynosi kolo 3,5/4 m3. W domu dwie dorosle osoby + małe dziecko. Razem z zona kapiemy sie pod prysznicem, dziecko w wannie wypelnionej w 1/3. Cyrkulacja wody jest wylaczona calkowicie. Temperaturya cwu na piecu ustawiona na 50/51*C. Czy sa mozliwe az tak duze straty cieplne w starym zasobniku ze mam az tak duze spalanie ? Rozumiem ze bez jakichs ustawien piec grzeje wode w zasobniku 24h na dobe ? czy jest mozliwosc jakeigos czasowego ustawienia grzania cwu ? ps. nie wiem czy to w czyms pomoze ale dodaje pogladowe zdjecia mojej instalacji. Edytowane 9 Listopada 2017 przez Aryan Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
czarn-y 10.11.2017 12:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Listopada 2017 Witam. Mam drobny problem, od kilku dni mam w domu zainstalowany nowy piec vitodens 100w 1funkc. 19kw. Mam dwa zasobniki 100l polaczone ze soba. Mialem stary i do niego dokupiony nowy 100l ktory dostarcza do starego juz ciepla wode.Problem polega na tym ze dzienne spalanie gazu na samo cwu wynosi kolo 3,5/4 m3. W domu dwie dorosle osoby + małe dziecko. Razem z zona kapiemy sie pod prysznicem, dziecko w wannie wypelnionej w 1/3. Cyrkulacja wody jest wylaczona calkowicie. Temperaturya cwu na piecu ustawiona na 50/51*C. Czy sa mozliwe az tak duze straty cieplne w starym zasobniku ze mam az tak duze spalanie ? Rozumiem ze bez jakichs ustawien piec grzeje wode w zasobniku 24h na dobe ? czy jest mozliwosc jakeigos czasowego ustawienia grzania cwu ? ps. nie wiem czy to w czyms pomoze ale dodaje pogladowe zdjecia mojej instalacji. [ATTACH=CONFIG]400518[/ATTACH][ATTACH=CONFIG]400517[/ATTACH][ATTACH=CONFIG]400519[/ATTACH][ATTACH=CONFIG]400517[/ATTACH][ATTACH=CONFIG]400520[/ATTACH] Na tak małą rodzinkę spokojnie ci starczy jedna setka, mniejsza pojemność do ogrzania i mniejsze straty. Kotłownie masz chyba w nieogrzewanej piwnicy, rurki nieocieplone, następne straty. Poszukaj w intrukcji kotła lub dodatkowego programatora jeśli posiadacz, czy obsługuje funkcje harmonogramu dla CWU. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Aryan 10.11.2017 13:19 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Listopada 2017 kotlownia jest w piwnicy, ktora jest nieogrzewana. Czyli stary zasobnik 100l spokojnie do wywalenia w tym wypadku, pytanie czy jesli cwu jest grzane 24h to czy piec nie zuzyje mniej energi na podgrzewanie niz w przypadku kiedy w godzinach 23-7 nie grzalby cwu i o 7 musialby podgrzac zasobnik ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Konsultant Viessmann 14.11.2017 07:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Listopada 2017 proszę przeczytać odpowiedź w drugim poście który napisałeś Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts